Αντιδράσεις προκάλεσαν τόσο στη Θεσσαλονίκη, όσο και στην Αθήνα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης οι δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα για το Σκοπιανό, τις οποίες έκανε από τον Δήμο Θεσσαλονίκης κατά την επίσκεψή του στον Γιάννη Μπουτάρη. 

Ο Αλέξης Τσίρπας δήλωσε πως βρισκόμαστε κοντά σε μια συμφωνία με την ΠΓΔΜ ενώ τόνισε πως είναι μεγάλη νίκη να υπάρχει ένας προσδιορισμός μπροστά από τη λέξη Μακεδονία στο όνομα της χώρας.

Αναφορικά με τις δηλώσεις πολλών πως “τα δίνουμε όλα”, ο Έλληνας Πρωθυπουργός τόνισε πως «πάμε να πάρουμε και όχι να δώσουμε» ενώ τόνισε πως η Κυβέρνηση προχωρά στις διαπραγματεύσεις υπερασπιζόμενη την εθνική θέση.

Είπε μεταξύ άλλων:

“Βρισκόμαστε σε μια διαπραγμάτευση που είναι ευαίσθητη, είναι κρίσιμη, έχουν γίνει βήματα μπροστά. Εμείς προχωράμε υπερασπιζόμενοι μια εθνική θέση και μιας και βρίσκομαι εδώ στη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία να το πω κι αυτό, διότι ακούω ορισμένους, οι οποίοι λένε μην παραδώσετε… Εδώ εμείς επιδιώκουμε να πάρουμε πίσω κάτι, όχι να παραδώσουμε κάτι, το οποίο εδώ και 70 χρόνια έχει παραδοθεί από άλλους, όχι από εμάς.”

Όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας, «οι βόρειοι γείτονές μας εδώ και πάνω από 70 χρόνια έχουν μια κρατική οντότητα είτε στα πλαίσια της γιουγκοσλαβικής ομοσπονδίας είτε ως αυτόνομο κράτος αργότερα, μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, που λέγονται Μακεδονία και φέρουν ένα όνομα, το οποίο χωρίς κανέναν άλλον προσδιορισμό είναι ένα όνομα που παραπέμπει στον αρχαίο ελληνικό κόσμο και στη βαριά πολιτισμική κληρονομιά της ελληνικής Μακεδονίας».

Αυτό ακριβώς ζητά η Ελλάδα να πάρει πίσω, υποστήριξε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

“Και πάμε να συμφωνήσουμε και με τους γείτονές μας που βεβαίως -αυτό είναι το οξύμωρο- έχουν μια κρατική οντότητα που επί 70 χρόνια λέγεται Μακεδονία αλλά δεν έχουν καμιά σχέση με τον Μέγα Αλέξανδρο και την ιστορική αυτή διαδρομή. Έχουν ρίζες σλάβικες και αλβανικές και το παραδέχονται οι άνθρωποι.”

Για τους λόγους αυτούς, κατά τον κ. Τσίπρα θα είναι μια μεγάλη νίκη για την Ελλάδα να υπάρχει ένας προσδιορισμός μπροστά από το Μακεδονία, προσθέτοντας πως ακόμα μεγαλύτερη νίκη θα είναι «να συμφωνήσουμε ότι άλλο πράγμα η δική μας Μακεδονία που έρχεται από τη μακρά παράδοση του αρχαίου ελληνικού κόσμου και άλλο η δική τους παράδοση και το δικό τους πολιτισμικό πρόσημο».

“Δεν το αγνοούμε, δεν θεωρούμε ότι δεν υπάρχει, θεωρούμε όμως ότι είναι δύο διαφορετικά πράγματα και θεωρούμε ότι είναι καιρός να συνυπάρχουμε, να συνεργαζόμαστε και να ζούμε ειρηνικά προς όφελος της περιοχής μας.”

Αντίδραση της Ν.Δ.

Οι παραπάνω δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα για το Σκοπιανό, προκάλεσαν την αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης που με ανακοίνωσή της μίλησε για το “θράσος” του Πρωθυπουργού να θεωρεί νίκη για τη χώρα «ένα απαράδεκτο όνομα όπως αυτό της “Ιλιντένσκα Ματσεντόνια”

Στην ανακοίνωση της Ν.Δ. τονίζονται τα εξής:

«Ο πρωθυπουργός που έχει αποτύχει παταγωδώς σε όλες τις διαπραγματεύσεις που έκανε για την Ελλάδα, είχε το θράσος σήμερα να ισχυριστεί ότι η κυβέρνησή του επιδιώκει να πάρει πίσω και όχι να δώσει μία ονομασία στα Σκόπια». Αυτό τονίζει, σε ανακοίνωσή της, η ΝΔ και προσθέτει: «Προφανώς, θεωρεί νίκη για τη χώρα μας ένα απαράδεκτο όνομα όπως αυτό της “Μακεδονίας του Ίλιντεν” το οποίο συζητά με τον κ. Ζάεφ. Το μόνο που απομένει στον κ. Τσίπρα να πάρει, είναι η απάντηση που του αξίζει στις εκλογές για το αχρείαστο τέταρτο μνημόνιο που υπέγραψε, κόβοντας ξανά συντάξεις και μισθούς μετά την υποτιθέμενη καθαρή έξοδο».