
Προβληματισμός επικρατεί στην κυβέρνηση για το πως θα αντιμετωπίσει το τεράστιο κοινωνικό κύμα, που ξέσπασε με τις μαζικές συγκεντρώσεις για την τραγωδία των Τεμπών.
Σε συσκέψεις στο Μαξίμου προκρίνεται η άμεση αντίδραση με ξεκάθαρες απαντήσεις σε όσα της καταλογίζονται από την αντιπολίτευση, καθώς ο κ. Μητσοτάκης εμφανίζεται αποφασισμένος να μην αφήσει καμία σκιά για τους χειρισμούς που έγιναν.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι αυτός που θα βγει μπροστά για να αποκρούσει τις κατηγορίες περί συγκάλυψης, αφού τα πυρά στοχεύουν τον ίδιο. Δεν αποκλείεται μάλιστα να δεχτεί και την συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής στη Βουλή.
Ωστόσο τίποτα δεν πρόκειται να καταλαγιάσει την κοινωνική οργή, αν δεν δοθούν στοιχεία για το τι μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία και πως προκλήθηκε η πύρινη λαίλαπα, που έκαψε πολλούς επιβάτες του τρένου.
Η συνέντευξη σήμερα στον Alpha
Ο πρωθυπουργός θα παραχωρήσει σήμερα συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, όπου θα παρουσιάσει τι έχει κάνει η κυβέρνηση για να συνδράμει τη Δικαιοσύνη στο έργο της και «να αποδοθούν ευθύνες, όπου αυτές υπάρχουν».
Ήδη, η κυβέρνηση έχει αποδεχτεί το αίτημα των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τη διεξαγωγή προ ημερησίας συζήτησης στη Βουλή, όμως κρίθηκε πως δεν μπορεί να περιμένει τον ορισμό της, αφού το θέμα θα συνεχίσει να τίθεται με σφοδρότητα μέχρι τότε.
«Δημιουργείται μία δυναμική για ερωτήματα, τις απαντήσεις των οποίων αναμένουμε κι εμείς», όπως σημειώνουν συνεργάτες του, για να συμπληρώσουν πως «δεν πρέπει να αφήσουμε αυτή την κατάσταση να εξελίσσεται».
Προϊδεάζουν, επίσης, για μία «εκ βαθέων και ειλικρινή τοποθέτηση» στην οποία θα περιγράψει πως έζησε ο ίδιος τα γεγονότα και την εξέλιξη της υπόθεσης.
Θέλει να βοηθήσει τις εισαγγελικές και ανακριτικές αρχές
Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στις διατάξεις που ψήφισε η κυβέρνηση αυτή τη διετία προκειμένου να βοηθήσει με κάθε τρόπο τις εισαγγελικές και ανακριτικές αρχές να επιτελέσουν το έργο τους υπό τις καλύτερες συνθήκες, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη.
Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να κατηγορήσει την αντιπολίτευση για υποκρισία, καθώς δεν ψήφισε αυτές τις ρυθμίσεις.
Τον τόνο έδωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, ο οποίος σε συνέντευξή του είπε πως ο πρωθυπουργός τον παρότρυνε να κάνει ό,τι χρειάζεται προς αυτή την κατεύθυνση.
«Σας λέω λοιπόν εγώ πως όταν ο ανακριτής ζητάει να του διευκολύνουμε την ανάκριση και η κυβέρνηση πηγαίνει διάταξη με βάση την απαίτηση του ανακριτή, ο ΣΥΡΙΖΑ που μας κατηγορεί ότι βάζουμε εμπόδια δεν το ψήφισε», όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ. Στον ίδιο τόνο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, που αναρωτήθηκε: «ποιος ψήφισε διατάξεις να ακουστούν όλες οι τηλεφωνικές συνομιλίες; Ποιος ψήφισε να πάμε απευθείας σε δίκη χωρίς καθυστερήσεις;», για να δώσει την απάντηση: «Εμείς».
Βασική αρχή που προβάλλει η κυβέρνηση είναι πως θέλει να αποκαλυφθεί από τη Δικαιοσύνη κάθε πτυχή της υπόθεσης χωρίς καμία πρόθεση να καλύψει κανέναν. Ούτε τα πολιτικά πρόσωπα, εφόσον αυτό προκύψει από την έρευνα.
«Αν κάποιος έχει ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες ή βρεθεί το όνομά τους στη δικογραφία, τότε εμείς κατευθείαν θα διευκολύνουμε τη Δικαιοσύνη», όπως τόνισε ο κ. Μαρινάκης, διευκρινίζοντας ότι μέχρι τώρα δεν έχει πάει κανένα παρόμοιο αίτημα στη Βουλή για να αρνηθεί την εξέταση του η κυβέρνηση.
Αγωνία για το πόρισμα του Μετσοβείου Πολυτεχνείου
Αγωνία καταγράφεται στο Μαξίμου και για το πόρισμα του Μετσόβειου Πολυτεχνείου, η οποία αναμένεται να παρουσιαστεί στα μέσα Φεβρουαρίου και εξετάζει που οφείλεται η εκδήλωση της πυρκαγιάς μετά τη σύγκρουση των δύο τρένων.
Οι πληροφορίες που υπάρχουν αναφέρουν πως οι ερευνητές του ΕΜΠ καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η πυρκαγιά δεν προκλήθηκε από την ανάφλεξη των ελαίων σιλικόνης που περιέχουν οι μηχανές των τρένων, όπως αρχικά είχε εκτιμηθεί, χωρίς όμως να προσδιορίζουν αν υπήρχαν άλλα εύφλεκτα υλικά.
Σχετικά με τη δήλωση που είχε κάνει προ διετίας ο κ. Μητσοτάκης ότι δεν μετέφερε τίποτα εύφλεκτο το εμπορικό τρένο, σε χθεσινή του συνέντευξη ο Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε (Παραπολιτικά): «Η πεποίθηση που είχε ο πρωθυπουργός εκείνη τη στιγμή και αυτό που έλεγαν τα έγγραφα είναι ότι δεν υπήρχε, αυτό όμως μένει να αποδειχθεί στο δικαστήριο».