Tηλεδιάσκεψη με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν θα έχει σήμερα, Σάββατο, η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ερίκ Μαμέρ.

Όπως αναφέρει ο Ερίκ Μαμέρ, θα συμμετάσχει επίσης ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ, ενώ η τηλεδιάσκεψη λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο της προετοιμασίας της κοινής αναφοράς Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης-Κομισιόν για το  Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου.

Όπως είναι αναμενόμενο η πρόεδρος της Κομισιόν θα ενημερωθεί για όλο το πλέγμα των σχέσεων της Τουρκίας με την Ε.Ε. υπό το πρίσμα και των τελευταίων αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για κυρώσεις, με πιθανή αναφορά και στα ελληνοτουρκικά, όπως επίσης και στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Ερντογάν πιστεύεται ότι θα είναι στη φάση αυτή συγκαταβατικός προκειμένου να επιτύχει τους στόχους του σε συνάρτηση με τις δηλώσεις του ίδιου, αλλά και του υπουργού εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου για τις προοπτικές των καλών σχέσεων Ευρώπης και Τουρκίας.

Ωστόσο, πέραν της γνωστής πολιτικής της Τουρκίας στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να προωθήσει τις διεκδικήσεις της Άγκυρας από την ΕΕ, που αφορούν στην κατάργηση της βίζας για τους πολίτες της, αλλά και επιπλέον χρηματοδότηση για το προσφυγικό.