Μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έχουν προγραμματίσει για σήμερα το μεσημέρι οι Ενώσεις Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών, Βορειοανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής και Πειραιά κοντά στο Υπουργείο Προστασίας του Πολιτη, στο σταθμό του Μετρό «Κατεχάκη», διεκδικώντας αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας με λήψη μέτρων προστασίας απέναντι στους καθημερινούς κινδύνους, αλλά και διάθεση όλων των απαραίτητων μέσων για την εκτέλεση των καθηκόντων τους.

Επίσης προβάλλουν μια σειρά ζητήματα που αφορούν στην λειτουργία των αστυνομικών υπηρεσιών και της διάθεσης του προσωπικού.

Μια μέρα πριν την προγραμματισμένη συγκέντρωση διαμαρτυρίας το Αρχηγείο του Σώματος εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία απαντά σε όλα αυτά τα θέματα και τις ενέργειες που έχουν γίνει για την τακτοποίησή τους.

Ειδικά για το θέμα της καθαριότητας, που έχει απασχολήσει ιδιαίτερα τα ΜΜΕ τις τελευταίες μέρες, μετά από καταγγελίες των συνδικαλιστών, το Αρχηγείο παραπέμπει σε σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, σύμφωνα με την οποία, με απόφαση της υφυπουργού, Κατερίνας Παπακώστα-Σιδηροπούλου ολοκληρώθηκε η πρόσληψη 173 εργαζόμενων για την κάλυψη αναγκών καθαριότητας υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας.

Πιο συγκεκριμένα, για το Αρχηγείο έχει ήδη υπογραφεί ο μεγαλύτερος αριθμός των συμβάσεων και οι εργαζόμενοι έχουν αναλάβει υπηρεσία, ενώ εκκρεμεί η προσέλευση εργαζόμενων για την υπογραφή της σύμβασής τους.

Για την ΓΑΔΑ επίσης έχει υπογραφεί η απόφαση πρόσληψης για την καθαριότητα, ενώ ανάλογες συμβάσεις έχουν υπογραφεί για άλλες υπηρεσίες της χώρας και εντός των επόμενων ημερών και ειδικότερα μέχρι το τέλος Μαρτίου, θα υπογραφούν και οι υπόλοιπες για την κάλυψη των αναγκών καθαριότητας.

Όσον αφορά στα άλλα ζητήματα που θέτουν οι συνδικαλιστικές ενώσεις, όπως είναι η δωρεάν μετακίνηση των αστυνομικών, τα ρεπό, τα αυτοκίνητα που είναι σε κακή κατάσταση και του εξοπλισμού του Σώματος, το Αρχηγείο απαντά όιτι καταβάλλεται συστηματική προσπάθεια να ρυθμιστούν όλα και ήδη έχουν προχωρήσει οι σχετικές διαδικασίες, προκειμένου να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία των αστυνομικών υπηρεσιών.

Ενδεικτικά το Αρχηγείο αναφέρει:

– Για το θέμα της δωρεάν μετακίνησης του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας στις αστικές συγκοινωνίες της Αττικής, ήδη από χθες έχει ενημερωθεί το προσωπικό να απευθυνθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες του Ο.Α.Σ.Α. (Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αττικής) για να εφοδιαστεί με προσωποποιημένες κάρτες, οι οποίες θα ενεργοποιηθούν το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα

– Για το θέμα των οφειλόμενων Ημερήσιων Αναπαύσεων (ρεπό) του προσωπικού των αστυνομικών υπηρεσιών της Αττικής, από τα διαθέσιμα στοιχεία προκύπτει ότι, κατά μέσο όρο, αντιστοιχεί ανά αστυνομικό περίπου (1,5) οφειλόμενη Ημερήσια Ανάπαυση. Ο αριθμός αυτός θεωρείται απόλυτα φυσιολογικός και διαχειρίσιμος, με βάση τον συσχετισμό των υπηρεσιακών απαιτήσεων και των διαθέσιμων πόρων

– Σχετικά με το θέμα των αναλώσιμων υλικών, έχουν ικανοποιηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Αρχηγείου όλα τα αιτήματα των αστυνομικών υπηρεσιών για διάθεση συναφών ειδών (μελάνια, χαρτί, γραφική ύλη κ.λπ.), ενώ υφίσταται και σχετική διαθεσιμότητα

– Τέλος, για τα μεταφορικά μέσα έχουν δρομολογηθεί διαδικασίες για την προμήθεια πάνω από 1.000 υπηρεσιακών οχημάτων. Συγκεκριμένα βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία προμήθειας 486 οχημάτων διαφόρων τύπων (περιπολικά, οχήματα μεταφοράς προσωπικού, μοτοσικλέτες, οχήματα SUV κ.λπ.) αξίας περίπου 13 εκατ. ευρώ, ενώ δρομολογείται η έγκριση άλλων 15 εκατ. ευρώ, για την προμήθεια 600 ακόμα οχημάτων.

.Τι απαντούν οι αστυνομικοί στο υπουργείο

Αντιδρώντας, οι συνδικαλιστές της ΕΛΑΣ κάνουν λόγο για «έωλες υποσχέσεις» της ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας, προκειμένου να αποτραπεί η συμμετοχή στη σημερινή συγκέντρωση.

Συγκεκριμένα αναφέρουν: «Μόλις μια μέρα μετά την ανακοίνωση για την συγκέντρωση διαμαρτυρίας των τεσσάρων (4) Ενώσεων Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής […] είδαμε με έκπληξη τα «γρήγορα» αντανακλαστικά της Φυσικής Ηγεσίας, η οποία εξέδωσε έγγραφο σύμφωνα με το οποίο λύθηκε το πρόβλημα των μετακινήσεων των Αστυνομικών με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Είναι προφανές ότι το έωλο έγγραφο που απεστάλη στις Υπηρεσίες έχει ως στόχο την αποτροπή συμμετοχής των συναδέλφων στην ανωτέρω προγραμματισμένη συγκέντρωση. Το θέμα της μετακίνησης με τα Μ.Μ.Μ. είναι ένα πρόβλημα το οποίο έχει χρονίσει και ενώ έχει υπογραφεί η σχετική Κ.Υ.Α. από τα συναρμόδια Υπουργεία, δεν υλοποιείται με ευθύνη συγκεκριμένων για οικονομικούς κυρίως λόγους.

Επειδή ούτε αύριο οι συνάδελφοι μας θα μετακινούνται απρόσκοπτα κατά τις υπηρεσιακές τους μετακινήσεις όπως προβλέπει η Κοινή Υπουργική Απόφαση, αλλά θα πληρώνουν κανονικά το αντίτιμο του εισιτηρίου και επειδή δεν μπορεί η Φυσική Ηγεσία να υπεκφεύγει των ευθυνών της, καλούμε τους συναδέλφους να κλείσουν τα αυτιά τους στις σειρήνες και να συμμετάσχουν μαζικά με τα Προεδρία των Ενώσεων τους στην συγκέντρωση, στην οποία πέραν του ζητήματος της μετακίνησης των Αστυνομικών με τα Μ.Μ.Μ., πρώτα και πάνω από όλα διεκδικούμε την αξιοπρέπεια μας».