Μπορεί μεν να αποκαταστάθηκε προσωρινά η ακτοπλοϊκή σύνδεση της Σαμοθράκης με τον “έξω κόσμο”, μέσω του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, καθώς δρομολογήθηκαν δύο πλοία μετά από πολυήμερη ταλαιπωρία τουριστών και κατοίκων του νησιού, αλλά αυτή η εικόνα της παραμονής  χιλιάδων ανθρώπων στην παραλία της Καμαριώτισσας πίσω από ουρές αυτοκινήτων σίγουρα δεν τιμά μια ευρωπαϊκή χώρα.

Οι συμπτώσεις, οι συγκυρίες, οι βλάβες στο πλοίο της  γραμμής “Σάος” και η αίσθηση ότι αφήνονται χιλιάδες άνθρωποι στην τύχη τους, έχουν προκαλέσει πολλά και καίρια ερωτήματα στον κόσμο για το τι ακριβώς συμβαίνει με τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις και μάλιστα σε νησιωτικές περιοχές, όπου υπάρχουν προγράμματα επιδοτήσεων και κρύβονται διάφορα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Ουρές αυτοκινήτων εν αναμονή του πλοίου στο λιμάνι της Καμαριώτισσας

Είναι καιρός να αντιληφθούν την κατάσταση, που επικρατεί με τις γραμμές προς τα απομακρυσμένα νησιά οι υπεύθυνοι της πολιτείας και να χαράξουν ένα σχέδιο με βιώσιμη προοπτική.

Διότι δεν είναι μόνο η Σαμοθράκη, που με την φυσική της ομορφιά, τον πλούτο της πολιτιστικής κληρονομιάς, την ιστορικότητα και τα τοπία για σύγχρονα σπορ αποτελεί πόλο έλξης για επισκέπτες, που προτιμούν την φυσική ζωή, αλλά είναι και άλλα νησιά, όπως η Λήμνος και ο Άγιος Ευστράτιος με ανάλογη ταλαιπωρία λόγω των προβληματικών ακτοπλοϊκών συνδέσεων. Η Λήμνος μόνο τα τελευταία χρόνια έχει μπει σε έναν κανονικό ρυθμό ακτοπλοϊκών γραμμών μέσω της Καβάλας με αλλαγές σε πλοία και σε πλοιοκτήτριες εταιρίες, αλλά πάντα παραμένει ο κίνδυνος ανατροπής της κατάστασης για να βρεθεί πάλι ο κόσμος στο έλεος των διαφόρων συμφερόντων. Η ανασφάλεια των κατοίκων για τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις και τον κίνδυνο αποκλεισμού αποτελέι και έναν από τους βασικούς λόγους, για τους οποίους στα νησιά αυτά δεν πάνε δάσκαλοι, γιατροί και άλλοι επιστήμονες, οπότε επέρχεται ερήμωση.

Οι εικόνες στη Σαμοθράκη τις τελευταίες δύο μέρες θύμιζαν τριτοκοσμική χώρα καθώς περισσότερα από 1.500 άτομα προσπαθούσαν να φύγουν μόλις βρέθηκε λύση για την αποκατάσταση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης του νησιού με την Αλεξανδρούπολη.

Ανησυχία από τον δήμαρχο για το μέλλον

“Ο εγκλωβισμός των επισκεπτών έχει τελειώσει, έχει αποκατασταθεί η ακτοπλοϊκή σύνδεση αυτή τη στιγμή. Από χθες το απόγευμα γίνεται κανονικά και η τροφοδοσία της αγοράς, γενικά υπάρχει μια καλύτερη κατάσταση αυτή τη στιγμή και οι τελευταίοι ενδιαφερόμενοι έφυγαν το πρωί”, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Σαμοθράκης, Θανάσης Βίτσας.

“Το ερώτημά μας είναι κατά πόσο μόνιμη θα είναι η λύση. Από το δελτίο τύπου της εταιρείας φαίνεται ότι τουλάχιστον μέχρι να λυθούν τα προβλήματα το πλοίο που ήλθε θα παραμείνει”, επισήμανε, προσθέτοντας πως και στην ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής έχει τεθεί το αίτημα να υπάρξει μόνιμη λύση. “Κατανοώ ότι οι λύσεις είναι δύσκολες, η εποχή είναι δύσκολη, δεν είναι κάτι εύκολο αυτή τη στιγμή, αλλά πιστεύω ότι θα γίνει οτιδήποτε είναι δυνατό, ώστε να μην παραταθεί το πρόβλημα άλλο”, τόνισε.

Δεν ήθελαν να πληρώσουν οι επιβάτες

Σχετικά με την κατάσταση που επικράτησε χθες στο λιμάνι της Σαμοθράκης κατά την αναμονή επιβίβασης ανθρώπων και οχημάτων για τα πρώτα δρομολόγια των πλοίων ο δήμαρχος διευκρίνισε πως λίγο μετά τα μεσάνυχτα υπήρξε κάποια ένταση με κάποια άτομα που θεώρησαν ότι εφόσον είχαν υποστεί μεγάλη ταλαιπωρία, ήταν δίκαιο να επιβιβαστούν χωρίς να πληρώσουν.

Το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε προσωρινά με την  δρομολόγηση δύο πλοίων ύστερα από κίνηση στην οποία προχώρησε το υπουργείο Ναυτιλίας.
Από τη Νάξο αναχώρησε και κατέπλευσε αργότερα στη Σαμοθράκη το ταχύπλοο επιβατηγό-οχηματαγωγό «Andros Jet», που θα εκτελεί τρία δρομολόγια την ημέρα,μέχρι να αποσυμφορηθεί η κατάσταση στο νησί. Το συγκεκριμένο πλοίο μπορεί να μεταφέρει 600 επιβάτες και 75 ΙΧ.
Επίσης  θα βρίσκεται στη Σαμοθράκη το οχηματαγωγό «Άναξ» προκειμένου να αρχίσει άμεσα την εκτέλεση δρομολογίων για τη μεταφορά φορτηγών με εμπορευμάτων προς την Αλεξανδρούπολη.