
Ο πρωθυπουργός και δέκα υπουργοί παρουσίασαν σήμερα την Εθνική Στρατηγική κατά της βίας ανηλίκων, με το Kids Wallet να αποτελεί το κύριο εργαλείο για την αποτροπή της διαδικτυακής βίας, ενώ για πρώτη φορά καθιερώνεται κοινωνική εργασία, αντί της αποβολής μαθητών.
Η εφαρμογή Kids Wallet δίνει τη δυνατότητα στους γονείς να θέτουν όρια ή και να μπλοκάρουν τη χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης από τα παιδιά τους, είτε το παιδί έχει δική του συσκευή είτε χρησιμοποιεί το τηλέφωνο γονέα.
Η νέα Εθνική Στρατηγική ουσιαστικά συνδέει τη δράση 10 Υπουργείων και πολλών φορέων. Αποσκοπεί στην πρόληψη και την αντιμετώπιση των έξι κύριων μορφών που λαμβάνει η βία: ενδοοικογενειακής, ενδοσχολικής, διαδικτυακής, εξτρεμιστικής, ρατσιστικής και οπαδικής, διασφαλίζοντας παράλληλα την εφαρμογή μιας φιλικής προς τα παιδιά Δικαιοσύνης.
Αποβολή εντός σχολείου με προσφορά «κοινωνικής εργασίας»
Για την αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού, ειδικότερα, προτείνεται μεταξύ άλλων η θεσμοθέτηση και πιλοτική λειτουργία τεχνικού γυμνασίου και η θεσμοθέτηση της αποβολής εντός σχολείου με προσφορά «κοινωνικής εργασίας».
Ιδιαίτερη βαρύτητα δίδεται στην πρόληψη και αντιμετώπιση της εξτρεμιστικής και ρατσιστικής βίας και της ρητορικής μίσους, με την θεσμοθέτηση περιφερειακών συμβουλίων παιδιών και την ανάπτυξη τοπικών δικτύων πρόληψης παραβατικότητας.
Με γνώμονα τη φιλική προς τα παιδιά Δικαιοσύνη, προβλέπονται για τα μεν ανήλικα θύματα η θεσμική ανασυγκρότηση των Σπιτιών του Παιδιού, η γεωγραφική εξάπλωση και η περαιτέρω υποστήριξή τους, με κύριο στόχο την αποτροπή της δευτερογενούς θυματοποίησης. Για τους ανήλικους παραβάτες, προβλέπεται μεταξύ άλλων η δημιουργία διαλειτουργικής μονάδας φιλικής Δικαιοσύνης, με πρωτόκολλα ενεργειών σε κάθε στάδιο και εργαλεία ατομικής αξιολόγησης και εκτίμησης παραγόντων κινδύνου.
Για την εξάλειψη της ενδοοικογενειακής βίας, δίνεται έμφαση στην καλλιέργεια της θετικής γονεϊκότητας. Προβλέπονται προγράμματα εκπαίδευσης, πρόληψης και υποστήριξης γονέων ή επίδοξων γονέων, με διαδικτυακά μαθήματα και δια ζώσης συμβουλευτική.
Kids Wallet: Δυνατότητα εξατομικευμένου προγράμματος από τους γονείς
Οι γονείς μπορούν να ενεργοποιήσουν προεπιλεγμένες ρυθμίσεις που καλύπτουν διαφορετικές περιόδους της ημέρας και της εβδομάδας (π.χ. τις σχολικές ώρες ή το Σαββατοκύριακο), ή να ετοιμάσουν εξατομικευμένο πρόγραμμα για τα παιδιά τους.
Ταυτοποίηση του χρήστη μέσω του Kids Wallet
Παράλληλα, το Kids Wallet επιτρέπει την ταυτοποίηση του χρήστη, καθώς μπορεί να αποθηκεύσει την παιδική ταυτότητα. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, η εφαρμογή έχει τη δυνατότητα να πιστοποιήσει την ηλικία του παιδιού όποτε συνδέεται σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, λύση που θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμη ώστε να εφαρμόζονται αυτόματα ηλικιακά φίλτρα στο περιεχόμενο στο οποίο θα εκτίθενται οι ανήλικοι, αφού ολοκληρωθούν οι σχετικές ευρωπαϊκές διαπραγματεύσεις με τις πλατφόρμες.
Επιπλέον, χάρη στην ταυτοποίηση του χρήστη η εφαρμογή θα χρησιμοποιείται ως επιβεβαιωτικό της ηλικίας για αγορές σε φυσικά και ηλεκτρονικά καταστήματα, προκειμένου να μην μπορεί ένα παιδί να αγοράσει καπνικά προϊόντα ή αλκοόλ μέσα από ηλεκτρονικές πλατφόρμες.
Πώς γίνεται η ρύθμιση του Kids Wallet
Η ρύθμιση του Kids Wallet από τους γονείς είναι ιδιαίτερα εύκολη. Ο γονέας κατεβάζει την εφαρμογή και συνδέεται μέσω των προσωπικών του κωδικών στο Taxisnet. Στη συνέχεια, επιλέγει το προστατευόμενο μέλος και ταυτοποιεί τη συσκευή που χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο μέλος. Μετά, μπορεί να προχωρήσει στις ρυθμίσεις για την πρόσβαση του παιδιού σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
To Kids Wallet τηρεί επίσης στοιχεία χρήσης, δίνοντας στους γονείς εύκολη πρόσβαση σε αναλυτικά στατιστικά δεδομένα για τον χρόνο που αφιερώνει το παιδί σε κάθε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.
«Τα βήματα που πρέπει να γίνουν είναι τα εξής:
1. Εγκατάσταση: Κατεβάστε την εφαρμογή Kids Wallet στο κινητό τηλέφωνο του παιδιού σας από το App Store ή το Google Play Store.
2. Δημιουργία λογαριασμού: Δημιουργήστε έναν λογαριασμό γονέα και έναν λογαριασμό παιδιού, εισάγοντας τα απαραίτητα στοιχεία.
3. Ρύθμιση Γονικού Ελέγχου: Ορίστε τις εφαρμογές και τις ιστοσελίδες στις οποίες θα έχουν πρόσβαση τα παιδιά σας, καθώς και τον χρόνο που μπορούν να αφιερώνουν σε αυτές.
4. Επιβεβαίωση ηλικίας: Επιβεβαιώστε την ηλικία του παιδιού σας μέσω της εφαρμογής, χρησιμοποιώντας τα απαραίτητα έγγραφα.
5. Ψηφιακή ταυτότητα: Δημιουργήστε την ψηφιακή ταυτότητα του παιδιού σας, αποθηκεύοντας τα απαραίτητα στοιχεία στο Kids Wallet».
Αναλυτικές οδηγίες για τη χρήση της εφαρμογής Kids Wallet
Οι γονείς μπορούν να βρουν αναλυτικές οδηγίες χρήσης στο σάιτ kidswallet.gov.gr. Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη από σήμερα στις συσκευές με λειτουργικό iOS και τις επόμενες ημέρες θα είναι διαθέσιμη για συσκευές τύπου Android.
Κ. Μητσοτάκης: Να μιλάμε στα παιδιά, να βάζουμε όρια
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για έναν οδικό χάρτη με συγκεκριμένα ορόσημα προκειμένου να αντιμετωπιστεί το σύνθετο αυτό κοινωνικό πρόβλημα.
Ξεχωρίζοντας τρία από τα μέτρα που παρουσιάστηκαν ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στο Kids Wallet, στον ρόλο του αθλητισμού και στα θέματα της ψυχικής υγείας καλώντας τους γονείς να μιλούν με τα παιδιά τους αλλά και να θέτουν όρια.
Παράλληλα, ζήτησε από τους γονείς να συζητούν με τα παιδιά τους και σημείωσε: «Θα ενθαρρύνω τους γονείς να αξιοποιήσουν το εργαλείο αυτό αλλά και να συζητήσουν με τα παιδιά τους για να καταλάβουν ακριβώς πώς τα παιδιά μας, ειδικά αυτά τα οποία βρίσκονται στην εφηβεία, σκέφτονται σήμερα, τι είναι αυτά που τους προβληματίζουν αντί να τους ενθαρρύνουμε εμείς οι ίδιοι».
Τα βασικά σημεία από τη διυπουργική συνέντευξη Τύπου
«Είμαστε εδώ για τους συμμαθητές και τις συμμαθήτριές μας τα προηγούμενα χρόνια που μπορεί να έπεσαν θύμα τέτοιων επιθέσεων και κανείς να μη μίλησε ή να μη μιλήσαμε όσο έπρεπε» δήλωσε κατά την εναρκτήρια τοποθέτησή του ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.
Ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος:
Πίσω από κάθε νέο που σηκώνει ένα όπλο ή ξεσπά σε βία, προφορική ή σωματική, υπάρχει συνήθως ένα τραύμα, μια ιστορία παραμέλησης.
Όλοι μαζί δίπλα στα παιδιά, δίπλα στις οικογένειες, μαζί με τους εκπαιδευτικούς. Χρειάζεται να σκύψουμε πάνω από τα προβλήματα των παιδιών.
Η μελέτη των στοιχείων, που δεν είναι όσα θα θέλαμε, δείχνει ότι η Ελλάδα δεν είναι μια δυστοπία βίας. Οι δείκτες δείχνουν ότι είμαστε στον μέσο όρο της Ευρώπης.
Θα είμαστε εδώ για να υλοποιήσουμε κάθε μέτρο που εισηγείται η Επιτροπή.
Σοφία Ζαχαράκη, υπουργός Παιδείας:
Πάνω από 1.256 περιπτώσεις είχαν καταγγελθεί στην πλατφόρμα «Σπάσε τη σιωπή».
Η καταπολέμηση της βίας των ανηλίκων είναι κεντρική προτεραιότητα της κυβέρνησης.
4.226 ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί έχουν προσληφθεί και εργάζονται στα σχολεία.
Είναι σίγουρο ότι τα παιδιά μας μεγαλώνουν σε έναν πολύ διαφορετικό κόσμο. Από ταινίες, από video games, social media τα παιδιά εκτίθενται καθημερινά σε περιεχόμενο που κάνει πολλές φορές τη βία να φαίνεται αποδεκτή. Υπάρχουν πράγματα που ήδη έχουν γίνει. Έχει θεσμοθετηθεί ο σύμβουλος σχολικής ζωής, ενώ έχει πραγματοποιηθεί η εισαγωγή στο ωρολόγιο πρόγραμμα μέσω του εργαστηρίου δεξιοτήτων.
Δόμνα Μιχαηλίδου, υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας:
Κανένα παιδί δεν γεννείται με φόβο ή βίαιο. Μαθαίνουν στο σπίτι τους να ανέχονται τον φόβο και τη βία.
Η στρατηγική που ξεκινά από την καρδιά της κοινωνίας είναι στην καρδιά του Εθνικού Σχεδίου δράσεις με 29 νέες πολιτικές και 69 μέτρα, με 23 βελτιωτικές δράσεις. Δεν ξεκινάμε σήμερα. Έχουμε ξεκινήσει από το 2019. Ο ορισμός της παιδικής κακοποίησης δεν υπήρχε. Τον ορίσαμε το 2021.
Στη συνέχεια ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, εξειδίκευσε το εργαλείο Kids Wallet. «Πρέπει να το εγκαταστήσουν οι γονείς, οφείλουν να το κάνουν», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σημείωσε με τη σειρά του:
Πάρα πολλές φορές έχουν αποτραπεί επεισόδια μέσα από την παρουσία της Αστυνομίας.
Δημιουργήσαμε δύο νέα εργαλεία. Το ένα τηλεφωνικό εργαλείο, το 10201, και το άλλο είναι το application Safe Youth, ώστε να δώσουμε τη δυνατότητα σε γονείς και σε παιδιά να επικοινωνούν εύκολα και άμεσα από το σημείο όπου συντελείται ένα περιστατικό. Υπάρχει εκπαιδευμένο προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. στο συγκεκριμένο κέντρο που απαντάει σε όλη την Ελλάδα.
Από τα σημαντικότερα σημεία είναι οι υποθέσεις παραμέλησης ανηλίκων.
Οι πολιτικές που ασκούνται δεν αφορούν μόνο τους ανηλίκους.
Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να εντείνουμε τις δράσεις μας. Χρειάζεται μια βαθιά και σε έκταση στρατηγική που θα απαντήσει στο πρόβλημα πολύπλευρα.
Αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμο Γιάννης Βρούτσης
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, χαρακτήρισε «καινοτομία» τις πρωτοβουλίες που εντάσσονται στην Εθνική Στρατηγική για τη Βία και την Παραβατικότητα των Ανηλίκων.
«Ο αθλητισμός είναι κρίσιμος και αναγκαίος κρίκος στην προσπάθεια αυτή και θα πρέπει ως Πολιτεία να το αναδείξουμε», τόνισε ο κ. Βρούτσης, ο οποίος σημείωσε ότι οι αθλητές στη χώρα μας, έχοντας δελτίο, είναι 412.329 και όσο διευρύνεται η συμμετοχή είναι ενδιαφέρον να δούμε αν θα λειτουργεί αντιστρόφως ανάλογα η ποσοτικοποίηση της βίας στους δείκτες.