Αχαριστία προς την Ελλάδα και στενή αντίληψη για τα συμφέροντα της χώρας του έδειξε με  δήλωσή του ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ, καθώς  εμφανίστηκε το πρωί της Παρασκευής στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Βρυξελλών να υποστηρίζει τυπικά την Ελλάδα, αλλά να χαρακτηρίζει την Τουρκία. ως πολύ σημαντικό παράγοντα στην περιοχή.

Ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ευρωπαίοι ηγέτες στο σύνολό τους καταδίκασαν την Τουρκία για το Σύμφωνο με τη Λιβύη και υποστήριξαν την Ελλάδα και την Κύπρο, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός ακολούθησε άλλη γραμμή.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Bloomberg από τις Βρυξέλλες, ο Μπορίσοφ φέρεται να υποστήριξε σθεναρά την Τουρκία:
«Όλοι οι ηγέτες μίλησαν πολύ πιο ήπια για την Τουρκία χθες βράδυ. Όλοι παρατήρησαν ότι η συμφωνία για το μεταναστευτικό πρέπει να συνεχιστεί και ότι έχει ένα πολύ σημαντικό γεωστρατηγικό ρόλο. Κανένας δεν μιλά για κυρώσεις λόγω της εξαγωγής όπλων πια – το αντίθετο: όταν υπάρχουν κυρώσεις, η Τουρκία στρέφεται στη Ρωσία για να εξοπλιστεί και δεν σταματά. Είπα στους Έλληνες συναδέλφους μου να βρουν εργαλεία για να βοηθηθούν από μόνοι τους, διότι τους υποστηρίζουμε με όλους τους τρόπους, αλλά η Τουρκία τώρα παίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην περιοχή», φέρεται να είπε στην Σύνοδο Κορυφής.

Με άλλα λόγια, ο Μπόικο Μπορίσοφ ισχυρίστηκε ότι μετέφερε στην ελληνική κυβέρνηση την άποψή του ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει να περιμένει βοήθεια από τους Ευρωπαίους!

«Είπα στους Έλληνες συνεργάτες μου να βρουν τρόπους να βοηθήσουν τους εαυτούς τους μόνοι τους» ήταν η φράση του Μπόικο Μπορίσοφ που κατέληξε: «Επειδή τους στηρίζουμε με όλους τους τρόπους όμως τώρα η Τουρκία παίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην περιοχή»…

Πολιτικοί παρατηρητές σημείωναν ότι η στάση του Μπορίσοφ δεν ήταν η αναμενόμενη για την Ελλάδα, αλλά είχε χαρακτηριστικά αχαριστίας δεδομένου ότι η Αθήνα υποστήριξε σε πολλές περιπτώσεις την Βουλγαρία, ακόμη και για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως επίσης και για την σταθεροποίηση της οικονομίας της  μετά την κατάρρευση του ανατολικού συνασπισμού, πολύ δε περισσότερο όταν δεκάδες χιλιάδες Βούλγαροι βρήκαν εργασία στην Ελλάδα.

Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε την Τουρκία

Απόσπασμα από την δήλωση Μπορίσοφ:

«…Υπάρχει τώρα ένας τρίτος παίκτης. Έχουμε την Τουρκία. Κι είναι αυτό που εμείς, η ΕΕ, κάναμε. Τώρα έχουμε μηδενική παράνομη μετανάστευση στα σύνορά μας με την Τουρκία. Συνεχίζουμε να υπερασπιζόμαστε αυτή τη γειτονιά. Την ίδια ώρα, όλοι οι ηγέτες μίλησαν πολύ πιο ήπια για την Τουρκία χθες το βράδυ. Επειδή όλοι αναγνωρίζουν ότι η συμφωνία (ΕΕ-Τουρκίας για το μεταναστευτικό) πρέπει να συνεχιστεί, όλοι παρατηρούν ότι η Τουρκία έχει μια πολύ σημαντική γεωστρατηγική θέση στον κόσμο. Ουδείς μιλά για κυρώσεις στις εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία, το αντίθετο, όταν επιβάλλονται κυρώσεις στην Τουρκία, στρέφεται στη Ρωσία για να εξοπλιστεί. Επιπρόσθετα [η Τουρκία] είναι μεγάλος παίκτης στη Συρία. Και είπα στους Έλληνες ομολόγους μου να βρουν τρόπους για να βοηθήσουν μόνοι τους τους εαυτούς, επειδή, ναι, τους υποστηρίζουμε με κάθε τρόπο, αλλά η Τουρκία παίζει έναν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο τώρα στην περιοχή».

Και ο πρόεδρος του Συμβουλίου εξήρε την Τουρκία

Αλλά και οι Ευρωπαίοι φρόντισαν να κρατήσουν τις ισορροπίες με την Τουρκία, παρά τη δήλωση στήριξης σε Ελλάδα και Κύπρο, και αυτό φάνηκε από τις δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ο οποίος είπε πολλές φορές πόσο σημαντική χώρα είναι η Τουρκία.

Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε με την πρόεδρο της Κομιισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Σαρλ Μισέλ έκανε μια επισήμανση με νόημα: Η ΕΕ πρέπει να διατηρήσει τη σημαντική συνεργασία με την Τουρκία και να εκπονήσει ένα στρατηγικό σχέδιο για να αποφασίσει τι θα κάνει με αυτή την σημαντική χώρα στο μέλλον.

Στις δηλώσεις του ο Σαρλ Μισέλ χρησιμοποίησε τέσσερις φορές το επίθετο «σημαντικός» όταν αναφέρθηκε στην Τουρκία.
Πηγή: iefimerida.gr /Bloomberg