
Νέο πολιτικό πλήγμα για την Ν.Δ. και την κυβέρνηση αποτελούν οι παραιτήσεις του υπουργού Μάκη Βορίδη, τριών υφυπουργών και ενός γενικού γραμματέα για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Οι παραιτήσεις του Μ. Βορίδη και των υφυπουργών Εξωτερικών Τάσου Χατζηβασιλείου, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Διονύση Σταμενίτη και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Χρήστου Μπουκώρου έγιναν προκειμένου οι καταγγελλόμενοι πολιτικοί να αντιμετωπίσουν τις κατηγορίες στη Βουλή, αλλά και καθώς ο πρωθυπουργός δεν επρόκειτο να ανεχθεί την κυκλοφορία πληροφοριών και φημών για εμπλοκή συνεργατών του στο σκάνδαλο.
Αυτό φάνηκε όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε στις Βρυξέλλες για το θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ και απάντησε:
«Δεν σχολιάζω συχνά ζητήματα εσωτερικής επικαιρότητας ευρισκόμενος στο εξωτερικό. Ήμουν όλη μέρα χωρίς τηλέφωνα στη Σύνοδο Κορυφής, δεν έχω ενημερωθεί πλήρως για το περιεχόμενο της δικογραφίας. Θα το κάνω πολύ σύντομα και όταν πάρω τις αποφάσεις μου θα τις μάθετε» είπε και η σημειολογία αλλά και το ύφος του μαρτυρούσε την ενόχλησή του.
Μπορεί η γραμμή αμύνης της κυβέρνησης να ήταν όλο αυτό το διάστημα ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι μια υπόθεση με διαχρονικές και διακομματικές ευθύνες – κάτι που είναι αληθές -ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι αυτή που αποφάσισε να λύσει τον γόρδιο δεσμό υπάγοντας τον οργανισμό στην ΑΑΔΕ, ωστόσο είναι προφανές ότι πρόκειται για ένα ακόμη πλήγμα στην εικόνα της και μάλιστα αφότου δείχνει να ανακάμπτει από την τραγωδία των Τεμπών και ενώ ο πολιτικός χρόνος μέχρι τις εκλογές δεν είναι άπλετος.
Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός δεν φαίνεται να καλύπτεται από το επιχείρημα περί διαχρονικής παθογένειας, καθώς, όπως σημειώνουν στελέχη της κυβέρνησης ο πήχης ανεβαίνει όταν γίνεται κάποιος υπουργός ή υφυπουργός.
Τι έδειχναν τα στοιχεία των δικογραφιών
Το κλίμα ήταν βαρύ από την Πέμπτη για τους εμπλεκόμενους πολιτικούς στην υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ. Οι βουλευτές είχαν αρχίσει να ενημερώνονται για τα στοιχεία της δικογραφίας που διαβίβασε η ευρωπαϊκή εισαγγελία στη Βουλή και οι πρώτες συνομιλίες που προέκυπταν από τις – νόμιμες – επισυνδέσεις της ΕΥΠ μεταξύ βουλευτών, κυβερνητικών και πρωτοκλασάτων διοικητικών του «αμαρτωλού» Οργανισμού, έβλεπαν το φως.
«Ποινικές ευθύνες δεν προκύπτουν σε πρώτη ανάγνωση. Ωστόσο, πολιτικά υπάρχει θέμα. Δεν είναι εύκολο να υπερασπιστείς ρουσφετολογικές παρεμβάσεις για μη σύννομες υποθέσεις» παραδέχονταν βουλευτές και στελέχη του κυβερνώντος κόμματος περιγράφοντας το κλίμα που επικρατούσε στην «γαλάζια» ΚΟ και στο Μαξίμου.
Το θέμα μονοπώλησε τον πρωινό καφέ της Πέμπτης, ωστόσο όλοι ανέμεναν την επιστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη από τις Βρυξέλλες, παραπέμποντας στις δικές του αποφάσεις.
Τι έγινε το πρωί στο μέγαρο Μαξίμου
Ο Πρωθυπουργός πήγε το πρωί στο Μαξίμου όπου και συζήτησε το θέμα με τους στενούς του συνεργάτες. Ειδοποιήθηκαν μάλιστα τα εμπλεκόμενα κυβερνητικά στελέχη να μην προβούν σε δημόσιες δηλώσεις και να αναμένουν τις αποφάσεις του Πρωθυπουργού.
Η λογική ήταν ο διαχωρισμός ποινικών και πολιτικών ευθυνών. Ως προς το πρώτο σκέλος, το ποινικό, κυβερνητικά στελέχη τόνιζαν: «Χρειάζεται ψυχραιμία. Η εμπειρία των προηγούμενων μηνών, των βιαστικών συμπερασμάτων με διάφορες διαρροές από μία μεγάλη δικογραφία, όπως ήταν αυτή για το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, μας δείχνει ότι δεν πρέπει να βιαζόμαστε».
Στη σύσκεψη αναλύθηκαν οι συνομιλίες των κυβερνητικών στελεχών που είδαν το φως της δημοσιότητας. «Όποιος είναι μέσα στις συνομιλίες δεν σημαίνει ότι παρανόμησε κάπου» έλεγαν κυβερνητικές πηγές και προσέθεταν:
«Αξιολογήθηκαν οι πολιτικά προβληματικές συνομιλίες» . Έτσι οδηγηθήκαμε στην λύση να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους οι υφυπουργοί Εξωτερικών Τάσος Χατζηβασιλείου, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Διονύσης Σταμενίτης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Χρήστος Μπουκώρος, όχι όμως και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Χρήστος Κέλλας οι συνομιλίες του οποίου δεν έχουν κάτι μεμπτό. Οι παραιτήσεις τους έγιναν αποδεκτές από τον Πρωθυπουργό.
Οι αλλαγές στην κυβέρνηση αναμένονται την Δευτέρα
Κυβερνητικές πηγές μετά από αυτή την εξέλιξη ανέφεραν ότι οι όποιες αλλαγές στην κυβέρνηση αναμένονται μετά το υπουργικό συμβούλιο της Δευτέρας. Διευκρινίζουν επίσης ότι δεν πρόκειται να γίνει συνολικός ανασχηματισμός αλλά μόνο αντικαταστάτες των παραιτηθέντων.
Σχολίαζαν δε ότι η κάθε περίπτωση όσων αναφέρονται στη δικογραφία για τον ΟΠΕΚΕΠΕ είναι διαφορετική, καθώς και ότι η παραίτησή τους δεν σημαίνει ότι υπάρχει κάτι ποινικά κολάσιμο, αλλά δεν συνάδει η τωρινή τους ιδιότητα με τα τότε αιτήματά τους.
Όσον αφορά τον Μάκη Βορίδη, σχολίαζαν ότι πρόκειται για μια τελείως διαφορετική περίπτωση και οι λόγοι της παραίτησής του περιγράφονται στην επιστολή του, δεδομένου ότι το όνομά του – όπως και του Λευτέρη Αυγενάκη – αναφέρεται στο διαβιβαστικό πόρισμα της ευρωπαϊκής εισαγγελίας άρα με βάση το άρθρο 86 του Συντάγματος περί ευθύνης υπουργών οφείλει να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Ωστόσο, «παραίτηση δεν σημαίνει και αποδοχή των όποιων κατηγοριών» ανέφεραν.
Η ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου:
«Ανακοινώνεται ότι ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Μάκης Βορίδης υπέβαλε την παραίτησή του στον Πρωθυπουργό, για τους λόγους που αναφέρονται στην επιστολή και η οποία επισυνάπτεται. Ο Πρωθυπουργός έκανε δεκτή την παραίτησή του.
Παράλληλα, τις παραιτήσεις τους υπέβαλαν οι υφυπουργοί Εξωτερικών Τάσος Χατζηβασιλείου, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Διονύσης Σταμενίτης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Χρήστος Μπουκώρος, οι οποίες επίσης έγιναν δεκτές από τον Πρωθυπουργό.
Τέλος, την παραίτησή του υπέβαλε και ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Στρατάκος.
Οι αντικαταστάτες των ανωτέρω θα ανακοινωθούν στις επόμενες ημέρες».
Η επιστολή παραίτησης του Μάκη Βορίδη
Αξιότιμε κε Πρωθυπουργέ
“Την 19/6/2025, μόλις ανακοινώθηκε η διαβίβαση της σχετικής δικογραφίας περί «ΟΠΕΚΕΠΕ» στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και χωρίς να έχω δει το περιεχόμενό της, δήλωσα ότι ουδέν επιλήψιμο έχω πράξει.
Χθες διαβάστηκε η δικογραφία στη Βουλή και έλαβα γνώση της δικογραφίας. Επιβεβαιώθηκε αυτό που ήδη γνώριζα, ότι ουδέν σχετικό στοιχείο υφίσταται στη συγκεκριμένη δικογραφία που να μαρτυρά περί τελέσεως αξιόποινης πράξης από εμένα.
Ωστόσο, χθες το ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι, κατά την κρίση του, η δικογραφία περιέχει ενδείξεις τελέσεως ποινικών αδικημάτων από εμένα και προτίθεται να υποβάλει σχετικό αίτημα σύστασης προκαταρκτικής επιτροπής, κάτι που με καθιστά ύποπτο τελέσεως αξιοποίνου πράξεως.
Μετά ταύτα, και επειδή η ιδιότητα του υπόπτου τελέσεως αξιοποίνου πράξεως δεν συνάδει με την ιδιότητα του μέλους της κυβερνήσεως και προκειμένου να αφοσιωθώ στο μείζον για εμένα, που είναι η υπεράσπιση της αθωότητός μου ενώπιον του Κοινοβουλίου, καθώς και της τιμής και της υπολήψεώς μου, υποβάλλω την παραίτησή μου από το αξίωμα του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου και παρακαλώ να την κάνετε δεκτή”.
Με εκτίμηση,
Μάκης Βορίδης
Η επιστολή παραίτησης του Τάσου Χατζηβασιλείου
Προς τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη
Αγαπητέ κ. Πρόεδρε,
“Η τηλεφωνική μου επικοινωνία με τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ το 2021 δεν σχετίζεται και δεν αφορά καθόλου το αντικείμενο οικονομικής απάτης και των παράνομων επιδοτήσεων που διερευνώνται από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.
Ως βουλευτής Σερρών, μιας κατεξοχήν αγροτικής περιφέρειας, θέλησα να αναζητήσω δυνατότητες για μεταβίβαση δικαιωμάτων μεταξύ αγροτών συζύγων, για λόγους ανωτέρας βίας, με βάση τις σχετικές διατάξεις.
Η ειλικρινής προσπάθειά μου να βοηθήσω τους συμπολίτες μου εντός του πλαισίου της νομοθεσίας δεν έχει καμία απολύτως σχέση με παράνομες πράξεις ή οικονομικές συναλλαγές. Διευκρινίζω ότι το σχετικό αίτημα που διατύπωσαν, όπως είχαν το δικαίωμα, οι ενδιαφερόμενοι, δεν έγινε τελικά δεκτό από την υπηρεσία. Η πραγματικότητα δεν επιδέχεται αμφισβήτηση.
Όμως, για λόγους ευθιξίας, παρακαλώ όπως αποδεχθείτε την παραίτησή μου από τη θέση του Υφυπουργού Εξωτερικών. Για μένα, προτεραιότητα αποτελεί η αδιατάρακτη πορεία του κυβερνητικού έργου για την ανάπτυξη της πατρίδας.
Σας ευχαριστώ για τη διαρκή εμπιστοσύνη και εκτίμηση”.
Η επιστολή του υφυπουργού Σταμενίτη
Στην επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο κ. Σταμενίτης σημειώνει:
«Κατά τη διάρκεια της θητείας μου, εργάστηκα με αφοσίωση και ευθύνη, λειτουργώντας με μοναδικό γνώμονα την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος. Ωστόσο, για λόγους πολιτικής ευθιξίας και αντιλαμβανόμενος το πολιτικό κλίμα που δημιουργείται από τις τελευταίες εξελίξεις και τη διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή, σας υποβάλλω την παραίτηση μου και παρακαλώ να γίνει δεκτή», τονίζει ο