Ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου στην κλειστή πόλη της Αμμοχώστου, ενώ επιδόθηκε σε νέες επιθετικές αναφορές για την Ελλάδα, μετά την διαπίστωσή του ότι δεν πρόκειται να υποστεί κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ούτε να έχει οποιεσδήποτε συνέπειες από την διεθνή κοινότητα για όσα κάνει σε Συρία, Λιβύη, Ανατολική Μεσόγειο και Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Τώρα ο λεγόμενος “ταραχοποιός” της Ανατολικής Μεσογείου, αγνοώντας και τις διαθέσεις των Τουρκοκυπρίων, όπως αυτές εκφράζονται από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, που χαρακτηρίζει μεγάλο λάθος όσα γίνονται με την Αμμόχωστο και ντροπή για τη δημοκρατία, επιχειρεί να ανοίξει την παραλιακή ζώνη της λεγόμενης “νεκρής πόλης” για να κάνει σταδιακή προσάρτηση.

Ο Ακιντζί καταγγέλλει ότι όλα γίνονται για να εκφράσει ο Ερντογάν υποστήριξη στον εκλεκτό του Σ. Τατάρ για τις εκλογές της Κυριακής και εκφράζει την πεποίθηση ότι οι Τουρκοκύπριοι θα δώσουν την απάντηση σε όσα συμβαίνουν με την ελεύθερη βούλησή τους στην κάλπη.
“Ψυχραιμία” στην Αθήνα

Η Αθήνα παρακολουθεί με ψυχραιμία την κατάσταση, ωστόσο οι νέες πηγές έντασης που δημιουργούνται από την τουρκική ηγεσία δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για την πορεία των συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών.

Οι όροι που έχουν τεθεί από ελληνικής πλευράς είναι ξεκάθαροι και προβλέπουν «συνέχεια και συνέπεια» στην αποκλιμάκωση της έντασης, κάτι που δεν αντικατοπτρίζεται στις τελευταίες κινήσεις Ερντογάν.

Το βαρύ κλίμα που διαμορφώνεται υπονομεύει την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών. Η Άγκυρα καθυστερούσε τον ορισμό ημερομηνίας και τώρα βάζει νέα εμπόδια που καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη την καλλιέργεια αισθήματος εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών προκειμένου να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου.

Η τουρκική ηγεσία φαίνεται να αγνοεί την πρόσφατη απόφαση της Συνόδου Κορυφής που θέτει συγκεκριμένο πλαίσιο για τις διερευνητικές επαφές. Ο Ερντογάν δείχνει να ασφυκτικά μέσα στα συμπεράσματα της Συνόδου και επιδιώκει τον τορπιλισμό των προσπαθειών για διευθέτηση των ζητημάτων μέσω του διαλόγου.

Η ελληνική κυβέρνηση δεν σκοπεύει να παρασυρθεί σε μια λεκτική αντιπαράθεση με την Τουρκία. Αρμόδια στελέχη που μίλησαν στον ιστότοπο iefimerida.gr σημείωσαν ότι η πίεση αυτή την στιγμή βρίσκεται στην Άγκυρα. Η Ελλάδα, συμπλήρωναν, δεν έχει λόγο να λειτουργήσει εν θερμώ.

Ο τουρκικός στόλος έχει αποχωρήσει από το Αιγαίο και όλη η πίεση από την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες βαραίνει την Άγκυρα, καθώς έχει γίνει αντιληπτό από όλους ποιος είναι αυτός που «παίζει επικίνδυνα παιχνίδια στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ φρόντισε να στείλει το ανάλογο μήνυμα, σημειώνοντας ότι «εναπόκειται στην Τουρκία να κλείσει το δρόμο της κρίσης και να ανοίξει το δρόμο της λύσης».

Συνεδρίαση πάλι στις Βρυξέλλες

Την επόμενη Πέμπτη συνεδριάζει εκ νέου το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες και παρότι δεν είναι η Τουρκία στην ατζέντα της Συνόδου δεν αποκλείεται να τεθεί εκ νέου το θέμα ύστερα από την παραβίαση των αποφάσεων του ΟΗΕ για την Αμμόχωστο.

Σε μια τέτοια περίπτωση η ευρωπαϊκή πίεση αναμένεται να αυξηθεί χωρίς να μένουν πολλά περιθώρια για ελιγμούς στην Άγκυρα, παρότι δεν πρέπει να αναμένεται προς το παρόν η ενεργοποίηση κυρώσεων.