Στο κόκκινο ανεβαίνει το θερμόμετρο στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς σήμερα Δευτέρα το τουρκικό γεωτρύπανο «Γιαβούζ»ετοιμάζεται να προχωρήσει σε γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ και ειδικά στο οικόπεδο 7, που έχει παραχωρηθεί στην Total και την ENI για έρευνες.
Η κίνηση της Αγκυρας ανεβάζει στα άκρα την ένταση στην περιοχή και δεν είναι φυσικά τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέβαλε το ταξίδι του στην Αίγυπτο, ώστε να βρίσκεται στην Αθήνα και να παρακολουθεί τις εξελίξεις. Ο κ. Μητσοτάκης ήταν να αναχωρήσει σήμερα το πρωί και θα αναχωρήσει, εκτός απροόπτου, αύριο.
Συγκεκριμένα, ενώ όλα ήταν έτοιμα για το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Αίγυπτο και είχε καθοριστεί και το πρόγραμμα, εδώ και αρκετές μέρες στο πλαίσιο της τριμερούς Συνόδου Αιγύπτου-Ελλάδας-Κύπρου, χθες το μεσημέρι αποφασίστηκε να ακυρωθεί η πρώτη μέρα του ταξιδιού και να ταξιδέψει αυθημερόν, την Τρίτη, στο Κάιρο.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή, αυτό που τελικά καθόρισε τις τελικές επιλογές, ήταν οι εξελίξεις των τελευταίων ωρών στην νοτιοανατολική Ευρώπη και ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με την τουρκική προκλητικότητα στην περιοχή.
Στην Κύπρο, στο μεταξύ, έφθασε και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος θα γίνει δεκτός το απόγευμα από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.
Μητσοτάκης: Η πιο προκλητική κίνηση της Άγκυρας
«Η Τουρκία παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο συνοδεύοντας αυτές τις προκλητικές ενέργειες με μία ακραία και αντιπαραγωγική ρητορική», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην αιγυπτιακή εφημερίδα Al Ahram.
«Θέλω να τονίσω ιδιαίτερα τη μεγάλη μου ανησυχία για το γεγονός ότι στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο εκδηλώνονται κινήσεις που αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου. Η Τουρκία παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο συνοδεύοντας αυτές τις προκλητικές τις ενέργειες και με μία ακραία και αντιπαραγωγική ρητορική. Οι πρόσφατες κινήσεις της Τουρκίας στο οικόπεδο 7 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελούν την τελευταία και πιο προκλητική τουρκική κίνηση», είπε ο Ελληνας πρωθυπουργός.
Αναστασιάδης με Μακρόν
Την ίδια στιγμή, Αθήνα και Κύπρος συντονίζουν τις ενέργειές τους για κοινή δράση στις Βρυξέλλες, καθώς την επόμενη εβδομάδα συνεδριάζει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Χθες αργά το απόγευμα, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν είχαν, όπως μεταδίδει ο «Φιλελεύθερος» της Κύπρου, τηλεφωνική επικοινωνία, κατά τη διάρκεια της οποίας συζήτησαν και τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας εντός του τεμαχίου 7 της κυπριακής ΑΟΖ και αντάλλαξαν απόψεις για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.
Σύμφωνα με την ενημέρωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο Αναστασιάδης και ο Μακρόν συζήτησαν για τους τρόπους αντίδρασης μπροστά σε αυτές τις παράνομες τουρκικές ενέργειες και συμφωνήθηκε όπως Κύπρος και Γαλλία βρίσκονται σε συνεχή επαφή τις επόμενες μέρες μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 17 Οκτωβρίου.
Οι ΗΠΑ εκφράζουν ενόχληση αλλά μένουν στα λόγια
Τη στήριξή τους προς την Κυπριακή Δημοκρατία και την καταδίκη των τουρκικών ενεργειών εξέφρασαν τα τελευταία 24ωρα και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, και η Αμερικανίδα πρέσβης στην Λευκωσία.
«Υπάρχουν κάποια όρια, δεν μπορούμε να αφήσουμε τον οποιονδήποτε, την Τουρκία να κάνει παράνομες γεωτρήσεις», είπε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, στις κοινές δηλώσεις που έκανε με τον Νίκο Δένδια, έπειτα από τη μεταξύ τους συνάντηση στο υπουργείο Εξωτερικών. Ενώ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνάντηση που είχε με τον Μάικ Πομπέο το πρωί του Σαββάτου στο Μέγαρο Μαξίμου, τόνισε την τουρκική προκλητικότητα τόσο στο Αιγαίο, όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο, αναφορικά με τις γεωτρήσεις στη κυπριακή ΑΟΖ.
Αυστηρές δηλώσεις έκανε και η Αμερικανίδα πρέσβης στην Κύπρο σημειώνοντας: «Οπως ανέφερε χθες ο Μάικ Πομπέο, οι όποιες δραστηριότητες στα διεθνή ύδατα, διέπονται από κανόνες. Έχουμε κάνει σαφές στην Τουρκία ότι τέτοιες ενέργειες δεν γίνονται αποδεκτές. Εμείς θα συνεχίσουμε μέσω της διπλωματικής οδού να διασφαλίσουμε αυτούς τους κανόνες».
Παρά το γεγονός πάντως ότι η Ουάσινγκτον φραστικά στηρίζει την Ελλάδα, και φυσικά δεν πέρασαν απαρατήρητες οι δηλώσεις Πομπέο για την τουρκική επιθετικότητα και την αντίδραση των ΗΠΑ σε περίπτωση επίθεσης της Τουρκίας στην Ελλάδα, μέχρι στιγμής η αντίδραση των ΗΠΑ δεν έχει μετουσιωθεί σε έργα ή σε πρακτικές κινήσεις, αφού οι εξελίξεις στην Συρία καθιστούν την Τουρκία έναν δύσκολο μεν, αλλά απαραίτητο σύμμαχο για τις ΗΠΑ.
Παρέμβαση της Αιγύπτου υπέρ της Κύπρου
Μεγάλη γεωπολιτική σημασία έχει όμως και η παρέμβαση της Αιγύπτου, που είναι σε ανοιχτή γραμμή με την Αθήνα και την Λευκωσία. Η σκληρή ανακοίνωση του Καϊρου έχει δημιουργήσει μεγάλες εντυπώσεις και καταδεικνύει ότι ναι μεν στρατιωτικά η Αγκυρα έχει το πάνω χέρι, αλλά διπλωματικά είναι απόλυτα απομονωμένη.
«Η Αίγυπτος επιβεβαιώνει τα δικαιώματα και την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφορικά με τους πόρους της στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών στις οποίες η Κύπρος έχει παραχωρήσει άδειες για διερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Αιγύπτου. Στην ανακοίνωση προειδοποιεί ότι το Κάιρο «είναι εναντίον της συνέχισης οποιωνδήποτε μονομερών ενεργειών που παραβιάζουν τα κυπριακά δικαιώματα και απειλούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, υπογραμμίζοντας την ανάγκη σεβασμού και εφαρμογής των κανόνων και των διατάξεων του διεθνούς δικαίου».
Υπό τη σκιά των τουρκικών παράνομων ενεργειών στην κυπριακή ΑΟΖ, κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν στην εφημερίδα Φιλελεύθερος της Κύπρου, ότι έγινε βολιδοσκόπηση των δύο ηγετών από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ για πραγματοποίηση τριμερούς συνάντησης στο Παρίσι τον Νοέμβριο. Υπενθυμίζουμε ότι, όπως κοινοποιήθηκε από την επομένη της πρόσφατης συνάντησης με τον Αντόνιο Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είναι θετικός σε μία συνάντηση με τον Μουσταφά Ακιντζί, στην παρουσία και του ΓΓ του διεθνούς Οργανισμού.
Πηγή: iefimerida.gr