Ο ΟΗΕ αγνοεί επιδεικτικά τις αντιδράσεις της Ελλάδας και προχωρεί προκλητικά σε ανάρτησητων συντεταγμένων για την οριοθέτηση των ΑΟΖ Τουρκίας και Λιβύης με την δικαιολογία ότι πρόκειται για διαδικαστικό θέμα.

Η Αθήνα ναι μεν γνωρίζει ότι όντως πρόκειται για διαδικασία πρωτοκόλλου, αλλά παρά ταύτα με νέα επιστολή προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες θέτει καίρια επιχειρήματα και ζητεί -λόγω της ακυρότητας της συμφωνίας- να μην πρωτοκολληθεί στα Ηνωμένα Έθνη και να μη δημοσιευθεί από το Τμήμα Ωκεάνιων Υποθέσεων και Δικαίου της Θάλασσας του ΟΗΕ.

Επίσης η ελληνική πλευρά αξιώνει να τεθεί η τουρκο-λυβική συμφωνία υπόψη του Συμβουλίου Ασφαλείας, προκειμένου να την καταδικάσει ως αντίθετη στη διεθνή νομιμότητα και να καλέσει την Τουρκία και τη Λιβύη να απόσχουν από κάθε πράξη, η οποία θα παραβίαζε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και θα κλιμάκωνε την ένταση στην περιοχή.

Ωστόσο διπλωματικές πηγές στην Αθήνα δεν ανησυχούν για την εν λόγω εξέλιξη της ανάρτησης της συμφωνίας και τονίζουν: Αφενός «δεν έχει γίνει ακόμη» και αφετέρου πρόκειται για μια «τυπική και τεχνική διαδικασία» Με τον τρόπο αυτό  σχολιάζουν και σχετικό πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της εφημερίδας «Η Καθημερινή» της Κυριακής, σύμφωνα με το οποίο, η εξέλιξη αυτή προκαλεί ανησυχία στην Αθήνα, η οποία και προετοιμάζεται για τις επιπτώσεις που θα έχει.

Το σκεπτικό της ελληνικής διπλωματίας που θεωρεί καθαρά τυπική τη διαδικασία αυτή από τον ΟΗΕ στηρίζεται και στο γεγονός πως το 2013 – 2014 είχε πρωτοκολληθεί ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και του κατεχόμενου ψευδοκράτους της Βόρειας Κύπρου, ενώ την ίδια στιγμή η Τουρκία ως κατοχική δύναμη έχει καταδικαστεί με αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τον εισβολή αυτή.

Δεν συνιστά αναγνώριση, ούτε νομιμοποίηση, αλλά…

Σε αυτό το πλαίσιο στην Αθήνα επιμένουν πως η ανάρτηση των τουρκολιβυκών μνημονίων για την ΑΟΖ μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης δεν συνιστά αναγνώριση. Εκ της διαδικασίας ο ΟΗΕ οφείλει να το κάνει. Άλλωστε ο ΟΗΕ δεν έχει δικαιοδοτική διαδικασία, υπό την έννοια ότι η ανάρτηση των τουρκολιβυκών συμφώνων δεν σημαίνει και υιοθέτησή τους και άρα νομιμοποίησή τους.

Σε ότι αφορά τις αντιδράσεις από πλευράς μας διπλωματικοί κύκλοι υπενθυμίζουν ότι η Ελλάδα έχει ήδη αντιδράσεις με τις δύο επιστολές που έχει στείλει στον ΟΗΕ εκφράζοντας την καταδίκη της και ζητώντας να μην αναρτηθεί. Αν και ήταν γνωστό ότι επειδή πρόκειται για διαδικαστικό ζήτημα, πολύ δύσκολα θα μπορούσε να μπλοκαριστεί.

«Η Ελλάδα έχει κάνει τα βήματα που οφείλει και θα συνεχίσει» τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Το γεγονός ότι πρόκειται για ένα διαδικαστικό ζήτημα σε ότι αφορά την ανάρτηση στον ΟΗΕ, δεν εμποδίζει Τούρκους αξιωματούχους να δηλώνουν ότι ανοίγει ο δρόμος για τουρκικές έρευνες στην περιοχή που περιλαμβάνει τα νότια της Κρήτης.

Οι επιστολές προς τα Ηνωμένα Έθνη

Υπενθυμίζεται ότι στις επιστολές η Ελλάδα καταγγέλλει το τουρκολιβυκό σύμφωνο ως άκυρο και ζητά από το Συμβούλιο Ασφαλείας να καλέσει την Τουρκία και τη Λιβύη να απόσχουν από κάθε πράξη, η οποία θα παραβίαζε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας.

Οι δύο επιστολές είχαν σταλεί από τη Μόνιμη Αντιπρόσωπο της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη, κατόπιν οδηγιών του υπουργού Εξωτερικών, προς την προεδρεύουσα του Συμβουλίου Ασφαλείας και η άλλη προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.

Στην πρώτη επιστολή επισημαίνεται ότι η Συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης συνάφθηκε κακόπιστα και παραβιάζει το Δίκαιο της Θάλασσας, καθώς οι θαλάσσιες ζώνες της Τουρκίας και της Λιβύης δεν γειτνιάζουν, ούτε υπάρχει κοινό θαλάσσιο σύνορο μεταξύ των δύο κρατών.

Επιπρόσθετα, όπως αναφέρεται η συμφωνία δεν λαμβάνει υπόψη της τα ελληνικά νησιά και το δικαίωμά τους να έχουν θαλάσσιες ζώνες (υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ). Επισημαίνεται, επίσης ότι η συμφωνία είναι άκυρη, καθώς δεν εγκρίθηκε από τη λιβυκή Βουλή, γεγονός που αποδεικνύεται και από σχετική επιστολή του προέδρου της λιβυκής Βουλής προς τον γγ του ΟΗΕ.

Για τους λόγους αυτούς, η χώρα μας, αναφέρεται,  απορρίπτει στο σύνολό της ως άκυρη και μη δυνάμενη να επηρεάσει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα τη συμφωνία αυτή.

Η συμφωνία διαταράσσει την ειρήνη και την ασφάλεια της περιοχής

Επισημαίνεται, επίσης, ότι η σύναψη της «Συμφωνίας» διαταράσσει την ειρήνη και την ασφάλεια της περιοχής και ζητείται να τεθεί υπόψη του Συμβουλίου Ασφαλείας, προκειμένου να την καταδικάσει ως αντίθετη στη διεθνή νομιμότητα και να καλέσει την Τουρκία και τη Λιβύη να απόσχουν από κάθε πράξη, η οποία θα παραβίαζε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και θα κλιμάκωνε την ένταση στην περιοχή.

Στην επιστολή προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες τίθενται τα ίδια επιχειρήματα και ζητείται -λόγω της ακυρότητας της συμφωνίας- να μην πρωτοκολληθεί στα Ηνωμένα Έθνη και να μη δημοσιευθεί από το Τμήμα Ωκεάνιων Υποθέσεων και Δικαίου της Θάλασσας του ΟΗΕ.

Επισημαίνεται, επίσης, στον γενικό γραμματέα ότι το ζήτημα θα πρέπει να τεθεί υπόψη τού Συμβουλίου Ασφαλείας, προς την προεδρεύουσα του οποίου εστάλη σχετική επιστολή, όπως προανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. (Πηγή: in.gr/Kathimerini.gr)