
Θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο και σε όλους, όσοι αγάπησαν τα τραγούδια του, προκάλεσε η είδηση του θανάτου του σπουδαίου τραγουδιστή Μανώλη Λιδάκη, που άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 65 ετών.
Ο αγαπημένος ερμηνευτής, ο οποίος σε δύο ημέρες θα έκλεινε τα 65 του χρόνια, βρέθηκε νεκρός σε σπίτι φίλων του στην Χερσόνησο Ηρακλείου Κρήτης.
Ο Μανώλης Λιδάκης το τελευταίο διάστημα είχε ταλαιπωρηθεί λόγω προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε, ενώ νοσηλεύτηκε και στο νοσοκομείο. Την είδηση του θανάτου του τραγουδιστή επιβεβαίωσε ο αδελφός του Γιάννης.
Πληροφορίες τοπικών μέσων αναφέρουν ότι, μετά το τελευταίο χειρουργείο, ο Μανώλης Λιδάκης φιλοξενούνταν από φίλους του σε διαμέρισμα στην περιοχή του Ανισσαρά στη Χερσόνησο. Σήμερα φίλοι του τον αναζητούσαν, ωστόσο δεν απαντούσε στο τηλέφωνο. Λίγο αργότερα εντοπίστηκε νεκρός.
Από την φιλαρμονική στις μπουάτ
Ο Μανώλης Λιδάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης το 1960 και άρχισε να ασχολείται με τη μουσική από πολύ νεαρή ηλικία. Στα εννέα του χρόνια ξεκίνησε τις μουσικές του σπουδές στην κιθάρα, στα πνευστά και στη θεωρία της μουσικής. Από το 1970 ως το 1977 συμμετείχε στις φιλαρμονικές του Ηρακλείου παίζοντας ευφώνιο και τρομπέτα.
Το 1982 ανέβηκε στην Αθήνα, όπου πήρε μέρος στην τηλεοπτική εκπομπή «Να η Ευκαιρία», ενώ υπέγραψε και το πρώτο του συμβόλαιο με δισκογραφική εταιρεία. Από τότε ξεκίνησε επαγγελματικά το τραγούδι, ενώ παλαιότερα τραγουδούσε σε μικρές ταβέρνες, μπουάτ και μουσικά μαγαζιά είτε στην Αθήνα, είτε στην Κρήτη, είτε μαζί με τον αδερφό του στις Σέρρες.
Το 1982 κυκλοφόρησε τον πρώτο του δίσκο, «Μετά Από Σένα», του Γιώργου Κατσαρού, ενώ συμμετείχε στον δίσκο «Μίλα Μου Απλά» με την Ελένη Δήμου και τον Γιάννη Πάριο, στο «Ρεπορτάζ» του Γιάννη Μαρκόπουλου με τον Γιώργο Νταλάρα κ.ά.
Το 1988 υπέγραψε συμβόλαιο με τη δισκογραφική εταιρεία Sony Music, οπότε και άρχισε να γίνεται περισσότερο γνωστός και δημοφιλής, ειδικά με τον δίσκο του «Ούτε που ρώτησα» (1990). Τα επόμενα χρόνια ακολούθησε πληθώρα συνεργασιών και κυκλοφορίες δίσκων με μεγάλη απήχηση στο κοινό, οι οποίοι τον καθιέρωσαν ως έναν εκπρόσωπο του λεγόμενου μοντέρνου έντεχνου και του λαϊκού ελληνικού τραγουδιού.
Έχει καταπιαστεί και με την κρητική μουσική, διασκευάζοντας διάφορα παλιά ριζίτικα και άλλα κρητικά τραγούδια (π.χ. δίσκος «Κόκκινο Ακρογιάλι»).
Από ποιους καλλιτέχνες είχε επηρεαστεί
Ο ίδιος είχε δηλώσει ότι είχε επηρεαστεί από τραγουδιστές όπως ο Ξυλούρης, ο Μπαξεβάνης, ο Αηδονίδης, ο Καζαντζίδης, ο Μπιθικώτσης, αλλά και η Μοσχολιού, η Χαρούλα Αλεξίου και η Δήμητρα Γαλάνη.
Τον Ιούνιο του 2001 κυκλοφόρησε το άλμπουμ «Υλικό Ονείρων», στο οποίο συνεργάζεται με τον Γιώργο Ανδρέου, τον Λάκη Λαζόπουλο, τον Κώστα Λειβαδά, τον Σωκράτη Μάλαμα και τον Άλκη Αλκαίο. Το τραγούδι που έδωσε τον τίτλο του στο άλμπουμ είναι ένα ντουέτο του Λιδάκη με την Ελένη Τσαλιγοπούλου (είχαν συνεργαστεί ξανά το 2002 σε μουσικές εμφανίσεις στη «Σφεντόνα»), εμπνευσμένο από την «Τρικυμία» του Σαίξπηρ.
Το 2007 συνεργάστηκε σε μουσικές εμφανίσεις με τον Αλκίνοο Ιωαννίδη, αφιέρωμα στο έργο του Μάνου Χατζιδάκι. Αποτέλεσμα της συνεργασίας αυτής ήταν ο δίσκος «4 Θεατρικοί Μύθοι», που περιλαμβάνει τη μουσική που έγραψε ο Χατζιδάκις για τον «Ματωμένο Γάμο» του Λόρκα, το «Παραμύθι χωρίς όνομα» του Καμπανέλλη, τον «Καπετάν Μιχάλη» του Νίκου Καζαντζάκη και τον «Κύκλο με την Κιμωλία» του Μπρεχτ.
Το 2008 άλλαξε δισκογραφική εταιρεία και υπέγραψε συμβόλαιο με τη Legend. Την ίδια χρονιά συνεργάστηκε με τον Δημήτρη Μητροπάνο και τον Μπάμπη Στόκα στο Κέντρο Αθηνών. Η τελευταία του δισκογραφική δουλειά κυκλοφόρησε στις αρχές του 2009, με τίτλο «Μη μου γκρεμίζεις το όνειρο», όπου συνεργάστηκε με τον Παντελή Θαλασσινό.
Τα τραγούδια του Μανώλη Λιδάκη που αγαπήθηκαν
Τραγουδιστής ιδιαίτερος ο Μανώλης Λιδάκης, με φωνή και τραγούδια με «ταυτότητα», ερμήνευσε μεγάλες επιτυχίες που αγαπήθηκαν διαχρονικά, τα οποία αφήνει πλέον παρακαταθήκη. Τραγούδια που σιγοτραγούδησαν όλοι, διασκέδασαν με αυτά και θα συνεχίσουν να τα ακούν και να τα απολαμβάνουν όλοι με το μοναδικό ηχόχρωμα του τραγουδιστή.
Για να σε συναντήσω
Χαλκίδα
Άστρα μη με μαλώνετε
Αρετούσα
Εγώ με την αγάπη μάλωσα
Δεν μετανιώνω
Το τελευταίο ποτηράκι
Αδυναμία μου μεγάλη
Πώς να σωπάσω
Εξαιρετική είναι και η ερμηνεία του στο “Πάλι, πάλι”, που θεωρείται μια διασκευή από τραγούδια της Κρήτης, που έχουν ερμηνεύσει και άλλοι καλλιτέχνες.