Στα πρότυπα ευρωπαϊκών μεγαλουπόλεων, όπως το Παρίσι, διαμορφώνεται η εικόνα αστυνόμευσης στο κέντρο της Αθήνας, καθώς  από το πρωί της Πέμπτης, ομάδες πάνοπλων αστυνομικών, έξι-επτά ατόμων, περιπολούν σε κεντρικά τουριστικά σημεία της πρωτεύουσας.

Η ομάδα αστυνομικών που για την ώρα είναι ολιγάριθμοι, κινείται σε διάφορα σημεία της πόλης με κλειστά φορτηγάκια. Αρχικά είναι στατικοί σε συγκεκριμένα σημεία, τουριστικά ως επί το πλείστον, όπως στην Ερμού, στους στύλους του Ολυμπίου Διός και την Πύλη Αδριανού, αλλά ανά δύο ώρες αλλάζουν σημείο, όπως στην Πλάκα και στο Μοναστηράκι. Αν και φέρουν βαρύ οπλισμό (αλεξίσφαιρα γιλέκα, αυτόματα όπλα) και δείχνουν επιβλητικοί οι συγκεκριμένοι αστυνομικοί, είναι προσιτοί σε πολίτες και τουσρίστες.

Σκοπός της νέας ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που έφερε αστυνομικούς από τα γραφεία στους δρόμους, είναι να αυξηθούν οι ομάδες αστυνομικών μέσα στους επόμενους μήνες (μέχρι και τον Οκτώβριο) και να διευρυνθεί η ακτίνα δράσης τους. Αυτό ερμηνεύεται από πολλούς ως ένδειξη για το ότι θα περιληφθούν σταδιακά και περιοχές με υψηλή παραβατικότητα και εγκληματικότητα, όπως τα Εξάρχεια, η Πατησίων κ.λ.π. στο νέο σύστημα αστυνόμευσης, όπως επίσης η αντιμετώπιση των “γνωστών – αγνώστων”, που κατά καιρούς προκαλούν καταστροφές στο κέντρο της Αθήνας.

Οι περισσότεροι πολίτες επικροτούν το μέτρο, αλλά είναι και εκείνοι, που αναρωτιούνται τι θα συμβεί σε περίπτωση που οι οργανωμένοι “μπαχαλάκηδες” εφορμούν στο κέντρο της Αθήνας ,έχοντας απέναντί τους ένοπλους αστυνομικούς και μάλιστα με γεμάτα αυτόματα.

Από την πλευρά του υπουργείου υποστηρίζεται ότι ο ομάδες των  αστυνομικών – κομάντο έχουν δημιουργηθεί για την αποτροπή έκνομων πράξεων αλλά και τυχόν τρομοκρατικών ενεργειών στα ευρωπαϊκά πρότυπα φύλαξης, υπηρετώντας το δόγμα Χρυσοχοΐδη για την ενίσχυση της ασφάλειας των πολιτών και την πάταξη των φαινομένων ανομίας.

2.450 προσλήψεις στην Υγεία και 1.500 στην ΕΛ.ΑΣ.

Νωρίτερα, την Πέμπτη σε σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου με αντικείμενο τον προγραμματισμό των προσλήψεων σε υγεία και ασφάλεια, αποφασίστηκε η ενίσχυση σε προσλήψεις στον τομέα της Υγείας και της Ασφάλειας.

Πιο συγκεκριμένα, στη σύσκεψη δόθηκαν από τον πρωθυπουργό οι εξής κατευθύνσεις:

• Να προχωρήσουν οι προγραμματισμένες από το ΑΣΕΠ προσλήψεις εντός του 2019 με προτεραιότητα τις 2450 θέσεις που αφορούν το υπουργείο Υγείας.

• Επιπλέον να δρομολογηθούν άμεσα -και να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους- 1500 προσλήψεις αστυνομικών για την ενίσχυση της ομάδας ΔΙΑΣ και την ανασύσταση της ομάδας ΔΕΛΤΑ, όπως είχε δεσμευθεί προεκλογικά ο πρωθυπουργός.

Στη σύσκεψη μετείχαν οι υπουργοί κ. Χρ. Σταϊκούρας, Μιχ. Χρυσοχοίδης, Β. Κικίλιας, Τ. Θεοδωρικάκος και Θ. Σκυλακάκης.

Το ΚΥΣΕΑ επιλέγει τον νέο αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ

Σήμερα (Παρασκευή) συνεδριάζει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ).

Η ημερήσια διάταξη προβλέπει:

1. Ενημέρωση από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας
2. Επιλογή ηγεσίας Ελληνικής Αστυνομίας (εισηγητής κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης)
3. Ενημέρωση αναφορικά με τη σύσταση θέσης Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του Πρωθυπουργού (εισηγητής κ. Γ. Γεραπετρίτης).

(Με πληροφορίες από: iefimerida.gr)