Αισθητά μειωμένη σε σχέση με προηγούμενες χρονιές είναι η τουριστική κίνηση στην Κω, τόσο από πλευράς αριθμού επισκεπτών, όσο και από την άποψη του οικονομικού τζίρου με αποτέλεσμα να εκδηλώνεται δυσαρέσκεια από πολλούς καταστηματάρχες και αρκετές ξενοδοχειακές μονάδες να προχωρούν μέσα στον Αύγουστο σε προσφορές με εκπτώσεις μέεχρι και 30%.

Γράφει ο Νίκος Δημαράς

Μέσα στις αιτίες για την πτώση της τουριστικής κίνησης αναφέρονται το επίπεδο των υποδομών στο νησί και η έλλειψη φροντίδας για βασικές λειτουργίες, που δίνουν αρνητική εικόνα προς τα έξω. Αναφέρεται για παράδειγμα η εικόνα της κεντρικής οδικής αρτηρίας του νησιού από την πόλη προς το αεροδρόμιο, η οποία βρίσκεται σε οικτρή κατάσταση, χωρίς διαχωριστικές μπάρες και χωρίς σήμανση στα περισσότερα σημεία, όπως επίσης και με ελλιπή φωτισμό.

Η ίδια εικόνα παρατηρείται και σε δρόμους της πόλης, απ όπου λείπουν λάμπες φωτισμού και προβάλλεται η δικαιολογία ότι δεν έχουν γίνει νέες παραλαβές ή ότι δεν υπάρχει γερανοφόρο όχημα με “καλάθι” (!).

Η αγορά της Κω με ωραία μαγαζιά, που προσελκύουν αρκετούς τουρίστες.

Σε πολλά σημεία της παραλιακής ζώνης, όπως και στο κεντρικό λιμανάκι είναι ακόμη εμφανή τα σημεία από τις πληγές του ισχυρού σεισμού του 2017, καθώς τα σπασμένα κράσπεδα έχουν καλυφθεί προσωρινά με μεταλλικές ή ξύλινες επιφάνειες. Αντί να προχωρήσουν οι αρμόδιοι  στις απαραίτητες επισκευές και σε αισθητική – λειτουργική αποκατάσταση της παραλιακής ζώνης, προβαίνουν σε άλλες ενέργειες, όπως στην τοποθέτηση ηλεκτρονικών πινάκων με προειδοποιήσεις για ενδεχόμενο τσουνάμι από σεισμό, κάτι, που κατά την άποψη αρκετών τοπικών παραγόντων συμβάλλει στη μείωση του τουριστικού ρεύματος, λόγω ανησυχίας.

Οι περισσότεροι λένε ότι δεν είναι κακή ενέργεια η υλοποίηση ενός προγράμματος για την παρακολούθηση της σεισμικής δραστηριότητας και με προειδοποίηση για ενδεχόμενο τσουνάμι, αλλά αυτή τη στιγμή προέχουν άλλα ζητήματα.

Γ. Σεγραίδος: Έλλειψη γενικής φροντίδας για το νησί μας

Ο Γραμματέας της Ένωσης Επιχειρήσεων Εστίασης της Κω Γιώργος Σεγραίδος τονίζει:

“Δεν μας πειράζουν οι ταμπέλες για το τσουνάμι, αφού ζούμε σε μια περιοχή με υψηλή σεισμικότητα. (Δείχνει και σχετική εφαρμογή στο κινητό τηλέφωνο με τα κόκκινα σημεία). Μας πειράζει η έλλειψη γενικής φροντίδας για το νησί. Ποια είναι η εικόνα μας σήμερα; Είναι επίπεδο υποδομών αυτό; Τι έχουμε να προσφέρουμε; Το κράτος είναι μακριά από εμάς. Δεν ενδιαφέρονται οι πολιτικοί για να δώσουν λύσεις. Και έτσι παραμένουμε υποβαθμισμένοι. Απόδειξη είναι το γεγονός ότι μέσα στον Αύγουστο τα ξενοδοχεία κάνουν εκπτώσεις μέχρι και 30% για να προσελκύσουν κόσμο.”

 

Ο επιχειρηματίας και Γ. Γραμματέας της Ένωσης Επιχειρήσεων Εστίασης της Κω Γιώργος Σεγραίδος.

Ο Γιώργος Σεγραίδος είναι υπεύθυνος σε ένα από τα πιο όμορφα παραλιακά στέκια της Κω, στον Άγιο Φωκά, όπου γίνονται όμορφες εκδηλώσεις και αρκετοί γάμοι ξένων ζευγαριών. Ο ίδιος είναι 12 και 14 ώρες “στο πόδι” για να τα προλάβει όλα, αφού τα περιθώρια είναι στενά για την φετινή σεζόν με την μειωμένη κίνηση.

Ούτε μια σχολή, ούτε ένα ΤΕΙ στο νησί του Ιπποκράτη

Άλλοι παράγοντες αναφέρονται σε ελλείψεις στον τομέα της υγείας και των κοινωνικών υπηρεσιών. Στο νοσοκομείο υπάρχει μόνο ένας καρδιοχειρουργός, που προσφέρθηκε να δουλέψει στο νησί για να βοηθήσει την κατάσταση.

Ο ηλεκτρονικός πίνακας με τις προειδοποιήσεις για ενδεχόμενο τσουνάμι

Στο νησί του “πατέρα της ιατρικής” Ιπποκράτη δεν υπάρχουν απαραίτητες ιατρικές ειδικότητες, ούτε δημιουργήθηκε επί τόσο χρόνια ένα τμήμα ιατρικής σχολής, έστω και σε επίπεδο ΤΕΙ παραϊατρικών επαγγελμάτων. Και το περίεργο είναι ότι κατάγονται από εδώ και ευρύτερα από τα Δωδεκάνησα σημαντικές πολιτικές προσωπικότητες, που ήταν επί χρόνια στα πράγματα, όπως ο πρώην υπουργός Κώστας Σκανδαλίδης και ο επί πολλά χρόνια υπουργός Υγείας Δημήτρης Κρεμαστινός.

Στο Ιπποκράτειο ίδρυμα της Κω, στη λειτουργία του οποίου βοήθησε σημαντικά ο πρώην υπουργός Αριστοτέλης Παυλίδης είχε γίνει μια προσπάθεια για δημιουργία μεγάλου βοτανικού πάρκου, όπου μπορούσε να βρει κανείς δεκάδες φυτά, από αυτά, που ήταν μέσα στη λίστα των βοτάνων του Ιπποκράτη ε θεραπευτικές ιδιότητες. Επρόκειτο όμως για μεμονωμένες πρωτοβουλίες, που δεν έτυχαν ευρύτερης προβολής, ώστε να προσελκύσουν ξένους και να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις ακόμη και για ιατρικό – συνεδριακό τουρισμό.

Τμήμα της αγοράς και στο βάθος η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, που έπαθε ρωγμές από τον σεισμό.

Την ίδια ώρα βλέπουν και μαθαίνουν ότι απέναντι στην Τουρκία η τουριστική κίνηση έχει αυξηθεί ραγδαία και μόνο από την Ρωσία φέτος κάνουν διακοπές στα τουρκικά παράλια πάνω από 6,5 εκατομμύρια τουρίστες, στους οποίους δίνονται οικονομικά κίνητρα με πιστωτικές κάρτες και σημαντικές εκπτώσεις από τα καταστήματα.

Τέτοιες κινήσεις και πρωτοβουλίες είναι άγνωστες εδώ, όπως και σε άλλα μέρη της Ελλάδας.

Περισσότερο αρνητική γίνεται η κατάσταση όταν ένα νησί παραμένει σε κατάσταση παραμέλησης, δείχνοντας μόνο τις γνωστές  εικόνες σαν αυτές, που “κοσμούν” όλη την Ελλάδα της θάλασσας και του ήλιου: Πολλά καφέ – άρπα κόλα – σε πλατείες και παραλίες, μαγαζιά με τουριστικά και άλλα είδη σε μια – κατά τα άλλα – πανέμορφη παραδοσιακή αγορά ανατολίτικου στυλ και σε απέραντες ακτές με ξαπλώστρες και “δάσος” από ομπρέλες και κιόσκια.

Και όλοι να  απολαμβάνουν το θερινό χόμπυ του νεο- Έλληνα: Φρέντο καπουτσίνο ή φρέντο εσπρέσσο και ξάπλα με τα μάτια να γυροφέρνουν προς τις λυγερόκορμες προκλήσεις, κοιτώντας το δέντρο και χάνοντας το δάσος…