
Το αδιαχώρητο σημειώνεται στην Κρήτη από τις παράνομες αφίξεις προσφύγων – μεταναστών, με ακόμα μία διπλή διάσωση να πραγματοποιείται το μεσημέρι της Δευτέρας (7/7), στα ανοιχτά της Κρήτης, νότια του νομού Χανίων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες, Κυριακή, σημειώθηκε αριθμός-ρεκόρ αφίξεων προσφύγων/μεταναστών από τα παράλια της Λιβύης, με 959 άτομα να αποβιβάζονται μέσα σε μία ημέρα.
Σήμερα, Δευτέρα, τουλάχιστον 489 άτομα έχουν περισυλλεγεί και διασωθεί από το πρωί σε δύο ξεχωριστές επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης σε θαλάσσιες περιοχές νότια της Κρήτης και της Γαύδου, που πραγματοποιήθηκαν υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) και με την ενεργό συμμετοχή του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής (Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.) και δυνάμεων της Frontex.
Άνδρες του Λιμενικού Σώματος, με πλοίο ανοιχτής θαλάσσης εντόπισαν 259 άτομα που επέβαιναν σε 3 λέμβους και τους μεταφέρουν στο λιμάνι της Παλαιόχωρας.
“Δεν έχουμε που να τους βάλουμε”
Στο μεταξύ στην Αγιά, στον εκθεσιακό χώρο που έχει διαμορφωθεί για την προσωρινή φιλοξενία των ατόμων, έως τη μεταγωγή τους στην Αττική, στον επίσημο θεσμοθετημένο κέντρο πρώτης υποδοχής, υπάρχουν ήδη περισσότερα από 400 άτομα, ενώ μετά τις δύο πολυπληθείς διασώσεις, το βράδυ θα έχουν συγκεντρωθεί περισσότερα από 780 άτομα.
Η αρμόδια Αντιδήμαρχος Χανίων, Ελένη Ζερβουδάκη, εξέφρασε την αγωνία της για την ομαλή έκβαση της φιλοξενίας, καθώς η ασφυκτική κατάσταση θα φτάσει στα όρια λειτουργίας τον προσωρινό χώρο φιλοξενίας. “Ευχόμαστε να μην έχουμε νέα περιστατικά, γιατί πραγματικά δεν θα έχουμε που να τους βάλουμε“, ανέφερε μεταξύ άλλων η κ. Ζερβουδάκη.
Η μεταναστευτική πίεση από τη Λιβύη προς την Κρήτη δεν είναι ένα νέο φαινόμενο, αλλά εντείνεται σταδιακά από τον Σεπτέμβριο του 2023, οπότε και ξεκίνησαν να εμφανίζονται οι πρώτες ροές.
Από έναν μέσο όρο 120 αφίξεων τον μήνα, οι αριθμοί αυξήθηκαν ραγδαία, φτάνοντας τους 528 τον Φεβρουάριο του 2024. Η χρονιά έκλεισε με μέσο όρο 400 αφίξεων μηνιαίως και συνολικά με 4.820 αφιχθέντες.
Έφτασαν 7.124 άτομα έως και τις 30 Ιουνίου
Η κλιμάκωση συνεχίστηκε το 2025, με τις αφίξεις να ανέρχονται ήδη σε 7.124 άτομα έως και τις 30 Ιουνίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Λιμενικού.
Ιδιαίτερα ο Ιούνιος κατέγραψε νέο ρεκόρ, με 2.564 αφίξεις σε έναν μήνα.
Όπως είχε αναφέρει χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, σε επιστολή της προς τους «27» στα τέλη Ιουνίου, «οι παράνομες διελεύσεις προς την Ευρωπαϊκή Ένωση προέρχονται πλέον κατά 93% από τη Λιβύη».
Λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης και της ασφυκτικής πίεσης στο νησί, με εντολή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, από τα τέλη Ιουνίου, πλοία του Πολεμικού Ναυτικού επιχειρούν πλέον σε διεθνή ύδατα, στα 12 ναυτικά μίλια από τις λιβυκές ακτές, προκειμένου να συνδράμουν ενεργητικά στην αποτροπή των ροών, αλλά η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά δύσκολη.
Μεταβαίνει ο Πλεύρης στη Λιβύη
Ανάμεσα σε άλλα, με στόχο τη συνεργασία της Βεγγάζης, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, συναντήθηκε με τον στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ την Κυριακή.
Η ελληνική προσπάθεια συνεχίζεται με την επίσκεψη του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνου Πλεύρη, την Τρίτη στη Λιβύη.
Ο κ. Πλεύρης θα συνοδεύει τον επίτροπο Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Μάγκνους Μπρούνερ. Στόχος της αποστολής, στην οποία λαμβάνουν μέρος και οι υπουργοί Εσωτερικών Ιταλίας και Μάλτας, είναι η διπλωματική διαχείριση του φαινομένου και η εξεύρεση κοινής ευρωπαϊκής λύσης.
Ο κ. Πλεύρης μεταβαίνει στη Λιβύη αναζητώντας συνεργασία επί της ουσίας με τις Αρχές της χώρας προκειμένου να γίνεται αποτροπή.
Σημειώνεται ότι το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου δεν έχει καμία συμμετοχή-συμβολή, κατά τη διαδικασία σύλληψης και μεταγωγής των παράνομα εισελθόντων προσφύγων/μεταναστών, έως και τη στιγμή που θα μεταφερθούν στις δομές του υπουργείου, όπου και πραγματοποιείται η καταγραφή και η ταυτοποίησή τους.