OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 Τη δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγή γαρδένιας στην Ευρώπη κατάφεραν να δημιουργήσουν στην περιοχή του νομού Μαγνησίας κοντά στην Αγριά Βόλου τέσσερις φίλοι, στην πλειονότητά τους μηχανικοί, οι οποίοι το 1992 διαθέτοντας ένα στρέμμα έκαστος, δημιούργησαν την Gardenia Growers Group.

Σήμερα έχουν καταφέρει όχι μόνο να παράγουν 1 εκατ. φυτά ετησίως, αλλά να εξάγουν ποσοστό 70% αυτών, σε αγορές των Βαλκανίων, της Ευρώπης ευρύτερα και της Μέσης Ανατολής. Αυτά επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γεωπόνος, Ταξιάρχης Λάμπης, ένας εκ των πρωτεργατών της ίδρυσης της Gardenia Growers Group.

«Οι δύο και μοναδικοί ανταγωνιστές μας στην Ολλανδία, παράγουν από κοινού 1,3 εκατ. φυτά ετησίως», υπογράμμισε χαρακτηριστικά, λέγοντας ότι η Gardenia Growers Group, που “τρέχει” προς το παρόν με τέσσερα ΑΦΜ, είναι πραγματικά η απόδειξη του ρητού “η ισχύς εν τη ενώσει”.

«Με τη δυνατότητα που μας δίνει σήμερα η νέα νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σκεφτόμαστε πολύ σοβαρά και το δουλεύουμε κιόλας, να δημιουργήσουμε επίσημα ομάδα παραγωγών» γνωστοποίησε και πρόσθεσε: «Είμαστε ανοικτοί σε ενδιαφερόμενους συνεργάτες, με τη μόνη προϋπόθεση να έχουν στο DNA τους τη φιλοσοφία της δουλειάς που κάνουμε όλα αυτά τα χρόνια και που είναι σκληρή και απαιτητική».

Τονίζοντας ότι «οι δουλειές μας ανοίγουν διαρκώς, αφού δεν κάνουμε καμία έκπτωση στην υψηλή ποιότητα, τον επαγγελματισμό και τη συνέπειά μας απέναντι στις συμφωνίες που υπογράφουμε», ο κ. Λάμπης, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Δεν υπάρχει καμία μυστική συνταγή για να κερδίσει κάποιος το στοίχημα της εξωστρέφειας και αυτό πρέπει να καταστεί ξεκάθαρο σε όλους.

Οι κανόνες επιτυχίας, τους οποίους και ακολουθούμε πιστά, είναι υψηλή ποιότητα, συνέπεια/επαγγελματισμός και συνεργατισμός. Μόνο ενωμένοι μπορούμε να έχουμε ισχυρή διαπραγματευτική δύναμη έναντι των εμπόρων. Αυτό είναι κανόνας», ξεκαθάρισε.

Επενδύσεις και ανάπτυξη εγκαταστάσεων

    Σήμερα η Gardenia Growers Group διαθέτει συνολικά 75.000 τετραγωνικά μέτρα θερμοκηπίου και 15.000 τετραγωνικά μέτρα στρέμματα υπαίθριους χώρους και όπως επισήμανε ο κ. Λάμπης, «για να ανταποκρινόμαστε άνετα και με συνέπεια στις συμφωνίες που έχουμε υπογράψει, αλλά και προκειμένου να μπορούμε να ικανοποιούμε και δυνητικούς πελάτες, φροντίζουμε να επεκτείνουμε τις εκτάσεις μας, όποτε μας δίνεται η ευκαιρία και δυνατότητα».
Λέγοντας ότι το κόστος εγκατάστασης ανέρχεται στα 50.000 ευρώ/στρέμμα, ο κ. Λάμπης τόνισε πως «είναι υψηλό το κόστος εγκατάστασης. Όμως, προχωράμε στις επενδύσεις μας, αξιοποιώντας ευρωπαϊκά προγράμματα και εξασφαλίζοντας έτσι κοινοτικά κονδύλια σε ποσοστό από 40% έως και 60%».

Όπως επισήμανε, σήμερα οι τέσσερις φίλοι, πραγματοποιούν σε ποσοστό 70% εξαγωγές σε Ιταλία, Ολλανδία, Ισπανία, Πολωνία, Λίβανο, Ιορδανία, Σαουδική Αραβία και τα Βαλκάνια. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν ακόμη «προτάσεις να διευρύνουμε την παρουσία μας στις περιφερειακές αγορές της Ελλάδας, στη Μέση Ανατολή, αλλά και στη Β. Αφρική». Λέγοντας ότι «με τους περισσότερους πελάτες μας στο εξωτερικό πέραν των εμπορικών μας σχέσεων, έχουμε και κοινωνικές», ο ίδιος επισήμανε ότι «πολλοί από αυτούς επισκέπτονται τη Μαγνησία συχνά-πυκνά, τόσο για να ξεναγηθούν στις εγκαταστάσεις μας, όσο και για να απολαύσουν την ελληνική φιλοξενία».
Μεταξύ άλλων, ο κ. Λάμπης επισήμανε ότι η μεταφορά των φυτών είναι δυνατόν να γίνει μέσω αέρος, ξηράς και θάλασσας. «Πιο συγκεκριμένα οι εγκαταστάσεις βρίσκονται στην περιοχή της Αγριάς που απέχει 8 χλμ. από τον Βόλο, ο οποίος απέχει 326 χιλιόμετρα από την Αθήνα και 215 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη», είπε χαρακτηριστικά.

Έβαλαν τα πτυχία στην άκρη και άλλαξαν δουλειές

Προερχόμενοι στο σύνολό τους από αγροτικές οικογένειες, οι τέσσερις φίλοι, με εξαίρεση τον κ. Λάμπη που είναι γεωπόνος, ξεκίνησαν τη Gardenia Growers Group με πτυχία που δεν αφορούσαν τον αγροτικό χώρο. Το 1992, με μέση ηλικία τα 35-40 έτη, ξεκίνησαν τη σοβαρή ενασχόλησή τους με την αγροτική παραγωγή, μεταπηδώντας σε αυτή από εντελώς διαφορετικούς κλάδους, αφού ένας εξ αυτών εργαζόταν στον κατασκευαστικό κλάδο, άλλος ως ηλεκτρολόγος στο εμπορικό ναυτικό και ο τρίτος ως μηχανικός αυτοκινήτων.
Σημειώνεται ότι από την εκκίνηση της προσπάθειας και στην πορεία, οι άνθρωποι στην Gardenia Growers Group όλοι τους «έδωσαν, και δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό, για να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο το εγχείρημά τους και έτσι να πλημμυρίσουν με συμπαγή φυτά τόσο την ευρωπαϊκή αγορά, όσο και τον κόσμο γενικότερα», επισήμανε ο κ. Λάμπης.

Η γαρδένια…. συμβολίζει έναν κρυφό έρωτα

Η γαρδένια θεωρείται πως τονίζει την αισθησιακή και κομψή πλευρά της γυναίκας και δεν είναι τυχαίο που έχει επιλεγεί ως βάση σε πολλά καλλυντικά. Νότες από γαρδένια μοσχοβολούν σε αρώματα, σαπούνια, κρέμες, αφρόλουτρα και τόσα άλλα, με μυρωδιές σύνθετες και μακράς διαρκείας.

Η γαρδένια πήρε το όνομά της από τον Σκωτσέζο φυσιοδίφη και γεωπόνο Αλεξάντερ Γκάρντεν. Είναι φυτό των «θερμών» και τροπικών κλιμάτων και ένα από τα τρία δημοφιλέστερα καλλωπιστικά φυτά γλάστρας παγκοσμίως. Η γαρδένια, αν και κατάγεται από τη νότια Κίνα, στη χώρα μας ήρθε από είδη που προέρχονται από τη Νότιο Αφρική.

Στην Ελλάδα, η γαρδένια καλλιεργείται από τα τέλη του 19ου αιώνα στο Πήλιο, όπου γεωπόνοι και καλλιεργητές της εποχής θεώρησαν ότι το “μαλακό” κλίμα στους πρόποδες του βουνού και το κατάλληλο έδαφος (καστανόχωμα-φυλλόχωμα) είναι άριστο για την καλλιέργεια.
Από την Κίνα έως τις ΗΠΑ, και από το Κατάρ έως την Κένυα, είναι μία καλλιέργεια που έχει ιδιαιτερότητες, δυσκολίες αλλά και πολύ καλά οικονομικά αποτελέσματα.

Η γαρδένια είναι ένα καλλωπιστικό φυτό που ζει πολλά χρόνια. Γενικός κανόνας για την ανάπτυξη των φυτών είναι ότι το ριζικό τους σύστημα είναι τόσο σημαντικό όσο η καρδιά για τον άνθρωπο. Έτσι και για τη γαρδένια μια υγιής ρίζα θα διατηρήσει ένα υγιές φυτό. Για να το πετύχουμε αυτό θα πρέπει να φυτεύουμε τη γαρδένια αυστηρά και μόνο σε φυτόχωμα και συγκεκριμένα σε τύρφη με χαμηλό pH. Άριστο pH είναι το 4,5-5.

Το πότισμά της πρέπει να είναι τέτοιο, ώστε το χώμα να διατηρείται ελαφρώς νοτισμένο. Επίσης, πολύ σημαντικό, η γαρδένια δεν πρέπει να βρίσκεται σε απευθείας έκθεση στον ήλιο – ιδιαίτερα το καλοκαίρι. Ένα απλό λίπασμα ανθοφορίας την άνοιξη και ένα βλαστικής ανάπτυξης το υπόλοιπο χρονικό διάστημα συμβάλλουν στη σωστή ανάπτυξη του φυτού.

Η έλλειψη σιδήρου, στην οποία οφείλεται το κιτρίνισμα, αντιμετωπίζεται με τη χρήση σκευασμάτων σιδήρου με ψεκασμούς ανά 20-30 ημέρες. Όπως όλα τα φυτά, έτσι και η γαρδένια θέλει φροντίδα. Όμως το βασικό συστατικό για να πετύχει η καλλιέργειά της, είναι το νερό. Έτσι καλλιεργείται και στο Πήλιο, με νερό απαλλαγμένο από άλατα. Νερό βεβαρυμένο με χλώριο και άλατα είναι απαγορευτικό για τη γαρδένια και ειδικά για την compact. Τακτικά, σχεδόν ανά ημέρα, γίνεται ψεκασμός με καθαρό νερό στα φύλλα.

ηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)