![KARKINOS PNEYMONA](https://boreiosellas.gr/wp-content/uploads/2025/02/KARKINOS-PNEYMONA-696x392.jpg)
Σημαντικές ανακοινώσεις έγιναν στο πρόσφατο 9ο Συνέδριο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ) με τίτλο «Ο άνθρωπος στο επίκεντρο – από τη θεωρία στην πράξη» με πιο ενδιαφέρουσα την πρόοδο για το εμβόλιο κατά του καρκίνου του πνεύμονα.
Επί τρεις μέρες έγκριτοι επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, η ηγεσία του υπουργείου υγείας καθώς και φορείς υγείας της Ελλάδας τόνισαν την αναγκαιότητα για μια ολοκληρωμένη διεπιστημονική προσέγγιση της νόσου εστιάζοντας στο πλαίσιο εφαρμογής του εξαγγελθέντος Εθνικού Σχεδίου Αντιμετώπισης του Καρκίνου.
Στην τελική ευθεία για το εμβόλιο κατά του καρκίνου του πνεύμονα
Τις εκδηλώσεις του συνεδρίου άνοιξε με ομιλία της η Υφυπουργός Υγείας, κυρία Ειρήνη Αγαπηδάκη, η οποία μίλησε για τον ρόλο και την συμβολή των εθνικών προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου ως κεντρική στρατηγική για τη δημόσια υγεία.
Δίνοντας έμφαση στα ποσοστά επιβίωσης για τον καρκίνο που έχουν αλλάξει, μίλησε με αριθμούς αναφέροντας χαρακτηριστικά πως 600.000 γυναίκες έχουν εξεταστεί μέσω του προγράμματος «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ», ενώ πάνω από 40.000 γυναίκες έχουν προχωρήσει σε εξετάσεις για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, με αποτέλεσμα η δράση να σώζει αθροιστικά μια ολόκληρη πόλη.
Επιπλέον η Υφυπουργός, τόνισε την σημασία της διαρκούς επιστημονικής προόδου, αφού βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για το εμβόλιο κατά του καρκίνου του πνεύμονα.
Καθιερώνεται το Εθνικό Μητρώο Νεοπλασιών
Μια ιστορική στιγμή του συνεδρίου ήταν η ανακοίνωση από τον υπουργό υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, της επίσημης έναρξης του Εθνικού Μητρώου Νεοπλασιών, γεγονός που αποτελούσε πάγιο αίτημα γιατρών των ασθενών. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα, αλλά μπορούμε να κάνουμε πολλά».
Το Μητρώο θα είναι σε πλήρη εφαρμογή στα μέσα Φεβρουαρίου ώστε να αποτελέσει «εργαλείο» στα χέρια των γιατρών και να μπορούν να καταχωρούν και να παρακολουθούν τα περιστατικά καρκίνου.
Ο Πρόεδρος της ΕΛΛΟΚ Γιώργος Καπετανάκης, μετά την ομιλία του Υπουργού χαρακτήρισε το γεγονός μεγαλειώδες, ενώ εξέφρασε ένα μεγάλο «ευχαριστώ» εκ μέρους και των 50 μελών Ενώσεων Ασθενών με Καρκίνο, που στόχο έχουν τη διασφάλιση της καλύτερης διάγνωσης, θεραπείας, ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και επανένταξης των ασθενών στην κανονικότητα.
Εξασφάλιση πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας από όλους
Μια ακόμη αξιοσημείωτη τοποθέτηση, μεταξύ άλλων, με αφορμή την έναρξη εφαρμογής του ευρωπαϊκού κανονισμού για την αξιολόγηση τεχνολογιών υγείας στην Ευρώπη από 1.1.2025, έγινε από τον διευθυντή του Προγράμματος Έρευνας Ιατρικής Τεχνολογίας στο τμήμα Πολιτικής Υγείας του London School of Economics (LSE), Καθηγητή Πάνο Καναβό, ο οποίος υπογράμμισε την προτεραιότητα που θέτουν τα συστήματα υγείας στην αντιμετώπιση ακάλυπτων ιατρικών αναγκών για την έγκριση νέων φαρμάκων και την διάθεσή τους στους ασθενείς τονίζοντας την ανάγκη εξασφάλισης πρόσβασης των υπηρεσιών υγείας από όλους.
Παράλληλα, έκανε λόγο για ορθολογικότερη χρήση των φαρμάκων, πολλά από τα οποία είναι γενόσημα, συμβάλλοντας στην εξοικονόμηση πόρων για την καινοτομία, ενώ τόνισε πως χρειάζονται ολοκληρωμένες πολιτικές περίθαλψης.
Ιδιαίτερα για τον καρκίνο, υπογράμμισε την ανάγκη συνδεσιμότητας όλων των σταδίων περίθαλψης από την πρόληψη, τον προσυμπτωματικό έλεγχο, την έγκαιρη διάγνωση και τη θεραπεία, ώστε κατά τη διαδρομή του ασθενή στο σύστημα υγείας να διασφαλίζεται η ολοκληρωμένη φροντίδα.
Τέλος, σημαντική εξέλιξη είναι η αποζημίωση των νέων βιοδεικτών από τον ΕΟΠΥΥ, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει το 2025 και να υλοποιηθεί σταδιακά τους επόμενους τρεις μήνες.
Βασικό συμπέρασμα από το συνέδριο είναι ότι το στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί για όλους, κοινωνία, ασθενείς, επιστήμονες, φροντιστές, εθελοντές, είναι η ισότιμη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας και στην φαρμακευτική καινοτομία, καθώς η άμβλυνση των ανισοτήτων αποτελεί ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης.