Άναυδος έμεινε ο νομικός κόσμος της χώρας και ιδιαίτερα ο χώρος της ποινικής δικαιοσύνης με την σύλληψη του διακεκριμένου δικηγόρου της Αθήνας Αλέξανδρου Λυκουρέζου, ο οποίος θεωρείται ως ένα από τα “μεγάλα κεφάλαια” της δικηγορίας στην Ελλάδα και έχει συνδέσει την άσκηση του έργου του με τις σπουδαιότερες ποινικές υποθέσεις.
Ο νομικός κόσμος και ιδιαίτερα οι δικηγόροι αναρωτιούνται αν πράγματι ο Λυκουρέζος βρέθηκε εν μέσω κυκλωμάτων της λεγομένης “μαφίας των φυλακών”, ή αν έπεσε θύμα των όσων ισχυρίζονται διάφοροι κατηγορούμενοι και κακοποιοί του υπόκοσμου των συμμοριών προκειμένου να “σώσουν το τομάρι τους”, καθώς και όσα λένε ορισμένοι νεότεροι δικηγόροι σε πελάτες τους για να δώσουν κύρος στο ρόλο τους και στα διαλαμβανόμενα στις υποθέσεις.
Ουδείς βέβαια αποκλείει οτιδήποτε, αλλά είναι αρκετοί αυτοί που μίλησαν για ενδείξεις περί “υπερβάλλοντος ζήλου” από τους αστυνομικούς της αντιτρομοκρατικής,οι οποίοι συνέλαβαν τον δικηγόρο την ώρα που έτρωγε σε εστιατόριο της οδού Πανεπιστημίου με τρόπο που δεν απείχε πολύ από την διαπόμπευση. Βέβαια έναντι του νόμου είναι όλοι ίσοι, αλλά απαιτείται και στοιχειώδης σεβασμός απέναντι σε έναν άνθρωπο μεγάλης ηλικίας και με γνωστή συνεισφορά στα νομικά πράγματα της χώρας και στον δημόσιο βίο.
Ωστόσο οι διωκτικές αρχές επικαλούνται στοιχεία της αντιτρομοκρατικής και αφήνουν να εννοηθεί ότι ανήκει πλέον στον Λυκουρέζο να αποδείξει την αθωότητά του και να διαψεύσει την ορθότητα της λαϊκής ρήσης, σύμφωνα με την οποία “όποιος ανακατεύεται με τα πίτουρα τον τρώνε οι κότες…”
Η ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου
Σε ανακοίνωσή του, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών αναφέρεται στα εντάλματα σύλληψης των γνωστών ποινικολόγων τονίζοντας ότι «δεν επιζητεί καμία ευμενή μεταχείριση των δικηγόρων κατά την εφαρμογή του νομικού πλαισίου του εντάλματος σύλληψης, όπως αυτό εφαρμόζεται για κάθε Έλληνα πολίτη».
Ο ΔΣΑ σημειώνει ότι εκείνο που αναμένει από «την Ελληνική Δικαιοσύνη είναι να μην επιφυλάσσει σε βάρος των δικηγόρων δυσμενή μεταχείριση, που οδηγεί σε στοχοποίηση».
Ακόμη, ο ΔΣΑ εμμένει στην πάγια θέση του ότι «σύμφωνα με τις αρχές του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και της δικηγορικής δεοντολογίας, η ποινική προδικασία είναι μυστική και απαγορεύεται σε οποιονδήποτε να δημοσιοποιεί στοιχεία της δικογραφίας σε τρίτους, πολλώ μάλλον μέσω των ΜΜΕ» και προσθέτει: «Η απαγόρευση αυτή είναι βασικό στοιχείο του ποινικοδικονομικού μας συστήματος και του νομικού μας πολιτισμού, και δεν κάμπτεται ούτε για τους υπερασπιστές διαδίκων της ποινικής δίκης. Η προσκομιδή των όποιων στοιχείων από τους συνηγόρους πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης πραγματοποιείται μόνο στα αρμόδια όργανα της δικαιοσύνης».
«Η Δικαιοσύνη οφείλει να πράττει απερίσπαστη το καθήκον της, σύμφωνα με το νόμο και με την απροσωπόληπτη κρίση της», καταλήγει ο ΔΣΑ στην ανακοίνωσή του.
Σήμερα στον ανακριτή η απολογία Λυκουρέζου
Ενώπιον του εφέτη ειδικού ανακριτή αναμένεται να βρεθούν σήμερα οι δικηγόροι Αλέξανδρος Λυκουρέζος και Θεόδωρος Παναγόπουλος με τις κατηγορίες της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης και απόπειρας εκβίασης κατά του Αριστείδη Φλώρου.
Αρχικά συνελήφθη ο Λυκουρέζος, αλλά σήμερα προσήχθη από άνδρες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και ο δικηγόρος Θεόδωρος Παναγόπουλος, με ένταλμα σύλληψης του ειδικού εφέτη ανακριτή, για την υπόθεση της “Μαφίας των φυλακών”.
Οι δικηγόροι, που διετέλεσαν συνήγοροι του προφυλακισμένου Γ. Αντωνόπουλου, κρίθηκαν από τον εφέτη ανακριτή Ευτ. Νικόπουλο ύποπτοι φυγής και τέλεσης νέων αδικημάτων, µε αποτέλεσμα την έκδοση των ενταλμάτων σύλληψης. Σύμφωνα µε πληροφορίες αναμένεται να ζητήσουν προθεσμία προκειμένου να προετοιμάσουν τους υπερασπιστικούς τους ισχυρισμούς.
Ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος βρισκόταν σε εστιατόριο της οδού Πανεπιστημίου, όταν οι άνδρες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας έλαβαν στα χέρια τους το ένταλμα σύλληψης σε βάρος του. Όταν τον εντόπισαν, περίμεναν διακριτικά έξω από το εστιατόριο και στη συνέχεια τον πλησίασαν, του γνωστοποίησαν την ιδιότητά τους και του επέδειξαν το ένταλμα του ειδικού εφέτη ανακριτή.
Ο ίδιος φέρεται να αρνήθηκε ότι είχε οποιαδήποτε συνεργασία με τους Αλβανούς έγκλειστους, που φέρονται ως αρχηγικά μέλη της μαφίας των φυλακών. Στα γραφεία της Αντιτρομοκρατικής βρέθηκε χθες και ο δικηγόρος του κ. Λυκουρέζου, Θρασύβουλος Κονταξής, ο οποίος δήλωσε ότι «το ένταλμα στερείτε αιτιολογίας. Δεν αντιλαμβάνομαι τον λόγο της σύλληψης. Ελπίζω να μη συνδέεται με άλλου είδους σκοπιμότητες».
Αντίστοιχα, ο Θεόδωρος Παναγόπουλος, μιλώντας στον ΑΝΤ1, είπε ότι μένει άναυδος και πως επιστρέφει στην Αθήνα για να εμφανιστεί ο ίδιος ενώπιον του ανακριτή ώστε να διαπιστώσει περί τίνος πρόκειται. Αργά μάλιστα χθες βράδυ πληροφορίες ανέφεραν ότι ο κ. Παναγόπουλος δεν αποκλείεται να εκφράσει την επιθυμία του στον ανακριτή ώστε να απολογηθεί σήμερα και ότι δεν επιθυμεί να κάνει χρήση του δικαιώματος που του παρέχει ο νόμος για λήψη προθεσμίας.
Η αντιδικία Αντωνόπουλου – Φλώρου
Αντωνόπουλος και Φλώρος ήταν αντίδικοι στη δίκη της Energa, με τον πρώτο να εκπροσωπεί το Ελληνικό Δημόσιο και τον δεύτερο να είναι κατηγορούμενος (καταδικάστηκε σε κάθειρξη 21 ετών πρωτόδικα). Στην αντιδικία αυτή είχε αποδώσει ο Γ. Αντωνόπουλος τη «δολοφονική διάθεση» του Α. Φλώρου εναντίον του, αφού όχι μόνο παραστάθηκε τελικά εναντίον του Φλώρου, αλλά πέτυχε και την καταδίκη του, επίσης πρωτόδικα, ως ηθικού αυτουργού της απόπειρας δολοφονίας του, σε κάθειρξη 13 ετών. Εναντίον του Φλώρου κατέθεσε στη δίκη αυτή και ο Κ. Λεκοτσάι, ο οποίος είχε ισχυριστεί πως ο επιχειρηματίας πλήρωσε την εκτέλεση «συμβολαίου θανάτου» για τον Αντωνόπουλο.
Τι οδήγησε στη σύλληψη
Στο ένταλμα σύλληψης του κ. Λυκουρέζου, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις ως ύποπτος για την υπόθεση του κυκλώματος του Κορυδαλλού, φέρεται να οδήγησαν σειρά καταθέσεων συναδέλφων του αλλά και κάποιοι διάλογοι µελών του κυκλώματος µε αναφορές στο όνομά του. Ήδη από το απόγευμα της Τρίτης ο προφυλακισμένος δικηγόρος και πρώην εντολέας του Αλέξανδρου Λυκουρέζου, σε υπόμνημά του, τον «έδειξε» ως τον άνθρωπο που ζητούσε χρήματα εν αγνοία του.
«Όπως µε ενημέρωσε ο Θέμης Σοφός (…) ο Μιχάλης Ζαφειρόπουλος είχε εκφράσει την απορία του σχετικά µε αξίωση υπέρογκης αμοιβής του δικηγόρου µου Αλέξανδρου Λυκουρέζου που θα τα πλήρωνε ο Αριστείδης Φλώρος, κάτι το οποίο αγνοούσα παντελώς. Κατόπιν απέστειλα επιστολή µέσω email προς τους δικηγόρους Αλέξανδρο Λυκουρέζο, Θεόδωρο Παναγόπουλο και Θεμιστοκλή Σοφό, όπου (…) κατέστησα σαφές ότι δεν επιθυμώ κανενός είδους αποζημίωση από τον Αριστείδη Φλώρο ή οποιονδήποτε άλλο εμπλεκόμενο στην υπόθεση, κι ότι δεν µε βρίσκει καθόλου σύμφωνη η έγερση εκ μέρους των δικηγόρων µου οικονομικών απαιτήσεων έναντι του Αριστείδη Φλώρου, θεωρώντας μάλιστα το ζητηθέν ποσό ως εξωφρενικό», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γ. Αντωνόπουλος.
Μάλιστα, περιέγραψε ακόμη ένα περιστατικό κατά το οποίο ξεκαθάρισε ότι δεν επιθυμεί χρήματα, ερχόμενος δε -όπως περιγράφει- σε ρήξη µε τον Αλ. Λυκουρέζο. «Την ημέρα της δίκης πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ εμού, του Λυκουρέζου, του Σοφού, του Παναγόπουλου και της πρώην συζύγου µου, Λίλας Σεϊτανίδου, όπου ήρθα σε έντονη φραστική αντιπαράθεση µε τον Αλέξανδρο Λυκουρέζο εξαιτίας των εν αγνοία µου οικονομικών απαιτήσεων που αυτός είχε εγείρει έναντι του Αριστείδη Φλώρου, λέγοντάς του ότι το θέμα έχει λήξει και δεν θα έπρεπε να το έχει κάνει» υποστηρίζει στο υπόμνημα ο Γ. Αντωνόπουλος.
O κοριός της αντιτρομοκρατικής έχει καταγράψει τους κακοποιούς να μιλούν μεταξύ τους και να αναφέρονται και στο μικρό όνομα του κ. Λυκουρέζου, ενώ σύμφωνα με το ρεπορτάζ υπάρχουν κι άλλα στοιχεία που δεν έχουν δοθεί το φως της δημοσιότητας.