Ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την Άγκυρα επιθυμεί η Ελλάδα, όπως δήλωσε από την Κύπρο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά ο Ταγίπ Ερντογάν επιμένει στην αδιαλλαξία και εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά της Ελλάδας και του πρωθυπουργού.

Ο Τούρκος πρόεδρος, απαντώντας σε ερώτηση για τις συνεδριάσεις του στρατηγικού συμβουλίου με την Ελλάδα, τόνισε με αυστηρό ύφος: «Αφήστε την Ελλάδα να φροντίσει τον εαυτό της από εδώ και πέρα».

Συγκεκριμένα, το τουρκικό πρακτορείο Anadolu μεταδίδει πως, αφού ανακοίνωσε ότι δεν θα διεξαχθεί φέτος η Συνεδρίαση Στρατηγικού Συμβουλίου με την Ελλάδα, ο Ερντογάν υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει από εδώ και πέρα να προσέχει.

Παράλληλα ο Τούρκος πρόεδρος είπε πως δεν θα συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Εξέφρασα έντονα τις αντιδράσεις μου για τη διαδικασία και είπα ότι δεν θα ξανασυναντηθώ μαζί τους αν δεν βρεθεί μπροστά μου ένας έντιμος πολιτικός και ότι έχουμε τελειώσει τις συναντήσεις μας με την Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει πιο ξεκάθαρη ανάπαυλα. Η Ελλάδα ας προσέχει από εδώ και πέρα», σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Μητσοτάκης: Να κρατάμε πάντα ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας

Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την Κύπρο στη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, είπε ότι έχει δίκιο όταν λέει ότι «η άμυνά μας, της Ελλάδας και της Κύπρου, απέναντι σε οποιεσδήποτε αναθεωρητικές διαθέσεις είναι το Διεθνές Δίκαιο».

Και συνέχισε: «Είναι οι ισχυρές μας συμμαχίες, είναι η συμμετοχή μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Και με ήρεμη αποφασιστικότητα και ψυχραιμία θα αντιπαρερχόμαστε πάντα οποιαδήποτε ρητορική ξεφεύγει από τους κανόνες της καλής διπλωματικής πρακτικής.

Εκτιμώ ότι αυτή η προσέγγισή μας τελικά είναι η ορθή και ότι θα μπορέσουμε να επανέλθουμε σύντομα σε πιο ήρεμα νερά, κρατώντας πάντα ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας οι οποίοι, και στις πιο δύσκολες συγκυρίες- άποψή μου ήταν και είναι- δεν πρέπει ποτέ να κλείνουν».