Ως πολιτική και διπλωματική υπέρβαση με στόχο την εξυπηρέτηση των εθνικών συμφερόντων στην παρούσα φάση ερμηνεύεται από πολιτικούς παρατηρητές η τηλεφωνική επικοινωνία, που είχε σήμερα, Παρασκευή, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού και τις προσπάθειες αντιμετώπισής τους, καθώς και για ζητήματα που συνδέονται με το άνοιγμα των συνόρων και την αποκατάσταση των τουριστικών ροών.
Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Ερντογάν συμφώνησαν να διατηρήσουν ανοικτούς τους διμερείς διαύλους επικοινωνίας.
Η κίνηση του Έλληνα πρωθυπουργού δεν είναι άσχετη με την επιθυμία του ευρωπαϊκού και του αμερικανικού παράγοντα, που θεωρούν ότι οι δύο χώρες, πρέπει να βρουν τρόπους επίλυσης των μεταξύ τους διαφορών. Επίσης θεωρείται πιθανό να οφείλεται η επιτυχής έκβαση της επικοινωνίας στη σθεναρή στάση, που έχει τηρήσει το τελευταίο διάστημα η Ε.Ε. στο θέμα της Τουρκίας, καθώς και η σαφής τοποθέτηση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.
Η επικοινωνία Μητσοτάκη – Ερντογάν, σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, κανονίστηκε στο πλαίσιο των τακτικών επικοινωνιών που έχουν η επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού πρέσβης Ελενη Σουρανή με τον εκπρόσωπο τύπου της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν.
Θέματα χαμηλής πολιτικής σε πρώτη φάση
Η συμφωνία που είχε επιτευχθεί μεταξύ της κυρίας Σουρανή και του κ. Καλίν προέβλεπε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ταγίπ Ερντογάν θα συνομιλήσουν για θέματα χαμηλής πολιτικής, σε μια πρώτη προσπάθεια να αποκατασταθούν οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας. Ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Τουρκίας είχαν να συνομιλήσουν από τις 4 Δεκεμβρίου του 2019 όταν είχαν συναντηθεί στο ΛΟνδίινο, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.
«Διπλωματία και συνεννόηση με σπασμένους διαύλους επικοινωνίας δεν γίνεται» σημείωναν συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη μιλώντας στο protothema.gr. Κατά τις ίδιες πληροφορίες από την ελληνική πλευρά, ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Τουρκίας συμφώνησαν ότι η ένταση μεταξύ των δύο χωρών έχει φτάσει σε υψηλά επίπεδα και χρειάζεται αποκατάσταση των διαύλων επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών.
Για άνοιγμα συνόρων και τουριστικές ροές
Για την αποκατάσταση των τουριστικών ροών και το άνοιγμα των συνόρων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είπε κατά πληροφορίες στον πρόεδρο της Τουρκίας ότι η Ελλάδα κατ’ αρχάς δεν είναι αντίθετη στη συμπερίληψη της Τουρκίας στην ομάδα των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων με τις οποίες σχεδιάζεται να ξεκινήσει άμεσα το άνοιγμα των συνόρων και οι αεροπορικές επικοινωνίες με τις χώρες της ΕΕ και του Σένγκεν.
Κατά τις ίδιες πηγές, στα βασικά θέματα της χαμηλής ατζέντας όπως αυτό της COVID-19 και του τουρισμού βρίσκονται σε υψηλό δείκτη ενδιαφέροντος,δεδομένου ότι και η Ε.Ε. εξετάζει από ποιες χώρες θα δεχθεί επισκέπτες, ενώ η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα η Τουρκία να είναι μεταξύ αυτών των χωρών.
Η ιδέα της επικοινωνίας ήταν να «σπάσει ο πάγος» καθώς ήταν η πρώτη μετά από πολλούς μήνες, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ενώ προσθέτουν ότι αν και οι δύο ηγέτες δεν μπήκαν σε θέματα υψηλής πολιτικής η συζήτηση είχε έναν κοινό τόπο. Ότι υπάρχει μια ένταση που έχει φτάσει σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα και χρειάζεται μια αποκατάσταση των διαύλων επικοινωνίας που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρξει αποκλιμάκωση.
Τέλος, όπως τονίζεται, πάγια θέση της Αθήνας είναι να υπάρχει μια «σωστή και έντιμη» επικοινωνία μεταξύ των δυο πλευρών.
Η επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Τουρκίας δεν συνεπάγεται κατ’ ουδένα τρόπο εκπτώσεις στα εθνικά συμφέροντα της χώρας, σημείωνε συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον οποίο μίλησε το protothema.gr.
Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ/PROTOTHEMA.GR