Κάθε χρόνο τα ίδια: Δέκα πυρκαγιές την ημέρα ανά την επικράτεια με πρωτιές στην Αττική και στην Πελοπόννησο. Κάθε μισή ώρα και νέα ανάρτηση στις ενημερωτικές ιστοσελίδες, που συναγωνίζονται στο ποια θα δώσει πρώτη την είδηση της νέας φωτιάς και με πιο εντυπωσιακό τρόπο.

 

Γράφει ο Νίκος Δημαράς

Πέντε φωτιές στην Αττική από Ζούμπερι και Νέα Μάκρη μέχρι Υμηττό και Παιανία, τρεις πυρκαγιές στην Αχαϊα, δύο στην Ηλεία, μία στην Μεσσηνία, υπό έλεγχο δύο εστίες στην Ελαφόνησο , μια – νεώτερη – στην Αμφιλοχία και άλλη μια στο Κιλκίς (για να μην ξεχνάμε και την Βόρεια Ελλάδα).

Χάος στην Αττική, ιδίως με αυτή την πυρκαγιά, που ήταν σε εξέλιξη μέχρι τις πρωϊνές ώρες σήμερα (Δευτέρα) στον Υμηττό με καπνούς παντού, κυκλοφοριακό αλαλούμ και προσπάθειες να μην φτάσουν οι φλόγες σε σπίτια και στο δάσος της Καισαριανής.

Δεν είμαστε χώρα εμείς. Δεν είμαστε πολιτισμένοι άνθρωποι. Δεν είμαστε ενημερωμένοι. Όσο και να φταίνε οι καιρικές συνθήκες, όσο και να φταίει το “τρελό” θερμόμετρο, δεν μπορεί να έχουμε κάθε λίγο και λιγάκι μια εστία. Φωτιά εδώ, φωτιά εκεί, φωτιά και παραπέρα.

Από τις ανακρίσεις που είχαν γίνει για το κακό στο Μάτι, από τις καθημερινές μαρτυρίες ανθρώπων και από τις δικογραφίες, που φτάνουν στις εισαγγελίες της χώρας προκύπτει ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των πυρκαγιών οφείλονται στον ανθρώπινο παράγοντα. Εμπρησμοί εξ αμελείας και εμπρησμοί εκ προθέσεως. Αυτό σημαίνει ότι κάποιοι βάζουν φωτιά για να κάψουν ξερά χόρτα μέσα στον Αύγουστο ή ανάβουν το μπάρμπεκιου για να ψήσουν μπριζόλες. Δεν ξέρουν οι ανίδεοι ότι το καλοκαίρι δεν ανάβουμε φωτιά πουθενά, ούτε καν αναπτήρες στις συναυλίες του Μαχαιρίτσα.

Δεν ξέρουν καν ή δεν θέλουν να μάθουν ότι τα ξερά χόρτα και τα κλαδιά από τους κήπους τα καίμε μόνο την περίοδο από Νοέμβριο μέχρι Μάρτιο.

Δεν ξέρουν οι ανίδεοι ότι δεν ανάβουμε τσιγάρο και πολύ περισσότερο δεν πετάμε τη γόπα από το παράθυρο του αυτοκινήτου. Δεν ξέρουν;

Δεν έχουν ιδέα από το πώς γίνεται η διαβίωση στην ύπαιθρο; Δεν είναι από χωριό; Δεν μπορούν να ξεχωρίσουν τον πλάτανο από την συκιά; Είναι ανεκπαίδευτοι; Είναι επιπόλαιοι; Είναι ανόητοι επιδειξιομανείς νεοέλληνες; Είναι φτηνοσυμφεροντολόγοι του τύπου “να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα”; Είναι εμπρηστές από βίτσιο ή μήπως οικοπεδοφάγοι;

Τελικά τι είναι; Είναι ένα περίεργο συνάφι, ένας λαός – χύμα, που κινείται και ζει σε μια χώρα χωρίς κανόνες, χωρίς σεβασμό προς τον άλλο, χωρίς γενική παιδεία, χωρίς στοιχειώδη ευαισθησία για το περιβάλλον, χωρίς επίγνωση αξιών και χωρίς αίσθηση του σημαίνει ποιότητα ζωής.

Είμαστε συνεπώς υπεύθυνοι για την μοίρα μας. Τουτέστιν, δεν μας φταίνε οι υψηλές θερμοκρασίες, αλλά ο κακός μας ο καιρός…

Το ρεπορτάζ για την φωτιά στην Αττική

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ–ΜΠΕ για την πυρκαγιά στον Υμηττό, οι προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων επικεντρώνονται  στο να μην μπει η πυρκαγιά στο δάσος Καισαριανής και εκεί κάνουν συνεχώς ρίψεις τα εναέρια μέσα σε συνδυασμό με τις επιχειρήσεις των ισχυρότατων επίγειων δυνάμεων.

Σημειώνεται ότι τρία άτομα που βρίσκονταν στις κεραίες του Υμηττού και συγκεκριμένα ένας φύλακας και δύο υπάλληλοι, απομακρύνθηκαν έγκαιρα από την Αστυνομία και είναι ασφαλείς στο φυλάκιο της Καισαριανής.

Υπενθυμίζεται ότι από την πρώτη στιγμή, μετά από αίτημα της Πυροσβεστικής και την συνδρομή της Αστυνομίας, απομακρύνθηκαν αμέσως οι κάτοικοι των σπιτιών στην Παιανία, από όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά, γι’ αυτό και δεν κινδύνευσαν ανθρώπινες ζωές. Σε ό,τι αφορά στις ζημιές μέχρι στιγμής έχει αναφερθεί ότι έχουν καεί δύο σπίτια και έχουν προκληθεί ζημιές εξωτερικά σε άλλα δύο