Επίσκεψη στο Τομπρούκ της Λιβύης πραγματοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, όπου είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο της λιβυκής Βουλής των Αντιπροσώπων και τακτικό συνομιλητή της Ελλάδας, Ακίλα Σάλεχ (Αguila Saleh).
Σε δηλώσεις τους μετά την συνάντηση ο υπουργός Εξωτερικών και ο πρόεδρος της λιβυκής Βουλής των Αντιπροσώπων εξέφρασαν την κοινή πεποίθηση πως η Τουρκία έχει ιστορικές ευθύνες γι’ αυτό που συμβαίνει σήμερα στη Λιβύη και πως η αυριανή πραγματικότητα στη Λιβύη προϋποθέτει την απομάκρυνση όλων των ξένων δυνάμεων.
«Συμφωνήσαμε ότι η Τουρκία έχει ιστορικές ευθύνες για αυτό που συμβαίνει σήμερα στη Λιβύη, όπως πολύ σωστά είπε χθες ο Πρόεδρος Μακρόν. Η μεταφορά μισθοφόρων από τη Συρία και η παραβίαση του εμπάργκο όπλων είναι στοιχεία τα οποία βαρύνουν την τουρκική στάση. Δημιουργούν, όπως είπα και πριν, ιστορικές ευθύνες», δήλωσε χαρακτηριστικά μετά τη συνάντηση ο κ. Δένδιας.
Επίσης, όπως αναφέρει ο κ. Δένδιας, συμφώνησε με τον Ακίλα Σάλεχ ότι η αυριανή πραγματικότητα στη Λιβύη προϋποθέτει την απομάκρυνση όλων των ξένων δυνάμεων. Αυτό είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ειρήνη και τη σταθερότητα, υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών. Στην κατεύθυνση αυτή, ο κ. Δένδιας διαμήνυσε πως η Ελλάδα βοηθάει προς αυτή την κατεύθυνση με τη συμμετοχή της στην επιχείρηση «Ειρήνη» στη θάλασσα και είναι έτοιμη να βοηθήσει ακόμη περισσότερο.
Εξίσου, συμφώνησαν στον τρόπο με τον οποίο μπορεί να αντιμετωπιστεί η λιβυκή κρίση, που προϋποθέτει τη Διαδικασία του Βερολίνου και επίσης την πολύ ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία του Αιγύπτιου Προέδρου Σίσι.
Ακόμα συζήτησαν, όπως σημειώνει ο κ. Δένδιας, «για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης, στο πλαίσιο, βεβαίως, όχι της αυθαιρεσίας που συνιστά το φερόμενο ως μνημόνιο Σαρατζ-Τουρκίας, αλλά στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, σε συνέχιση των συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης το 2010. «Και, βεβαίως, είχα τη χαρά να ανακοινώσω στον Πρόεδρο του Λιβυκού Κοινοβουλίου την απόφαση του Κώστα Τασούλα, του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, για την επαναλειτουργία της Επιτροπής Φιλίας Ελλάδος-Λιβύης στο Ελληνικό Κοινοβούλιο», επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών.
Ξεκινώντας τη δήλωσή του, ο κ. Δένδιας εξέφρασε τη χαρά του για την επίσκεψή του στη Λιβύη και τη συνάντησή του με τον «Πρόεδρο του μόνου εκλεγμένου θεσμού στη λιβυκή πραγματικότητα, του Λιβυκού Κοινοβουλίου, τον Ακίλα Σάλεχ, ήδη επισκέπτη μας στην Ελλάδα».
Περαιτέρω οι κ.κ. Δένδιας και Ακίλα συζήτησαν για το μέλλον των σχέσεων της Ελλάδας με τη Λιβύη και συνεννοήθηκαν για τη δυνατότητα να λειτουργήσει ελληνικό προξενείο στη Βεγγάζη, το οποίο να διευκολύνει τις εμπορικές συναλλαγές. Η Λιβύη επιθυμεί να αντικαταστήσει τα τουρκικά προϊόντα με άλλα, ευρωπαϊκής και μάλιστα ελληνικής προέλευσης, επισήμανε ο κ. Δένδιας.
Όπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές, η επίσκεψη εντάσσεται στις αδιάκοπες προσπάθειες της χώρας μας να συμβάλλει ενεργά στην κατάπαυση του πυρός και την εξεύρεση πολιτικής λύσης στη Λιβύη, στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και των Συμπερασμάτων του Βερολίνου, μακριά από ξένες παρεμβάσεις που υπονομεύουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή και που αγνοούν παράλληλα τα συμφέροντα του λιβυκού λαού.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η Ιταλία
Να μείνουν μακριά η Τουρκία και η Ρωσία δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο σε συνέντευξή του στην εφημερίδα La Stampa, αναφερόμενος στην κατάσταση στη Λιβύη και στις αναγκαίες, μελλοντικές κινήσεις.
«Η επιχείρηση Ειρήνη θα χρησιμεύσει για να τύχει σεβασμού το εμπάργκο όπλων. Οι ξένες παρεμβολές πρέπει να σταματήσουν και είναι ανάγκη να δοθεί ώθηση στην διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών», τόνισε ο Ντι Μάιο.
Παράλληλα, ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας υπογράμμισε ότι «στο Βερολίνο διεξήχθη μια σύνοδος και οι εμπλεκόμενες πλευρές έλαβαν δεσμεύσεις, τις οποίες και αναμένουμε να σεβαστούν».
Ο Λουίτζι Ντι Μάιο, ερωτηθείς σχετικά με τον κίνδυνο μιας «συριοποίησης» της Λιβύης, με διαμοιρασμό ανάμεσα σε Τούρκους και Ρώσους, απάντησε ότι «πρόκειται για φόβο που εκφράζουν πολλοί παρατηρητές».
«Η Λιβύη, όμως, δεν είναι Συρία. Για γεωγραφικούς λόγους αποτελεί αναγκαστικά στρατηγικό συνομιλητή μας, όπως και εμείς για τη Λιβύη. Και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι στρατηγικής σημασίας συνομιλητής», δήλωσε επίσης ο Ιταλός υπουργός και στέλεχος των Πέντε Αστέρων.
Τέλος, ο Ντι Μάιο θέλησε να τονίσει: «σίγουρα υπάρχουν κάποιες χώρες που θα αυξήσουν την επιρροή τους, αλλά εγώ ελπίζω και δουλεύω υπέρ της κυριαρχίας του λιβυκού λαού και για την ενότητα της Λιβύης».