Η συμφωνία Λιβύης – Τουρκίας για τις θαλάσσιες ζώνες «χτύπησε» συναγερμό στην Αθήνα που διαπιστώνει ότι δεν υπάρχει διάθεση αποκλιμάκωσης της έντασης από την πλευρά της γειτονικής χώρας, καθώς οι διεθνείς αντιδράσεις είναι χλιαρές, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση για μια ακόμη φορά κάνει ότι δεν ακούει… 

Παρά τις καταγγελτικές κινήσεις της ελληνικής και της αιγυπτιακής πλευράς η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης δεν φαίνεται εύκολο να ανατραπεί, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος ενήργησε μεθοδευμένα και πεισματικά, ενώ η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει ακόμα να προχωρήσει σε οριοθετήσεις ΑΟΖ και θαλασσίων συνόρων, ούτε στο Ιόνιο με την  Ιταλία, ούτε στη Μεσόγειο με Κύπρο και Αίγυπτο.

Η συμφωνία, που είχε συναφθεί με την Αλβανία ακυρώθηκε από τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα, μετά από παρέμβαση του Ερντογάν επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης η Ελλάδα δεν προχώρησε σε επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης, παρά τον καθορισμό  των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο και “πάγωσε”  το θέμα μετά τις συναντήσεις του Αλ. Τσίπρα με τον Τ. Ερντογάν και του Γ. Κατρούγκαλου με τον Μ. Τσαβούσογλου.

Συνεπώς ενόσω η Ελλάδα δεν προχωρεί σε αποτελεσματικές ενέργειες αφήνει περιθώρια στην Τουρκία να αυθαιρετεί και να “αλωνίζει” στο Αιγαίο, προσπαθώντας να νομιμοποιήσει μάλιστα τις κινήσεις της ενημερώνοντας τον ΟΗΕ.

Οι αντιδράσεις της ελληνικής πλευράς έχουν απαντητικό – παθητικό χαρακτήρα, ενώ θα έπρεπε να υπάρχει προηγούμενη ενεργός δράση με σχεδιασμό και υλοποίηση διακρατικών συμφωνιών για τη διαμόρφωση των θαλασσίων συνόρων. Επ΄αυτού δε είναι απαραίτητη η διαρκής και διαχρονική συνεννόηση της πολιτικής ηγεσίας της χώρας με πιο συχνές συναντήσεις, πέρα από τις ανούσιες αντιπαραθέσεις και “κοκορομαχίες” στη Βουλή.

Προειδοποίηση Μητσοτάκη από το συνέδριο της Ν.Δ.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα του 13ου συνεδρίου της ΝΔ έστειλε σαφές μήνυμα προς την απέναντι πλευρά του Αιγαίου ότι πυξίδα της Ελλάδας παραμένουν το Διεθνές Δίκαιο και οι σχέσεις καλής γειτονίας, και πως, «Όσοι βιάζονται να αμφισβητούν, με τρόπο θεσμικά σαθρό, τα κυριαρχικά μας δικαιώματα να γνωρίζουν ότι θα βρουν απέναντί τους όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και τους Ευρωπαίους συμμάχους μας».

Η προειδοποίηση του Κυριάκου Μητσοτάκη γίνεται την ίδια στιγμή κατά την οποία πυκνώνει τις επαφές του με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες για την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας. Ενεργοποιεί τις συμμαχίες σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, ώστε να σταλεί ένα σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα. Αρχικά έθεσε το θέμα στην πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον Ιταλό ομόλογο του Αντόνιο Κόντε στην Ρώμη, όταν και προειδοποίησε για την «επιθετική και αδιέξοδη συμπεριφορά στο Αιγαίο», από την πλευρά της Τουρκίας, που «αυξάνει την πιθανότητα ενός ατυχήματος».
Επικοινωνία Μητσοτάκη-Μακρόν

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη και με τον πρόεδρο της Γαλλίας κ. Εμανουέλ Μακρόν, που μοιράζεται της ανησυχίες της ελληνικής πλευράς, με την Αθήνα να προσδοκά σε στήριξη σε όλα τα διεθνή φόρα όπου έχει ισχυρή παρουσία το Παρίσι και ειδικότερα στον ΟΗΕ.

Συνάντηση με τον Τραμπ  στις 4 Δεκεμβρίου

Το θέμα αναμένεται να συζητήσει και με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ στο γεύμα που θα έχουν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο στις 4 Δεκεμβρίου.

Η συνάντηση έχει οριστικοποιηθεί και ο Πρωθυπουργός σκοπεύει να εκθέσει στον κ. Τραμπ τους κινδύνους που απορρέουν από την στάση της Τουρκίας στο Αιγαίο και γενικότερα στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αναδείξει τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και ενός αξιόπιστου συμμάχου που σέβεται το διεθνές δίκαιο και συμβάλει στην ανάπτυξη και την ειρήνη.

Αρμόδιες πηγές άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο στη συνάντηση των δύο ηγετών να οριστικοποιηθεί μια επίσημη επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον, γεγονός που έχει ιδιαίτερη σημασία στην κρίσιμη περίοδο που διανύουμε.

Ίσως και με τον Ερντογάν στη σύνοδο του ΝΑΤΟ

Στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, όπως αναμένεται, θα είναι παρών και ο Ταγίπ Ερντογάν χωρίς όμως να έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Δεν αποκλείεται, όπως διευκρίνιζαν πηγές, να υπάρξει ένα ολιγόλεπτο τετ α τετ στο περιθώριο των εργασιών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, όπως συμβαίνει συχνά μεταξύ των ηγετών. Αν αυτό θα είναι αρκετό να σπάσει ο πάγος ουδείς μπορεί να το γνωρίζει και όλα θα εξαρτηθούν από την στάση του τούρκου ηγέτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Άγκυρα έχει επιδιώξει μέσω διπλωματικών καναλιών και δεύτερη συνάντηση μετά από την πρώτη επαφή που είχαν Μητσοτάκης και Ερντογάν στην Νέας Υόρκη, χωρίς ωστόσο να υπάρχει ανάλογη επιθυμία από ελληνικής πλευράς. Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένες ενέργειες από την πλευρά της Τουρκίας που να δηλώνουν ότι επιθυμεί την αποκλιμάκωση της ένταση που έχει δημιουργηθεί ώστε μια συνάντηση μεταξύ των δύο να έχει εποικοδομητικό χαρακτήρα.

Προς το παρόν όλες οι ενέργειες της γείτονος οδηγούν σε αντίθετα αποτελέσματα και το ενδεχόμενο επίσημης συνάντησης απομακρύνεται. (Με πληροφορίες από iefimerida.gr)