Σε μια από τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις, που έχει χαρακτήρα τελικού αγώνα, δεκάδες χιλιάδες άτομα συγκεντρώνονται στην πλατεία Συντάγματος για να διατρανώσουν το “όχι” στην συμφωνία των Πρεσπών και να δηλώσουν ότι οι προσπάθειες για τα δίκαια της Μακεδονίας θα συνεχιστούν.

 

Οι διοργανωτές είναι σε συναγερμό, ενώ η κινητοποίηση της αστυνομίας είναι και πάλι τεράστια με χρήση και σύγχρονων μέσων, όπως drones και ελικοπτέρου. Ειδική μέριμνα έχει ληφθεί για να αποτραπεί “συνάντηση” των διαδηλωτών με ομάδες αντιεξουσιαστών, που έχουν προγραμματίσει νωρίτερα εκδήλωση στα Προύλαια του Πανεπιστημίου.

Η Παμμακεδονική Συνομοσπονδία με ανακοίνωσή της καλεί σε «μεγάλη λαϊκή κινητοποίηση». Επιπλέον αναφέρει ότι την Δευτέρα θα ξεκινήσει πορεία διαμαρτυρίας από την πόλη των Πρεσπών, η οποία θα καταλήξει στις 27 Ιανουαρίου στο Σύνταγμα.

Μεταξύ των ομιλητών της σημερινής συγκέντρωσης είναι ο πρόεδρος της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, Κρις Σπύρου, η τραγουδίστρια Αφροδίτη Μάνου κι ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων Γιώργος Τάτσιος, ενώ αναμένεται να διαβαστεί μήνυμα του Μίκη Θεοδωράκη.

Παράλληλα “αντισυγκέντρωση” από οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου θα πραγματοποιηθεί στη 1μμ στα Προπύλαια.

Σημειώνεται ότι έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν, σύμφωνα με την αστυνομία, στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας, λόγω του σημερινού συλλαλητηρίου.

Ειδικότερα, δεν θα επιτρέπεται η στάση και η στάθμευση από το Σάββατο, στις 22:00, ενώ θα διακοπεί η κυκλοφορία από αύριο, στις 6:00, στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας.

Οι συγκεκριμένες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν σταδιακά και ανάλογα με τις κυκλοφοριακές συνθήκες που θα επικρατούν.

Επιπλέον, κατόπιν εντολής της αστυνομίας από το πρωί της Κυριακής στις 10:00 θα κλείσουν οι σταθμοί του Μετρό Σύνταγμα, Πανεπιστήμιο και Ομόνοια και οι συρμοί θα διέρχονται χωρίς να πραγματοποιούνται στάσεις.

 

Κλειστοί οι σταθμοί του μετρό

Κλειστοί παραμένουν, από τις 10.00 το πρωί, οι σταθμοί «Σύνταγμα», «Πανεπιστήμιο» και «Ομόνοια» του Μετρό, έπειτα από εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας, λόγω του συλλαλητηρίου της «Επιτροπής Αγώνα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας».

Οι συρμοί θα διέρχονται από τους σταθμούς αυτούς χωρίς στάση, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από την ΣΤΑΣΥ.