Σε μια ακραία μορφή αποθράσυνσης ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ ανέφερε σε συνέντευξή του ότι “μία Μακεδονία υπάρχει, η δική μας” αμφισβητώντας έτσι την ουσία της συμφωνίας των Πρεσπών και εκθέτοντας σε μεγάλο βαθμό την ηγεσία του ελληνικού υπουργείου εξωτερικών, που επιμένει να θεωρεί την συμφωνία συμφέρουσα για τις ελληνικές θέσεις.

 

Ο Ζάεφ, λίγες ημέρες πριν το δημοψήφισμα και εν μέσω πιέσεων διαμηνύει πως η συμφωνία των Πρεσπών διασφαλίζει ότι τα Σκόπια θα είναι η μοναδική χώρα που θα λέγεται «Μακεδονία».

Η δήλωσή του έγινε στο πρακτορείο MIA, μετά τη συνάντηση με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικ Πενς.

«Καταλαβαίνω την αναταραχή που υπάρχει στη διασπορά σχετικά με τον προσδιορισμό “Βόρεια” στο όνομα, το οποίο δεν είναι εύκολο να γίνει αποδεκτό. Αλλά δεν υπάρχει άλλη χώρα “Μακεδονία” εκτός από το δική μας», δήλωσε και πρόσθεσε: «Το βόρειο τμήμα της Ελλάδας είναι η Ελλάδα, το δυτικό τμήμα της Βουλγαρίας είναι η Βουλγαρία. Αυτή είναι μόνο η “Μακεδονία” μας και δεν θα υπάρξει άλλη στον κόσμο».

Στη συνέχεια, ο Ζόραν Ζάεφ επανέλαβε τις προοπτικές για το μέλλον που θα οικοδομηθεί για τη νέα γενιά. Οπως τόνισε, «αυτός είναι πραγματικά ένα;ς σοβαρός λόγος για να ενωθούμε», καλώντας τη διασπορά να ψηφίσει στο δημοψήφισμα.

Νέα Δημοκρατία: “Τσίπρας και Καμμένος για τις καρέκλες τους”

Η ΝΔ παρέθεσε την εξής δήλωση του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ: «”Το βόρειο τμήμα της Ελλάδας είναι Ελλάδα, το δυτικό τμήμα της Βουλγαρίας είναι Βουλγαρία. Δεν υπάρχει άλλη Μακεδονία πέρα από τη δική μας. Δεν υπάρχει άλλη στον κόσμο”.

Ακολούθως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε: «Οι νέες δηλώσεις του κ. Ζάεφ δείχνουν ποιες είναι οι πραγματικές επιπτώσεις της συμφωνίας των Πρεσπών. Αυτές που η Νέα Δημοκρατία προσπαθεί, από την πρώτη στιγμή, να αποτρέψει με κάθε τρόπο. Τι έχουν άραγε να πουν σήμερα οι κ. Τσίπρας και Καμμένος εκτός του να ανανεώνουν τους όρκους πίστης τους για να μην χάσουν τις καρέκλες τους;».