Ελάχιστες ζημίες και πτώση σοβάδων σε παλιές κατοικίες αναφέρθηκαν από τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε στις 12:46 το μεσημέρι του Σαββάτου, με επίκεντρο κοντά στην Ιτέα, 8 χλμ. δυτικά-νοτιοδυτικά του Γαλαξιδίου.
Ο σεισμός έγινε αισθητός σε πολλές περιοχές της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου, ενώ “ταρακούνησε” και την Αθήνα, παρότι έγινε σε απόσταση 131 χλμ. δυτικά-βορειοδυτικά της πρωτεύουσας.
Ο σεισμός ήταν επιφανειακός. Η σεισμική δόνηση προκάλεσε έντονη ανησυχία στους κατοίκους του Γαλαξιδίου, που πετάχτηκαν από τα σπίτια τους. Πάντως, δεν υπήρξαν αναφορές για ζημιές σε κάποια περιοχή.
Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, μιλώντας στον “Θέμα 104,6”, δήλωσε ότι “θα πρέπει να υπάρξουν μετασεισμοί, προκειμένου να εκτονωθεί σταδιακά η κατάσταση, οι μετασεισμοί αυτοί, όμως, θα φτάσουν μέχρι τα 4,8 Ρίχτερ και πιθανόν να μη γίνουν καν αισθητοί”.
Όσο για τον λόγο που ο σεισμός έγινε τόσο αισθητός στην Αθήνα, ο κ. Λέκκας είπε ότι αυτό έγινε εξαιτίας της «κατευθυντικότητας των σεισμικών κυμάτων», εξηγώντας ότι τα ρήγματα στον Κορινθιακό Κόλπο έχουν μία κατευθυντικότητα από τη Δύση προς την Ανατολή.
«Συνεπώς, έχουμε έντονη αισθητότητα στην Αττική, αλλά και στην Κόρινθο», τόνισε. Έσπευσε, πάντως, να συμπληρώσει ότι «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών αλλά και στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο και στον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου για να δούμε ακριβώς τι προοπτικές διαγράφονται πάνω στο θέμα αυτό».
Σε άλλες δηλώσεις του νωρίτερα, ο Ευθύμιος Λέκκας ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «θα χρειαστεί να παρέλθουν δύο 24ωρα για να ξεκαθαριστεί αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό», ενώ επανέλαβε ότι ο σεισμός σημειώθηκε σε περιοχή με έντονη σεισμική δραστηριότητα.
«Ο σεισμός ήταν πάρα πολύ ισχυρός. Κυριολεκτικά χορέψαμε στον αέρα. Είχαμε και χθες ( ξημερώματα Σαββάτου) στις 2 το βράδυ μία δόνηση», ανέφερε, από την πλευρά του ο πρόεδρος της δημοτικής κοινοτικής κοινότητας Γαλαξιδίου, Γ. Μηνάς, μιλώντας στην «Καθημερινή».
Χάρτης με τα στοιχεία του σεισμού του 2017 στην ίδια περιοχή
Η προϊστορία στην ευρύτερη περιοχή
Οι καταστροφικοί σεισμοί μεγέθους 6,1 και 5,4 Ρίχτερ συγκλονίζουν την πόλη του Αιγίου και προκαλούν το θάνατο 26 ανθρώπων. Το ημερολόγιο έγραφε 15 Ιουνίου 1995.
Η καταστροφή ήταν τόσο μεγάλη που το Αίγιο από τότε άλλαξε μορφή.
Ο Εγκέλαδος πέτυχε τους κατοίκους του Αιγίου στον ύπνο. Χτύπησε την πόλη στις 3:15 τα ξημερώματα σκορπώντας το θάνατο, 26 νεκροί (16 Έλληνες και 10 Γάλλοι τουρίστες) και προκαλώντας σοβαρότατες υλικές καταστροφές.
Το επίκεντρο του σεισμού βρισκόταν περίπου 15 χιλιόμετρα βόρεια-βορειοανατολικά από το Αίγιο, στο δυτικό άκρο του Κορινθιακού κόλπου, σε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων.
Το ρήγμα του Αιγίου ήταν αυτό που εκτόνωσε το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας του σεισμού. Ο μεγαλύτερος μετασεισμός σημειώθηκε 15 λεπτά μετά τον κύριο και είχε μέγεθος 5,7 ρίχτερ. Οι νεκροί ήταν αποτέλεσμα της κατάρρευσης μιας πολυκατοικίας στο κέντρο της πόλης και του ξενοδοχείου «Ελίκη» στα Βαλιμίτικα.
Αλλοίωση του φλοιού της γης
Η περιοχή του Κορινθιακού Κόλπου είναι εκείνη με τη μεγαλύτερη αλλοίωση του φλοιού της Γης στην Ελλάδα, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες. Αλλοίωση που όμως δεν δικαιολογείται από πολύ μεγάλη σεισμική δραστηριότητα, σύμφωνα με την έρευνα του διευθυντή Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Αθανάσιου Γκάνα. Κι αυτό γιατί η συγκεκριμένη παραμόρφωση και σε τέτοια ταχύτητα προκαλείται συνήθως με σεισμούς άνω των 6,5 Ρίχτερ.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η βόρεια και η νότια ακτή του Κορινθιακού Κόλπου απομακρύνονται μεταξύ τους με ετήσιο ρυθμό έως 15 χιλιοστών. Η περιοχή του Ξυλοκάστρου μέχρι Αλεποχώρι «ανοίγει» κατά ένα εκατοστό το χρόνο. Από την περιοχή του Αιγίου, ο Κόλπος καταγράφει παραμόρφωση περίπου 1,5 εκατοστό το χρόνο!
Σχετικά με το αν πρόκειται για κύριο σεισμό ή προσεισμό ο διακεκριμένος σεισμόλόγος δρ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος εδώ και χρόνια είχε αναφέρει ότι στην επιστημονική έρευνα διεθνώς για τους προσεισμούς έχει παρατηρηθεί πως και οι μικρότερης έντασης σεισμοί έχουν προσεισμούς. Και όχι μόνο οι μεγάλοι.
«Η προσεισμική ακολουθία ενός μεγάλου σεισμού μπορεί να προηγηθεί μερικές μέρες μέχρι και μήνες. Πρέπει να δούμε πώς εξελίσσεται για να καταλήξουμε», αναφέρει ο δρ. Παπαδόπουλος. Ο οποίος συμπληρώνει ότι μέσα από την ενόργανη παρατήρηση σχεδόν ενός αιώνα της σεισμικής δραστηριότητας στον Κορινθιακό έχει καταγραφεί ότι σε 17 μεγάλους σεισμούς άνω των 5,5 Ρίχτερ, οι 12 είχαν προσεισμική δραστηριότητα.
«Αυτή η έξαρση μικρών σεισμών που καταγράφηκε στον Κορινθιακό από τις 25 Δεκεμβρίου και κορυφώθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2017 με το σεισμό των 4,7 Ρίχτερ είναι κάτι που μας προβληματίζει και είμαστε επιφυλακτικοί», είχε αναφέρει ο κ. Παπαδόπουλος. Τονίζοντας παράλληλα πως εκείνος ο σεισμός έγινε στην παράκτια περιοχή κοντά στην κωμόπολη της Θίσβης. Ανάμεσα δηλαδή από τις δύο μεγάλες εστίες σεισμών: Αυτή του 1970 που έδωσε 6,2 Ρίχτερ στην περιοχή Αντίκυρα κοντά στην Ιτέα και του σεισμού των Αλκυονίδων το 1981 με 6,7 Ρίχτερ.
ΠΗΓΗ: iefimerida/ΑΠΕ-ΜΠΕ