Την τοποθέτηση του Κωνσταντίνου Παπαβασιλείου στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ ΑΕ  ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

Ο Κωνσταντίνος Παπαβασιλείου εργάζεται στην ΕΡΤ από το 1997 και έχει απασχοληθεί πάνω από μία δεκαετία σε θέσεις ευθύνης. Από το 2020 είναι ο Γενικός Διευθυντής Προγράμματος ενώ έχει διατελέσει Οικονομικός Διευθυντής και Προϊστάμενος Τηλεόρασης της ΕΡΤ.

Στον σχετικό διαγωνισμό μέσω ΑΣΕπ ήρθε τρίτος, αλλά ακολούθησε η συνέντευξη και έγινε η τελική επιλογή από τον κ. Μαρινάκη, αφήνοντας έξω την Κατερίνα Κασκανιώτη, που ήταν η μεταβατική διευθύνουσα σύμβουλος.

Όπως τονίζει ο κ. Μαρινάκης, είναι η πρώτη φορά που επιλέγεται στέλεχος για τη διοίκηση της ΕΡΤ μέσα από τη διαδικασία του νόμου 5062/2023 για το νέο σύστημα επιλογής διοικήσεων στον δημόσιο τομέα.

Σε σχετικό Δελτίο τύπου αναφέρεται:

«Έπειτα από την ολοκλήρωση της διαδικασίας που προβλέπεται από τον Ν. 5062/2023 για το νέο σύστημα επιλογής διοικήσεων στον δημόσιο τομέα και την κατάρτιση του τελικού πίνακα των επικρατέστερων υποψηφίων από το ΑΣΕΠ, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης πρόκειται να εισηγηθεί στη Γενική Συνέλευση της ΕΡΤ Α.Ε. την επιλογή του Κωνσταντίνου Παπαβασιλείου ως Διευθύνοντος Συμβούλου».

Ο κ. Παπαβασιλείου ήταν Γενικός Διευθυντής Προγράμματος στη δημόσια τηλεόραση.

Ακόμα, ο κ. Μαρινάκης απευθυνόμενος στην απερχόμενη Διευθύνουσα Σύμβουλο της ΕΡΤ Κατερίνα Κασκανιώτη, την ευχαριστεί «για τον άψογο τρόπο με τον οποίο επιτέλεσε τα καθήκοντά της».

Με επιστολή της, η Κατερίνα Κασκανιώτη ευχαριστεί τον πρόεδρο, τα μέλη του ΔΣ και τους εργαζόμενους για την άψογη συνεργασία, ευχόμενη καλή συνέχει και μία επικοδομητική θητεία στον κ. Παπαβασιλείου.

Η επιλογή του κ. Παπαβασιλείου πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με τον Ν. 5062/2023 για το νέο σύστημα επιλογής διοικήσεων στο δημόσιο τομέα, κατόπιν διαδικασίας που περιελάμβανε την κατάρτιση καταλόγου επικρατέστερων υποψηφίων από το ΑΣΕΠ.

  • Εμπειρία στην ΕΡΤ: Ο κ. Παπαβασιλείου εργάζεται στην ΕΡΤ από το 1997, με 27 χρόνια εμπειρίας σε διάφορους τομείς της εταιρείας.
  • Θέσεις Ευθύνης: Από το 2020, κατείχε τη θέση του Γενικού Διευθυντή Προγράμματος, συμβάλλοντας στην ποιοτική αναβάθμιση του περιεχομένου της δημόσιας τηλεόρασης. Έχει διατελέσει επίσης Οικονομικός Διευθυντής και Προϊστάμενος Τηλεόρασης.
  • Ακαδημαϊκή Πορεία: Απόφοιτος του τμήματος Οικονομικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, με μεταπτυχιακό στις Σύγχρονες Δημοσιογραφικές Σπουδές.

Ο κ. Μαρινάκης ευχαρίστησε την απερχόμενη Διευθύνουσα Σύμβουλο, Κατερίνα Κασκανιώτη, για τη σημαντική της συνεισφορά στη λειτουργία της ΕΡΤ, εκφράζοντας τη βεβαιότητά του για την επιτυχία της στα επόμενα βήματα της καριέρας της.

Ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος καλείται να συνεχίσει την πορεία εκσυγχρονισμού της ΕΡΤ, με στόχο την παροχή ποιοτικού περιεχομένου και υπηρεσιών, πάντα με σεβασμό στους Έλληνες φορολογούμενους.

Πως έγινε η διαδικασία επιλογής – Τρίτος ήταν ο Παπαβασιλείου

Προηγήθηκε η διαδικασία επιλογής νέου διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ, όπου αναδείχθηκε μεγάλη νικήτρια στην πρώτη φάση του σχετικού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, η Άννα Κανέλλου.

Με βάση τα αποτελέσματα του γραπτού διαγωνισμού και των προσόντων των υποψηφίων, αναδείχτηκε, η Κανέλλου, όχι κάποιο ηχηρό όνομα, αλλά μία δημόσια υπάλληλος με μακρά προϋπηρεσία σε υψηλόβαθμες θέσεις, που δεν έχει, όμως, σχέση με τον χώρο των μίντια.

Η Άννα Κανέλλου βρέθηκε στην κορυφή της κατάταξης μεταξύ των έξι συνολικά υποψηφίων που προκρίθηκαν στην επόμενη, προφορική φάση της διαδικασίας, συγκεντρώνοντας συνολικά 1418,89 μόρια.

Ακολουθούσαν η Κατερίνα Κασκανιώτη, μεταβατική σήμερα διευθύνουσα σύμβουλος της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, με 1.316,11 μόρια, ο Κωνσταντίνος Παπαβασιλείου, προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Προγράμματος της ΕΡΤ, με 1256,85 μόρια, ο Στέφανος Πολυμενόπουλος με 1.209,45 μόρια, η Αθηνά Καρτάλου με 1.095,58 και ο Αλέξανδρος Παπαχρήστου με 1.033,45.

ΕΡΤ: Αυτοί είναι οι τελικοί έξι υποψήφιοι που διεκδικούν τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου
Η μεταβατική Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΕΡΤ Κατερίνα Κασκανιώτη που ήταν ανάμεσα στους υποψήφιους

Από τη μελέτη του αναλυτικού πίνακα κατάταξης των υποψηφίων, πάντως, προκύπτουν ενδιαφέροντα συμπεράσματα σχετικά με το νέο σύστημα που, διά του σχετικού νόμου, ορίζει τον τρόπο επιλογής διοικήσεων φορέων του δημοσίου τομέα.

Όπως, για παράδειγμα, ότι η Άννα Κανέλλου μπορεί να έρχεται πέμπτη κατά σειρά στη βαθμολογία Τυπικών Εκπαιδευτικών Προσόντων, με 250 μόρια έναντι 395 του πρώτου σε αυτό το πεδίο Αλέξανδρου Παπαχρήστου, και να είναι η μοναδική υποψήφια που δεν γνωρίζει άριστα μια τουλάχιστον ξένη γλώσσα, εκτοξεύτηκε, ωστόσο, στην κορυφή της γενικής κατάταξης χάρη στα 836 συνολικά μόρια που συγκέντρωσε από τα πολλά χρόνια της προϋπηρεσίας της στο Δημόσιο, πολλά από τα οποία μάλιστα, σε θέσεις προϊσταμένης ή διευθύντριας.

Αυτό το ισχυρό ατού της, εξάλλου, τής έχει εξασφαλίσει, σύμφωνα με πληροφορίες, την επικράτησή της και σε άλλους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ στους οποίους έχει λάβει μέρος κατά το παρελθόν.

Από την άλλη πλευρά, η Κατερίνα Κασκανιώτη, η οποία εθεωρείτο ως η πλέον κατάλληλη για τη θέση, τόσο εξαιτίας των θετικών δειγμάτων γραφής της στην ΕΡΤ, κατά τη μεταβατική αυτή φάση, αλλά κυρίως χάρη στην πολύ πλούσια εμπειρία της ως επιτυχημένο στέλεχος σε μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες οπτικοακουστικών μέσων, όπως η Nova, ήταν η μοναδική υποψήφια που δεν διαθέτει ούτε έναν τίτλο μεταπτυχιακών σπουδών και καθόλου προϋπηρεσία στο Δημόσιο. Παρόλα αυτά τα 1300,28 μόρια που συγκέντρωσε από την μακρόχρονη θητεία της σε διευθυντικές θέσεις του ιδιωτικού τομέα, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων στον χώρο των μίντια, τής εξασφαλίζει τη δεύτερη θέση της γενικής μέχρι στιγμής, τουλάχιστον κατάταξης.

Στη συνέχεια όλα εξαρτήθηκαν από τις προφορικές συνεντεύξεις των υποψηφίων.  Οι τρεις υποψήφιοι που προκύπτουν από τα τελικά, συνδυαστικά αποτελέσματα, τέθηκαν υπό την κρίση του υφυπουργού στον Πρωθυπουργό και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη, ο οποίος και έκανε την τελική επιλογή.