Πιο ακριβό θα είναι φέτος το σαρακοστιανό τραπέζι της Καθαρής Δευτέρας, όπως παρατηρούν οι καταναλωτές, καθώς οι τιμές των εδεσμάτων που θα απλωθούν στο εθιμοτυπικό τραπέζι έχουν πάρει την ανιούσα.

Τα θαλασσινά, που συνεχώς ανατιμώνται, είναι αυτά που δυσκολεύουν πολύ τους καταναλωτές και αδειάζουν τσέπες.

Σύμφωνα και με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τον Ιανουάριο μέσα σε έναν μήνα η τιμή τους αυξήθηκε κατά 6 και σε ετήσια βάση κατά 7,1%

Έτσι, για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας οι πολίτες θα αγοράσουν κατά μέσο όρο τα κατεψυγμένα θαλασσινά σε υψηλές τιμές.

Οι τιμές που έχουν διαμορφωθεί μέχρι σήμερα είναι:

  • Χταπόδι (κατεψ.): 9,60 – 18,36€/κιλό
  • Γαρίδες (κατεψ.): 18,80€/κιλό
  • Καλαμάρια (κατεψ.): 10,98 – 14,55€/κιλό

Καλύτερες είναι οι τιμές στις μεγάλες αγορές (όπως Καπάνι και Βαρβάκειος), που θα οποία είναι ανοιχτές μέχρι και την Καθαρά Δευτέρα για να δώσουν στους καταναλωτές την ευκαιρία να βρουν ό,τι χρειαστούν για το τραπέζι.

Η τιμή του χαλβά (σε ζαχαροπλαστεία)

  • ΒΑΝΙΛΙΑ: 10€ – 10,80€ / κιλό
  • ΜΕ ΑΜΥΓΔΑΛΟ: 11€ / κιλό
  • ΜΕ ΚΑΚΑΟ: έως 12€ / κιλό
  • ΜΕ ΚΟΥΒΕΡΤΟΥΡΑ – ΚΡΑΝΜΠΕΡΙ: έως 12,80€ / κιλό

Απλή παραδοσιακή λαγάνα με σουσάμι:

Εκτιμώμενες τιμές από αρτοποιούς

  • 750 γρ.: 3,30 – 3,80€
  • μικρή: 1,90 – 2,20€
  • Λαγάνα (ελιά, λιαστή τομάτα, μανιτάρι): ξεπερνάει τα 4€