Κορυφώνονται σήμερα και αύριο οι Γιορτές Εξόδου στο Μεσολόγγι, στο πλαίσιο της επετείου των 193 χρόνων από την θυσία των κατοίκων της Ιερής Πόλης, που προκάλεσε παγκόσμια συγκίνηση και εξέγερση με αποτέλεσμα να σηματοδοτηθεί η αρχή του τέλους της 400χρονης τουρκικής τυραννίας.

 

Το διήμερο Σαββάτου του Λαζάρου και της Κυριακής των Βαϊων έχει προγραμματιστεί πλήθος εκδηλώσεων, παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και εκπροσώπων  της κυβέρνησης των κομμάτων και όλων των αρχών.

 

Αναλυτικά το πρόγραμμα του διημέρου:

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 20 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2019

9.30 π.μ Υποδοχή Εκπροσώπων Ξένων κρατών και Εκπροσώπου της Κυβέρνησης στην αίθουσα τελετών του Μουσείου Ιστορίας και Τέχνης (κεντρική Πλατεία Μπότσαρη).

10.15 π.μ. Επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο των Φιλελλήνων στον Κήπο των Ηρώων.
Κατάθεση στεφάνων από τον Εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, τους εκπροσώπους Ξένων Κρατών, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, τον Ανώτερο Διοικητή Φρουράς του 2/39 Συντάγματος Ευζώνων και τον Δήμαρχο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.
Τιμώμενη χώρα η Φινλανδία

10.25π.μ. Καταθέσεις στεφάνων εκπροσώπων Δήμων

11.π.μ. Εκκίνηση 37ου Ιστιοπλοϊκού Αγώνα Θυσίας Πατρών – Μεσολογγίου
Οργάνωση: Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Πατρών

11.00π.μ. Μεταφορά της Εικόνας της Εξόδου, του Ιερού Λαβάρου και του Τιμίου Σταυρού Αγιασμού του Επισκόπου Ιωσήφ Ρωγών, από το Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος.

11.30 π.μ. Εκκίνηση του 73ου ΔΡΟΜΟΥ ΘΥΣΙΑΣ από το Ιστορικό Μοναστήρι του Αγίου Συμεών και 4ου Παιδικού ΔΡΟΜΟΥ ΘΥΣΙΑΣ από την Πύλη.

11.30 π.μ. Επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο του Ελβετού Φιλέλληνα Ιωάννη –Ιακώβου Μάγερ, τιμώντας την 193η επέτειο του θανάτου του. Κατάθεση στεφάνων από τον Εκπρόσωπο της Κυβέρνησης , Πρεσβεία της Ελβετίας, ΕΣΗΕΑ, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, τον Ανώτερο Διοικητή Φρουράς 2/39 Συντάγματος Ευζώνων και το Δήμαρχο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.

12.00 μ.μ. Επιμνημόσυνη δέηση στον τόπο θανάτου του Λόρδου Βύρωνος τιμώντας την 195η επέτειο του θανάτου του. Κατάθεση στεφάνων από τον Εκπρόσωπο της Κυβέρνησης , Πρεσβεία της Μεγάλης Βρετανίας, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, τον Ανώτερο Διοικητή Φρουράς 2/39 Συντάγματος Ευζώνων και το Δήμαρχο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου

12.00 μ.μ. Βράβευση νικητών –τριών του 4ου Παιδικού ΔΡΟΜΟΥ ΘΥΣΙΑΣ

12.30 μ.μ. Επιμνημόσυνη δέηση στον τάφο του Επισκόπου Ρωγών τιμώντας την 193η επέτειο του μαρτυρικού θανάτου του. Κατάθεση στεφάνων από τον Εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, τον Ανώτερο Διοικητή Φρουράς 2/39 Συντάγματος Ευζώνων, τον Πρόεδρο του Μουσικού Ομίλου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου « Ιωσήφ Ρωγών» και το Δήμαρχο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου

1.00μ.μ. Ετήσια εκδήλωση της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων.
« Η σημασία των απομνημονευμάτωνστη μελέτη των Πολιορκιών και της Εξόδου του Μεσολογγίου»

Ομιλία από την κ. Μαρία Μπακαδήμα, Προϊσταμένη των Γενικών Αρχείων του ΚράτουςΑιτ/νίας.

Συνδιοργάνωση: Βιβλιοθήκη Βουλής των Ελλήνων- Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου.

Χώρος Εκδήλωσης: Μουσείο Οικογένειας Τρικούπη

2.00μ.μ. Παράθεση γεύματος στους εκπροσώπους Ξένων Κρατών από το Δήμο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου. Ανταλλαγή δώρων.

6.00 μ.μ. Απονομή επάθλων στους νικητές του 37ου Ιστιοπλοϊκού Αγώνα Θυσίας.

Χώρος Εκδήλωσης: Αίθουσα Τελετών Μουσείου Ιστορίας & Τέχνης

Η Λεωφόρος των Φιλαρμονικών
Εκκίνηση των φιλαρμονικών από την Πύλη – διέλευση από το κέντρο της πόλης- τερματισμός στο μνημείο Μάγερ.

Μεταφορά Ιερών Κειμηλίων από το Μουσείο Ιστορίας & Τέχνης στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος
Οργάνωση: Σύλλογος Πανηγυριστών « Ο Άη-Συμιός»

6.00 μ.μ. Μέγας Εσπερινός στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος, στον οποίο θα χοροστατήσει ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμάς.

6.30μ.μ. Πέρας προσέλευσης Επισήμων

6.45μ.μ. Εκκίνηση πομπής από τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος και μετάβαση στον Κήπο των Ηρώων.
Επιμνημόσυνη Δέηση και κατάθεση στεφάνων από την Ελληνική Κυβέρνηση, Βουλή των Ελλήνων,Πρεσβεία της Φινλανδίας ως Τιμώμενη Χώρα, Ένοπλες Δυνάμεις, Σώματα Ασφαλείας,Ακαδημία Αθηνών, Πρόεδρο ΚΕΔΕ, Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Δήμο Αμμοχώστου ως Τιμώμενο Αδελφοποιημένο Δήμο και Δήμαρχο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.
Πανηγυρικός από το Δήμαρχο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου Νικόλαο Καραπάνο.

Αναπαράσταση της Ανατίναξης του Δημογέροντα Χρήστου Καψάλη.
Συμμετέχουν οι χορωδίες του Πνευματικού Κοινωνικού Αθλητικού Κέντρου Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, Φιλοκαλλιτεχνικού Συλλόγου, Μαθητών Σχολείων του Μεσολογγίου υπό τη διεύθυνση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή κ. Σπύρου Χολέβα.

10.30 μ.μ. Δεξίωση στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Μεσολογγίου από τον Ανώτερο Διοικητή Φρουράς 2/39 Συντάγματος Ευζώνων (Ιδιαίτερη Πρόσκληση)

ΚΥΡΙΑΚΗ 21 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2019

6.30 π.μ. Εωθινό, κανονιοβολισμοί και κωδωνοκρουσίες των εκκλησιών της Ιεράς Πόλεως

7.00π.μ. Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικός Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος.

10.00π.μ. Άφιξη και υποδοχή της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλόπουλου στο ΙερόΜητροπολιτικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος.

Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος,χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ.Κοσμά.

10.30π.μ. Εκκίνηση πομπής από τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος και μετάβαση στον Κήπο των Ηρώων. Τρισάγιο στους Αθάνατους Νεκρούς.
Κατάθεση στεφάνου από την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κύριο Προκόπιο Παυλόπουλοστον Τύμβο των Ηρώων.
Βράβευση των νικητών του 73ου Δρόμου Θυσίας
Πανηγυρικός από τον Εκπρόσωπο της Ελληνικής Κυβέρνησης.
Το Μοιρολόι « Να ζει το Μεσολόγγι » από την κ.VivianDouglas υψίφωνο.
Συμμετέχει η χορωδία του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου υπό την διεύθυνση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή κ. Σπύρου Χολέβα.

1.30 μ.μ. Ανακήρυξη επιτίμου Δημότη και επίδοση του χρυσού μεταλλίου της Πόλεως στην Α.Ε. τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κύριο Προκόπιο Παυλόπουλο από τον Δήμαρχο Νικόλαο Καραπάνο.
Αίθουσα τελετών του Μουσείου Ιστορίας και Τέχνης(κεντρική Πλατεία Μπότσαρη)

2.00 μ.μ. Μεταφορά των Ιερών Κειμηλίων από το Κήπο των Ηρώων στο Μουσείο Ιστορίας & Τέχνης με τη συμμετοχή της φιλαρμονικής μπάντας του ΜουσικούΟμίλου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου «Ιωσήφ Ρωγών» και της Δημοτικής Φιλαρμονικής Αυλιωτών Κέρκυρας. Εκατό και πλέον μουσικοί θα ενωθούν σε ένα σύνολο στην Κεντρική Πλατεία μετά την πομπή.

2.30μ.μ. Επίσημο γεύμα από το Δήμαρχο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου προς τιμήν της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλόπουλου.
(Ιδιαίτερη Πρόσκληση)

7.00μ.μ. Επιστροφή της Εικόνας της Εξόδου με πομπή από τον Κήπο των Ηρώων στην αίθουσα τελετών του Μουσείου Ιστορίας και Τέχνης.
Υποστολή της Σημαίας στην Κεντρική Πλατεία Μάρκου Μπότσαρη.

Τελετάρχης της πομπής ορίστηκε ο κ. Ασημάκης Γιώτης

Όλες οι εκδηλώσεις τελούν υπό την αιγίδα του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου,και την υποστήριξη του Πνευματικού Κοινωνικού Αθλητικού Κέντρου

        

                      «Σάββατο μέρα πέρασα κοντά στο Μεσολόγγι,

                       ήτο Σαββάτο των Βαγιών, Σαββάτο του Λαζάρου,

                        κι άκουσα μαύρα κλιάματα, ανδρίκεια μοιρολόγια.

                        Δεν κλαίουν για το σκοτωμό, δεν κλαιν που θα πεθάνουν,

                        μον’ κλαιν που σώσαν το ψωμί, τους έφαγεν η πείνα.

                        Στην εκκλησιά συνάχτηκαν, μέσα στο Άγιο Βήμα,

                        κι ένας τον άλλον έλεγαν, κι ένας το άλλον λέγουν:

                       -Παιδιά, να μεταλάβομε να ξιμολοηθούμε,

                        βράδυ γιουρούσ’ θα κάμομε στα έξω για να βγούμε».