Μικρές ζημιές καταγράφονται στην Αθήνα από τον σεισμό των 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ συνεχίζονταν για ερκετή ώρα οι μετασεισμοί με τον πιο ισχυρό να είναι 4,2 βαθμών.

Οι περισσότεροι επιστήμονες είναι καθησυχαστικοί ως προς την εξέλιξη της μετασεισμικής ακολουθίας, αλλά εκτιμούν ότι η Αθήνα ήταν τυχερή αυτή την φορά, καθώς οι συνέπειες του σεισμού είναι μικρές αν σκεφτεί κανείς ότι αναφερόμαστε σε μια τεράστια πόλη με 4.000.000 κατοίκους, με άναρχη δόμηση σε πολλά σημεία με πολλά παλιά κτίρια στο κέντρο και με δοκιμασία από τον μεγάλο σεισμό του 1999.

Στο να είναι μικρές οι συνέπειες, όπως εκτιμούν οι επιστήμονες, συνετέλεσαν το σχετικά μέτριο μέγεθος του σεισμού, η απόσταση από το κέντρο της Αθήνας, η κατεύθυνση του ρήγματος και φυσικά η αντοχή των κτιρίων, παρά την παλαιότητά τους.

Ωστόσο σημειώνουν ότι για την προστασία από τους σεισμούς σε μια χώρα με μεγάλη σεισμικότητα ένας τρόπος υπάρχει: Η εφαρμογή του αυστηρού αντισεισμικού κανονισμού, ο συνεχής έλεγχος των κτιρίων και η ενημέρωση των πολιτών για τα μέτρα προφύλαξης. Μέθοδος βραχείας πρόγνωσης σεισμών δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο, παρά τις κατά καιρούς αερολογίες ορισμένων ερευνητών, που επιδιώκουν αναρρίχηση  σε πανεπιστημιακές θέσεις.

Κατόπιν όλων αυτών απαιτείται επαγρύπνηση και προσοχή, όπως επίσης και σχολαστικός έλεγχος όσων παλιών κτιρίων εμφάνισαν ρωγμές η καταπονήσεις από τον νέο σεισμό.

Που σημειώθηκαν μικρές ζημίες

Κομμάτια από μάρμαρα έχουν πέσει στο δρόμο μπροστά από την εκκλησία της Αγίας Ειρήνης επί της οδού Αιόλου, καθώς μπροστά και από το δημαρχείο της Αθήνας, στην πλατεία Κοτζιά.

Όπως αναφέρεται επίσης έπεσε και παλιό κτίριο στην οδό Ερμού 90, χωρίς να τραυματιστεί κανείς, εκτός από υλικές ζημιές σε αυτοκίνητο που ήταν σταθμευμένο από κάτω.

Σοφάδες όμως έχουν πέσει και στο κτίριο της Βουλής αλλά και στους διαδρόμους του κτιρίου όπου στεγάζεται η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών

Η ισχυρή σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 14:15. Το μέγεθός του προσδιορίστηκε αρχικά στους 5,3 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ στη συνέχεια αναθεωρήθηκε στους 5,1 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Κέντρο.

Γενική επιφυλακή στις υπηρεσίες

Σε γενική επιφυλακή βρίσκεται η Πυροσβεστική Υπηρεσία λόγω του σεισμού στην Αττική. Νωρίτερα συνεδρίασαν το Συμβούλιο Διαχείρισης Κρίσεων με διευρυμένη σύνθεση με εισήγηση του αρχηγού της Πυροσβεστικής και τη συμμετοχή του υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοϊδη καθώς και το Κεντρικό Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας το οποίο συγκάλεσε ο Γενικός Γραμματέας Νίκος Χαρδαλιάς.

Αντικείμενο των συσκέψεων εήταν να γίνει αποτίμηση της κατάστασης μέχρι στιγμής και να πραγματοποιηθεί ο απαραίτητος σχεδιασμός για τις επόμενες ώρες.

Όπως ανακοινώθηκε από την Πυροσβεστική βρίσκονται σε επιφυλακή το σύνολο του πυροσβεστικού προσωπικού στις περιφερειακές πυροσβεστικές διευθύνσεις της Αττικής και των όμορων περιφερειών. Έτοιμοι για παροχή βοήθειας είναι 350 πυροσβέστες με 150 οχήματα και 80 επιχειρησιακοί αξιωματικοί, ενώ σε επιφυλακή είναι και η δεύτερη ΕΜΑΚ από τη Θεσσαλονίκη εάν χρειαστεί.

Θετικό στοιχείο οι μετασεισμοί

Είναι θετικό ότι υπάρχουν μετασεισμοί μεγέθους 4,2 Ρίχτερ δήλωσε ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού Ευθύμιος Λέκκας σημειώνοντας ότι οι πολίτες θα πρέπει να είναι ψύχραιμοι καθώς θα ακολουθήσουν πολλοί μετασεισμοί. Όπως είπε ο κ Λέκκας ο σεισμός στην Αττική προήλθε από την ενεργοποίηση του ρήγματος που βρίσκεται στον δυτικό ορεινό όγκο της Πάρνηθας.