Την έντονη καταδίκη των νέων τουρκικών προκλήσεων εκφράζει το υπουργείο Εξωτερικών μια ημέρα μετά την παρενόχληση από τουρκικά αεροσκάφη του ελικοπτέρου, στο οποίο επέβαιναν ο υπουργός Εθνικής Αμύνης Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος επισκεπτόμενοι νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

«Πρόκειται για ακόμη μια απαράδεκτη τουρκική ενέργεια», σημειώνει χαρακτηριστικά το υπουργείο. «Μια ενέργεια που επιβεβαιώνει για μια εισέτι φορά τον αρνητικό ρόλο που διαδραματίζει η Τουρκία στην περιοχή, επιμένοντας σε αναχρονιστικές αντιλήψεις των διεθνών σχέσεων καθώς και σε μια αδιέξοδη παραβατικότητα».

«Την καλούμε να εισέλθει στον 21ο αιώνα», σημειώνει. «Nα ακολουθήσει το παράδειγμα της Ελλάδας και των λοιπών χωρών της περιοχής και να εργαστεί εποικοδομητικά στο πλαίσιο των κανόνων καλής γειτονίας, σεβόμενη και όχι παραβιάζοντας συστηματικά το διεθνές δίκαιο».

Διπλωματικοί παρατηρητές στην Αθήνα υποστηρίζουν ότι οι κινήσεις αυτές της Τουρκίας μετά το “κάζο” στον Έβρο γίνονται για εσωτερική κατανάλωση, καθώς έχει πλέον καταστεί συνήθεια του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ανακαλύπτει “εχθρούς” γύρω του, όταν αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα η χώρα του, όπως τώρα με την οικονομία και με την κρίση εξαιτίας του κορωνοϊού.

Οι ίδιοι αναλυτές τονίζουν ότι η συμπεριφορά αυτή δεν αναμένεται να αλλάξει, αλλά αντίθετα θα επιδεινωθεί καθώς τα προβλήματα της Τουρκίας φαίνονται οξυμένα, κάτι, που θα φέρει σε πιο δύσκολη θέση τον Ερντογάν.

Το επεισόδιο στο Αιγαίο και οι δηλώσεις του Ν. Παναγιωτόπουλου

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος επισκέφθηκε την Κυριακή με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, τα φυλάκια σε Οινούσσες, Παναγιά, Αγαθονήσι και Φαρμακονήσι.

Λίγο μετά την απογείωση του ελικοπτέρου, που μετέφερε τον ΥΕΘΑ και τον ΑΓΕΕΘΑ από τις Οινούσσες, τουρκικά μαχητικά προέβησαν σε παρενόχλησή του.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος καταδίκασε την τουρκική προκλητικότητα δηλώνοντας σχετικά από το Φαρμακονήσι: «Προ ολίγου το ελικόπτερο που μας μετέφερε υπέστη παρενόχληση από τουρκικά μαχητικά. Οφείλω να ομολογήσω ότι δεν νιώσαμε αυτή την παρενόχληση. Αντιθέτως, όταν σηκώσαμε τα μάτια ψηλά στον ουρανό είδαμε τα ελληνικά μαχητικά που ήδη είχαν διώξει από την περιοχή τα τουρκικά μαχητικά, εδώ στο Φαρμακονήσι. Αυτό που θα ήθελα όμως να πω είναι ότι τέτοιου είδους συμπεριφορές από πλευράς Τουρκίας, δεν βοηθούν στην εκτόνωση της έντασης, που θα έπρεπε να επιζητούν και οι δύο πλευρές αυτήν την ώρα. Εμείς πάντως δεν πτοούμεθα καθόλου. Θα ήθελα να δώσω συγχαρητήρια στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που σε όλο το μήκος των χερσαίων και θαλασσίων συνόρων της χώρας τα φυλάττουν ως άγρυπνοι φρουροί, όπως έκαναν πάντα».

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στα φυλάκια, ο κ. Παναγιωτόπουλος είχε την ευκαιρία να επιθεωρήσει τις φρουρές, να ελέγξει την τήρηση των μέτρων για την προστασία από το στέλεχος κορονοϊού Covid-19 και να διαπιστώσει το υψηλό ηθικό των αξιωματικών, των υπαξιωματικών και των στρατιωτών που υπηρετούν εκεί.