Με αγωνιστικά μηνύματα, συγκεντρώσεις και τιμή στους αγωνιστές γιορτάζεται η φετινή πρωτομαγιά, που αποτελεί παράλληλα και την ημέρα γιορτής της φύσης, καθώς αυτή την εποχή συντελείται η “επανάσταση φυτών και λουλουδιών”, όπως σημειώνει ο ποιητής, με κυρίαρχα σύμβολα το τριαντάφυλλο και το γαρύφαλλο, που έβρισκαν πάντα μια θέση στο πέτο των ανδρών και στα μαλλιά των κοριτσιών.

Στην Ελλάδα παντού και στη Θεσσαλονίκη οργανώνονται συγκεντρώσεις και πορείες στη μνήμη των αγωνιστών της εργατικής Πρωτομαγιάς και γίνονται ομιλίες στο πνεύμα των διεκδικήσεων των εργαζομένων και των λαϊκών μαζών.

Ταυτόχρονα τηρούνται τα έθιμα καθώς μικροί και μεγάλοι κάθε Πρωτομαγιά σπεύδουν να γιορτάσουν στη φύση την αναγέννησή της. Η πρώτη μέρα του Μαΐου ουσιαστικά θεωρείται η πρώτη μέρα της άνοιξης. Είναι μέρα που μεταφέρει το μήνυμα δύναμης, της νίκης, της επικράτησής της. Κάθε Πρωτομαγιά η φύση δίνει τη δική της μάχη και τελικά την κερδίζει.

 

Γιορτή της φύσης και νίκης του καλοκαιριού

Όπως εξηγεί στο Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η λαογράφος του «Μουσείου Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης Αγγελική Χατζημιχάλη» Σταυρούλα Πισιμίση, «είναι μια ημέρα νίκης του καλοκαιριού κατά του χειμώνα. Του καλοκαιριού όμως με την έννοια του καλού καιρού, της βλάστησης της γης και κατ’ επέκταση νίκης της ζωής κατά του θανάτου. Υπάρχει η δοξασία ότι ο Μάιος τα κάνει όλα νέα, μια νέα ζωή αρχίζει για τον άνθρωπο και τη φύση. Είναι ο μήνας με μαγικές ιδιότητες θα λέγαμε».

Η επικράτηση της λαϊκής γιορτής κάθε 1η Μαΐου τοποθετείται ανάμεσα στον 12ο και 15ο αιώνα, την περίοδο επίδρασης των Φράγκων, «οπότε έχουμε ουσιαστικά μεταφορά του εορτασμού της άνοιξης από την 1η Μαρτίου την πρώτη μέρα του Μαΐου. Βέβαια, για τη χώρα μας είναι πιο λογική η ημερομηνία της 1ης Μαρτίου, διότι στην Ελλάδα έρχεται πολύ νωρίτερα η άνοιξη απ’ ό,τι στις βόρειες χώρες» υπογραμμίζει η κ. Πισιμίση.

Η ημέρα έχει άρωμα ανθισμένων λουλουδιών στα μαγιάτικα στεφάνια. Αυτήν τη δροσιά της βλάστησης, της αναγέννησης της φύσης, οι άνθρωποι θέλουν να τη νιώσουν από κοντά, να τη μεταφέρουν στον χώρο τους. «Υπάρχει όμως μια διαφοροποίηση των ανθρώπων της πόλης και της υπαίθρου.

 

Συγκέντρωση τιμής και αγώνων στο ΕΚΘ

Σε απεργία και συγκέντρωση στις 10.30 το πρωί έξω από τις εγκαταστάσεις του, καλεί τους εργαζόμενους το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.
Σε ανακοίνωσή του, με αφορμή την ημέρα της Πρωτομαγιάς, το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης επισημαίνει ότι «την ώρα που οι εργαζόμενοι ετοιμάζονται να τιμήσουν την ημέρα της Πρωτομαγιάς και το ΕΚΘ γνωστοποιεί με πανό και αφίσες τη συγκέντρωση μνήμης, τιμής και αγώνων στις 10:30 μπροστά στο ΕΚΘ, μέλη του ΠΑΜΕ με καταδρομικές επιθέσεις τα κατεβάζουν από κεντρικούς δρόμους της πόλης, σε μια ακόμα ένδειξη “επανάστασης” απέναντι στο συνδικαλιστικό κίνημα το οποίο επιθυμούν να διαλύσουν, χρησιμοποιώντας βία και τραμπουκισμούς».
Το Εργατικό Κέντρο τονίζει ότι «η ανάρτηση πανό και αφισών αποτελεί κομμάτι τις ιστορίας του εργατικού κινήματος της Θεσσαλονίκης» και υπογραμμίζει ότι «η ελευθερία έκφρασης και η ελεύθερη δράση των συνδικαλιστικών οργανώσεων είναι δικαιώματα που κατακτήθηκαν με αγώνες και δε χαρίζονται στους αυτόκλητες “σωτήρες” του ΠΑΜΕ, οι οποίοι κατά τα άλλα συμμετέχουν στη διοίκηση του ΕΚΘ αλλά με κάθε τρόπο εμποδίζουν και υπονομεύουν τη λειτουργία του».

 

Προσωπικό ασφαλείας στον ΟΑΣΘ

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσει ο Οργανισμός Αστικής Συγκοινωνίας Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ) την Πρωτομαγιά, μετά την απόφαση του Συνδικάτου Εργαζομένων του Οργανισμού να συμμετάσχει στις απεργιακές εκδηλώσεις που κήρυξαν ΓΣΕΕ και ΕΚΘ για τον εορτασμό της ημέρας.

Η νυχτερινή λεωφορειακή γραμμή 1Ν «ΚΤΕΛ – ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ» θα λειτουργήσει κανονικά, όπως επίσης θα λειτουργήσουν κανονικά και τα ειδικά διασκευασμένα λεωφορεία για τη δωρεάν μετακίνηση των ΑμεΑ.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ-ΜΠΕ