Λίγες μέρες πριν την λήξη της θητείας της η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου ανέσυρε την υπόθεση της Novartis και διέταξε διπλή ποινική προκαταρκτική εξέταση με αφορμή αναφορές και καταγγελίες για την υπόθεση αυτή, τόσο εκ μέρους του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή όσο και της επικεφαλής της εισαγγελέως διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη.

 

Παράλληλα ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου διέταξε πειθαρχική έρευνα σε βάρος του Ι. Αγγελή, αφού παρέλαβε αντίγραφα της δικογραφίας από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δημήτρη Δασούλα, ο οποίος έχει αναλάβει την διεξαγωγή της προκαταρκτικής έρευνας με την παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου, σε τρόπο ώστε να πηγαίνει ως αλυσίδα η μία έρευνα μετά την άλλη.

Την παραγγελία για την διπλή ποινική προκαταρκτική έρευνα έδωσε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου με αφορμή τις δύο αναφορές που είχε καταθέσει ο κ. Αγγελής ο οποίος επί τρεις μήνες, περίπου, είχε την εποπτεία της Εισαγγελίας Διαφθοράς, καταγγέλλοντας παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης στο πλαίσιο της διενεργούμενης προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση της Novartis.

Η έρευνα ανατέθηκε στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Δημήτρη Δασούλα, ο οποίος θα καλέσει για εξηγήσεις τις δύο πλευρές, ερευνώντας εάν έχουν τελεστεί αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα όπως απόπειρα κατάχρησης εξουσίας και παραβίαση απορρήτου της ανάκρισης.

Στο πλαίσιο της έρευνας αυτής ο κ. Δασούλας διαβίβασε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου τα σχετικά έγγραφα, τα οποία εν συνεχεία διαβιβάστηκαν αρμοδίως στον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Μιχάλη Καλογήρου. Κατόπιν αυτού ο Υπουργός Δικαιοσύνης με γνώμονα την πληρότητα της έρευνας και την αντικειμενικότητα της διαδικασίας διαβίβασε τα σχετικά έγγραφα και παρήγγειλε τη διενέργεια πειθαρχικής προκαταρκτικής εξέτασης σε βάρος του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ιωάννη Αγγελή από τον αρμόδιο ανώτατο δικαστικό λειτουργό (Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας).

Συνεπώς  διενεργούνται δύο έρευνες, μία ποινική και μία πειθαρχική, που αφορούν συνολικά στις καταγγελίες και τις αιτιάσεις τόσο των εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς όσο και του πρώην εποπτεύοντος την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς Ιωάννη Αγγελή.

Αλληλοκαταγγέλλονται Αγγελής και Τουλουπάκη

Σύμφωνα με πληροφορίες, λίγες ημέρες πριν από την υποβολή της δεύτερης αναφοράς του κ. Αγγελή -και συγκεκριμένα περί τα τέλη Ιανουαρίου 2019- η Ελένη Τουλπουπάκη είχε καταθέσει αναφορά στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου με την οποία κατήγγειλε μια σειρά από πειθαρχικές και ποινικές συμπεριφορές που φέρονται να έχουν λάβει χώρα τη χρονική περίοδο κατά την οποία είχε την εποπτεία της Εισαγγελίας Διαφθοράς ο κ. Αγγελής.

Στην επίμαχη αναφορά η κ. Τουλουπάκη επισήμαινε ότι ο κ. Αγγελής σε ημέρες που δεν ήταν η ίδια στο γραφείο της μετέβη στην Εισαγγελία Διαφθοράς και αντέγραψε σε «στικάκι» από υπολογιστή όλο το αρχείο με τις εκκρεμείς υποθέσεις. Η πράξη αυτή, σύμφωνα με την εισαγγελική λειτουργό, δεν ενέπιπτε στα καθήκοντά του ως εποπτεύοντος της Εισαγγελίας Διαφθοράς.

Η κόντρα για τη διαχείριση της υπόθεσης κορυφώθηκε όταν διέρρευσε στον τύπο ότι οι Αμερικανοί θέλησαν να δώσουν ένα στικάκι με στοιχεία στους Έλληνες εισαγγελείς και εκείνοι δεν τα παρέλαβαν. Ο αντεισαγγελέας Ιωάννης Αγγελής παραιτήθηκε από την εποπτεία της έρευνας, καταθέτοντας αναφορά σε βάρος των εισαγγελέων κατά της διαφθοράς, η οποία έπειτα από πειθαρχική έρευνα μπήκε στο αρχείο.

Σε αυτήν την αναφορά ο Ιωάννης Αγγελής υποστήριζε ότι ουδέποτε δόθηκε στικάκι με στοιχεία. Την ίδια ώρα, όμως, αναφορά είχε καταθέσει από τον περασμένο Ιανουάριο και η Ελένη Τουλουπάκη στρεφόμενη σε βάρος των χειρισμών του παραιτηθέντος προϊστάμενου της, η οποία όμως δεν ερευνήθηκε. Ο Ιωάννης Αγγελής επανήλθε με δεύτερη αναφορά, στις 7 Φεβρουαρίου, καταγγέλλοντας τους συναδέλφους του για κατάχρηση εξουσίας, υποστηρίζοντας ότι βιάζονταν να ασκήσουν διώξεις για τη Novartisχωρίς στοιχεία.

Από την πλευρά της, η εισαγγελέας Ελένη Τουλουπάκη κατήγγειλε τη συμπεριφορά του Ιωάννη Αγγελή, υποστηρίζοντας ότι μπήκε στο γραφείο των εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς με αστυνομικό και προέβη σε κατάσχεση εγγράφων του τμήματος, χωρίς να έχει τέτοιο δικαίωμα.

Τώρα τον λόγο έχει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Δημήτρης Δασούλας, ο οποίος θα καλέσει σε εξηγήσεις τις δύο πλευρές, ερευνώντας εάν έχουν τελεστεί αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα όπως απόπειρα κατάχρησης εξουσίας και παραβίαση απορρήτου της ανάκρισης.

Το ιστορικό της υπόθεσης και οι καταγγελίες του Ι. Αγγελή

Το άγνωστο παρασκήνιο και τις πρωτοφανείς μεθοδεύσεις πίσω από την πολύκροτη υπόθεση NOVARTIS είχε καταγγείλει ο Ιωάννης Αγγελής στις εμπιστευτικές αναφορές του προς την προϊσταμένη του, Ξένη Δημητρίου, κάνοντας λόγο ακόμα και για κατάχρηση εξουσίας από τους εισαγγελείς που χειρίζονταν την υπόθεση.

Σύμφωνα με το “Πρώτο Θέμα” , οι καταγγελίες του κ. Αγγελή είναι σε γνώση της απερχόμενης ηγεσίας του Αρείου Πάγου από τον περασμένο Ιανουάριο. Προκαλούν δε σοκ, καθώς σκιαγραφούν τη λειτουργία ενός αόρατου συστήματος που είχε στόχο να πλήξει τους πολιτικούς αντιπάλους του ΣΥΡΙΖΑ με την άσκηση ποινικών διώξεων “τύπου fast track”, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο ανώτερος δικαστικός.

Το άγνωστο και ζοφερό παρασκήνιο που αναφέρει ο κ. Αγγελής στις αναφορές του προς την κυρία Δημητρίου ίσως να αποτελεί την απάντηση στο ερώτημα γιατί η απερχόμενη κυβέρνηση “πραξικοπηματικά” αποφάσισε να ορίσει τη νέα ηγεσία του Αρείου Πάγου, παρά τις αντίθετες απόψεις που εξέφρασαν κορυφαίοι συνταγματολόγοι.

Οι αποκαλύψεις του κ. Αγγελή δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνειών για το ποιο ακριβώς ήταν το “σκοτεινό σενάριο” που σκόπευε να υλοποιήσει η κυβέρνηση ώστε να αποδομήσει τους πολιτικούς της αντιπάλους και να υποστηρίξει το αφήγημά της περί διεφθαρμένου πολιτικού κατεστημένου.

Στην ουσία το περιεχόμενο των δύο αναφορών του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, που επί μήνες κρατούνταν ως επτασφράγιστο μυστικό, αποτελεί το απαύγασμα των όσων διαπίστωσε ο ίδιος όντας εποπτεύων εισαγγελέας της Εισαγγελίας Διαφθοράς, η οποία διενεργεί μέχρι σήμερα την έρευνα για την υπόθεση Novartis, υπό το πρόσταγμα της επικεφαλής της, Ελένης Τουλουπάκη.

Ο κ. Αγγελής, ο οποίος δεν μπόρεσε να συνταχθεί με τις μεθοδεύσεις και τα στημένα πολιτικοδικαστικά παιχνίδια, είχε υποβάλει την παραίτησή του από τη θέση του εποπτεύοντος εισαγγελέα της Εισαγγελίας Διαφθοράς στην κυρία Ξένη Δημητρίου στις 7 Ιανουαρίου του 2019. Άντεξε μόλις τρεις μήνες στη θέση αυτή. Η παραίτησή του ακολούθησε αυτή της κυρίας Ελένης Ράικου, η οποία είχε παραιτηθεί από επικεφαλής Εισαγγελίας Διαφθοράς καταγγέλλοντας παρεμβάσεις στην έρευνά της για τη Novartis.

Η κυρία Ράικου, εισαγγελέας Εφετών σήμερα, ήταν εκείνη που είχε κάνει για πρώτη φορά αναφορά στον περιβόητο “Ρασπούτιν”, ο οποίος “εκμεταλλευόμενος την πολιτική του ισχύ” της ζητούσε να ασκήσει άρον-άρον ποινικές διώξεις για την υπόθεση Novartis.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο κ. Αγγελής στις αναφορές του, ο ίδιος ουδέποτε αρνήθηκε να παραλάβει στικάκι με “στοιχεία φωτιά του FBI” από Αμερικανούς εισαγγελείς. Μάλιστα κάνει λόγο για “σενάρια τύπου Ρασπούτιν”, από άτομο με πρόσβαση στα ΜΜΕ, με νομικές γνώσεις και γνώσεις μυστικών υπηρεσιών.

 

Ήθελαν να ασκήσουν διώξεις κατά Γεωργιάδη, Λοβέρδου και Σαλμά

Σε άλλο σημείο ο κ. Αγγελής κάνει αναφορά στη βιασύνη να ασκηθούν διώξεις κατά του Ανδρέα Λοβέρδου και του Άδωνι Γεωργιάδη. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: “Αντιλήφθηκα ότι υπήρχε μια ‘σχετική βιασύνη’ να ‘ασκηθεί ποινική δίωξη, για κάποιους πολιτικούς’, να παραπεμφθεί η υπόθεση σε ανακριτή (και μάλιστα χωρίς κλήση σε εξηγήσεις, αφού τα ονόματα θα τα προσδιόριζε ο ανακριτής) και ‘τα υπόλοιπα θα τα έβρισκε ο ανακριτής’. Με μεγάλη μου έκπληξη τους άκουσα να με πληροφορούν διά στόματος της κυρίας Τουλουπάκη ότι ‘θα πούμε στους Αμερικάνους ότι γύρω στις είκοσι (20) Δεκεμβρίου θα ασκήσουμε δίωξη κατά τριών πολιτικών προσώπων και συγκεκριμένα κατά των Γεωργιάδη, Λοβέρδου και Σαλμά’. Αντέδρασα έντονα”.

Αποτέλεσμα της περιρρέουσας ατμόσφαιρας και των μεθοδεύσεων ήταν ο κ. Αγγελής να υποβάλει την παραίτησή του, η οποία και έγινε δεκτή. Αντικαταστάθηκε από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Παναγιώτη Μπρακουμάτσο.