Swearing in ceremony of the new Minister of Immigration Policy and Asylum, Notis Mitarakis and deputy minister Giorgos Koumoutsakos in Athens Greece on January 15, 2020. / Τελετή ορκωμοσίας του νέου υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου Νότη Μηταράκη και του αναπληρωτή υπουργού Γιώργου Κουμουτσάκου, 15 Ιανουαρίου 2020.

Τις τεράστιες δυσκολίες, που μέρα με την ημέρα γιγαντώνονται με τις αφίξεις εκατοντάδων μεταναστών καθημερινά, προσπαθεί να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, καθώς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου η κατάσταση έχει γίνει οριακή και οι κάτοικοι αντιδρούν έντονα καταγγέλλοντας ότι τα μέτρα είναι ανεπαρκή.

Πολλοί είναι αυτοί, που υποστηρίζουν ότι το θέμα δεν λύνεται με διοικητικές ή πολιτικές πρωτοβουλίες αναδιάταξης υπηρεσιών και προσώπων σε υπουργικές θέσεις. Το θέμα είναι να διασφαλιστούν οι κάτοικοι των νησιών σε όλα τα επίπεδα, να υπάρξουν γενναίοι προϋπολογισμοί για υποδομές και αντισταθμιστικά οφέλη στις τοπικές κοινωνίες και να οργανωθούν σε νέα βάση οι συνθήκες ασφάλειας.

Επίσης είναι αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε η διεθνοποίηση του προσφυγικού – μεταναστευτικού ως μείζονος  ανθρωπιστικού προβλήματος, καθώς μάλιστα χάνονται σχεδόν καθημερινά ανθρώπινες ζωές, ενώ η Ευρώπη παρακολουθεί χωρίς ουσιαστική συμμετοχή στην αναζήτηση λύσης.

Απέναντι σ΄ αυτή την την κατάσταση ο πρωθυπουργός επέλεξε να επανασυστήσει το Υπουργείο  Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου, αναθέτοντας το δύσκολο έργο σε δύο υπουργικά στελέχη, που ορκίστηκαν στις 14:45, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας  Προκόπη Παυλοπούλου και παρουσία του πρωθυπουργού  Κυριάκου Μητσοτάκη.

Είναι οι Παναγιώτης Μηταράκης και Γιώργος Κουμουτσάκος, που ορκίστηκαν με θρησκευτικό όρκο στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε στις 12 το μεσημέρι τη σύσταση του νέου υπουργείου, με υπουργό τον Νότη Μηταράκη και αναπληρωτή υπουργό τον Γιώργο Κουμουτσάκο.

Υπενθυμίζεται πως ο Νότης Μηταράκης ήταν έως σήμερα υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αρμόδιος για θέματα κοινωνικής ασφάλισης, ενώ ο Γιώργος Κουμουτσάκος υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη αρμόδιος για τη μεταναστευτική πολιτική.

Οι διαστάσεις που παίρνει το ζήτημα του μεταναστευτικού-προσφυγικού οδήγησαν τον πρωθυπουργό σε αυτήν την απόφαση προκειμένου να προχωρήσει ταχύτατα το κυβερνητικό σχέδιο που είχε ανακοινωθεί τον Νοέμβριο.

Τις τελευταίες ημέρες αυξήθηκε η ένταση στα νησιά, όπου συνεχίζουν να καταφθάνουν πρόσφυγες, ενώ οι κάτοικοι και οι φορείς αντιδρούν. Εντάσεις σημειώνονται και σε περιοχές της ηπειρωτικής χώρας, στις οποίες έχει αποφασιστεί να δημιουργηθούν δομές φιλοξενίας.

Η κυβερνητική ανακοίνωση

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας προέβη στην ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η Κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή, ακολούθησε διαφορετική πολιτική στο Προσφυγικό-Μεταναστευτικό ζήτημα.

Με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που βασίζεται σε τέσσερις άξονες:

• Φύλαξη των συνόρων μας.
• Επιτάχυνση διαδικασιών ασύλου.
• Αυξημένες επιστροφές.
• Κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα.

Και όλα αυτά, προωθώντας παράλληλα την αποσυμφόρηση των νησιών που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος στην υποδοχή προσφύγων και μεταναστών, αλλά και με τη διεθνοποίηση του προβλήματος σε όλα τα διεθνή fora.

Αυτό που απαιτείται είναι η ταχύτερη υλοποίηση αυτού του σχεδίου.

Με απόφαση του Πρωθυπουργού δημιουργείται Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, με Υπουργό τον βουλευτή Χίου κ. Παναγιώτη Μηταράκη.
Ο κ. Μηταράκης, μέχρι σήμερα Υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, ολοκλήρωσε έναν κύκλο προετοιμασίας του νέου ασφαλιστικού – συνταξιοδοτικού νομοσχεδίου το οποίο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση τις επόμενες ημέρες.

Τις μέχρι σήμερα αρμοδιότητές του, αναλαμβάνει ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Γιάννης Βρούτσης.

Αναπληρωτής Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου τοποθετείται ο βουλευτής B1 Βόρειου Τομέα Αθηνών και μέχρι σήμερα Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος.”

 

Αλ. Τσίπρας: Γκάφα ολκής η κατάργηση

Μέσω ανάρτησής του στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί να διορθώσει το λάθος που έκανε με την κατάργηση του υπουργείου και τον κατηγορεί ότι δημιούργησε μπάχαλο στη διαχείριση του προσφυγικού. «Τα συγχαρητήριά μου στον κ. Μητσοτάκη που του πήρε τελικά μόνο έξι μήνες και εφτά μέρες για να καταλάβει το μπάχαλο που δημιούργησε στο προσφυγικό και πόσο γκάφα ολκής ήταν η απόφασή του να καταργήσει το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής στη χώρα με τις μεγαλύτερες ροές προσφύγων και μεταναστών σε όλη την Ευρώπη», σημειώνει ο Αλέξης Τσίπρας.

Πέτσας σε Τσίπρα: Γκάφα είναι να λένε οι υπουργοί σου ότι οι μετανάστες «λιάζονται»

Σε απάντησή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας σημειώνει ότι η κυβέρνηση υλοποιεί ένα συνεκτικό Σχέδιο για την αντιμετώπιση του ζητήματος και κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα για μια σειρά από «γκάφες» στο προσφυγικό/μεταναστευτικό. Παράλληλα, τονίζει ότι δεν είναι απλώς μία γκάφα να σε ερευνά η ΟLAF για κακοδιαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλιών για το μεταναστευτικό.

«Γκάφα είναι να μην ξέρεις ότι υπάρχουν θαλάσσια σύνορα. Γκάφα είναι να μην ξέρεις ότι η Μυτιλήνη και η Λέσβος είναι το ίδιο νησί. Γκάφα είναι να λένε οι υπουργοί σου ότι οι μετανάστες «λιάζονται» πριν «εξαφανιστούν». Δεν είναι όμως απλά μια ακόμη γκάφα, να σε ερευνά η OLAF για κακοδιαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Αντίθετα, η σημερινή Κυβέρνηση υλοποιεί ένα συνεκτικό Σχέδιο για την αντιμετώπιση του ζητήματος. Και παρεμβαίνει με αίσθημα ευθύνης όπου χρειάζεται. Ιδίως μάλιστα όταν το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό διογκώνεται σε συνθήκες γεωπολιτικής αστάθειας στην περιοχή», σημειώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.