“Η πολιτική δεν είναι επάγγελμα και η καρέκλα δεν είναι αυτοσκοπός. Για αυτό λοιπόν και όπως κατέστησα σαφές υποβάλλω σήμερα την παραίτησή μου από υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας”, είπε στη Βουλή ο Χρήστος Τριαντόπουλος, καθώς βρισκόταν σε εξέλιξη η συζήτηση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής μετά από αίτημα της αντιπολίτευσης το οποίο έκανε δεκτό η ΝΔ.

Η προανακριτική επιτροπή θα ερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες για το Χρήστο Τριαντόπουλο και το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος αναφορικά με την αλλοίωση του τόπου της σιδηροδρομικής τραγωδίας.

Λίγο αργότερα την παραίτησή του υπέβαλε και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου, για λόγους πολιτικής ευθιξίας σχετικά με την υπόθεση των Τεμπών.

Ο Βασίλης Παπαγεωργίου υπέβαλε την παραίτησή του με επιστολή που απέστειλε στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, εν μέσω της συζήτησης στη Βουλή για σύσταση προανακριτικής επιτροπής.

Σε βάρος του κ. Παπαγεωργίου έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για την αλλοίωση του χώρου του δυστυχήματος.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Παπαγεωργίου παραιτήθηκε προκειμένου να μην υπάρξει άλλη μία σκιά πάνω από την κυβέρνηση για τη διαχείριση της τραγωδίας των Τεμπών, ενώ ο ίδιος φέρεται να δηλώνει πως δεν βρισκόταν στο πεδίο μετά την τραγωδία στα Τέμπη, ενώ δεν του δόθηκε καμία αρμοδιότητα διαχείρισης του δυστυχήματος

Η ομιλία του υφυπουργού Τριαντόπουλου

Στο βήμα ανέβηκε ο Χρήστος Τριαντόπουλος ανακοινώνοντας, όπως είχε προαναγγείλει την παραίτησή του.

«Για εμένα η πολιτική δεν είναι επάγγελμα και η καρέκλα δεν είναι αυτοσκοπός. Υποβάλω σήμερα την παραίτηση μου από τη θέση του υφυπ. Κλιματικής κρίσης και από το χαρτοφυλάκιο της κρατικής αρωγής» είπε χαρακτηριστικά. Ενώ χαρακτήρισε αβάσιμη και προσβλητική την πρόταση του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Τριαντόπουλος ξεκίνησε την ομιλία του στην Ολομέλεια λέγοντας:

«Όταν το 2019 εισήλθα στην πολιτική δεν διανοήθηκα ότι θα βρισκόμουν σε αυτή τη θέση. Στο επίκεντρο μίας κοινοβουλευτικής συζήτησης για μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες.

Τραγωδία για την οποία είναι εύλογη η ανάγκη να αναζητηθούν απαντήσεις σε ερωτήσεις προς κάθε κατεύθυνση. Μία ανάγκη που εκφράστηκε ηχηρά στις πρόσφατες κινητοποίησεις, στην οποία ανταποκρινόμαστε με αλήθεια και απαντήσεις.

Η ανάγκη για πολιτική ωριμότητα προβάλει σήμερα επιτακτική. Είχα πριν ένα χρόνο ότι η πολιτική δεν είναι επάγγελμα και η καρέκλα δεν είναι αυτοσκοπός. Για αυτό λοιπόν και όπως κατέστησα σαφές υποβάλλω σήμερα την παραίτησή μου από υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Αυτό ήταν και είναι το χαρτοφυλάκιό μου. Η Πολιτική Αρωγή. Αυτή είναι η αρμοδιότητά μου, η αρωγή του κράτους μετά από φυσικές καταστροφές. Και πριν ως υφυπουργός στον πρωθυπουργό, αυτό ήταν το χαρτοφυλάκιό μου. Με αυτή την αρμοδιότητα βρέθηκα μέρες μετά το συμβάν στη Λάρισα και επειτα στον τόπο του δυστυχήματος. Αυτό γράφτηκε και στα μέσα. όλοι έχουμε στο μυαλό μας πότε ενημερώθηκαμε πρώτη φορά για το δυστύχημα στα Τέμπη”.

“Ήμουν επί δύο μέρες στην Αλόννησο”

Προσωπικά ήμουν στην Αλόννησο. Στο νησί ήμουν και την επόμενη ημέρα, γιατί έχουν ακουστεί πολλά ψέματα. Όλοι μας συγκλονιστήκαμε από την τραγωδία των Τεμπών. Ειδικά όσοι είχαμε φίλους ή γνωστούς μέσα στο τρένο. Μιλούσες με τις οικογένειές τους. Δεν θα καταλάβουμε ποτέ τον πόνο που βιώνουν οι συνάνθρωποί μας που έχασαν τους δικούς τους ή όσοι τραυματίστηκαν. Επέλεξα να σταθώ με σεβασμό και ήθος. Να μην τροφοδοτώ την ατελειώτη παραφιλολογία πολιτκών που εργαλειοποιούν τον πόνο.

Επισκέφτηκα την Λάρισα λίγες ημέρες μετά το δυστύχημα. Αναφέρομαι στο κλιμάκιο που απατελούνταν από τους ΓΓ Μεταφορών Κοινωνικής Αλληλεηγγύης, Υγείας και Πολιτικής Προστασίας. Με αυθαίρετες εικασίες η παρουσία μου χρησιμοποιείται ως ένδειξη μίας ανύπαρκτης συγκάλυψης. Υπονοείται δε ότι τα κυβερνητικά στελέχη ενεργούσαν με δόλο για να συγκαλύψουν απροσδιόριστες παράνομες δραστηριότητες και ακαθόριστους ενόχους. Συγκάλυψη μπροστά στις κάμερες, μπροστά σε εκατοντάδες ανθρώπους.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ η η κυβέρνηση ήταν παρούσα από τις πρώτες στιγμές αλλά όλοι είχαν τον ρόλο παρατηρητή. Δεν υπάρχει κάποια κεντρική εντολή και δεν βρήκαν καμία ένδειξη για το «μπάζωμα». Σύμφωνα με την αστυνομία,΄ο ανακριτής επέβλεπε την ερευνα και οι όποιες σημαντικές αποφάσεις κα όπως ο τερματισμός αναζήτησης λειψάνων ή η μεταφορά των πάντων στο Κουλούρι έγινε υπό την προφορική έγκριση του ανακριτή.

Η παρουσία μου στην περιοχή ήταν γνωστή από την πρώτη στιγμή με ενημερώσεις και συνεντεύξεις. Είναι γνωστό πως η επίσκεψη του κλιμακίου έγινε μετά τις πρώτες ημέρες του δυστυχήματος».

Η κυβέρνηση επιθυμεί να λάμψει η αλήθεια

Από την πλευρά της η κυβέρνησης έχει δηλώσει ότι θα στηρίξει τη συγκρότηση της επιτροπής, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αποδέχεται το σκεπτικό της πρότασης του ΠΑΣΟΚ και άρα το κατηγορητήριο σε βάρος του πρώην υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ. Ωστόσο από την κυβερνητική παράταξη επιθυμούν να λάμψει η αλήθεια και να αποδοθεί δικαιοσύνη. Δεδομένη θεωρείται η θετική στάση όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Οι ομιλίες στη Βουλή

Η διαδικασία ξεκίνησε με την τοποθέτηση της εισηγήτριας του ΠΑΣΟΚ Μιλένας Αποστολάκη. Από την πλευρά της ΝΔ εισηγητής της πλειοψηφίας είναι ο βουλευτής Πέλλης Λάκης Βασιλειάδης, ενώ θα ακολουθήσουν κύκλοι ομιλητών βουλευτών που έχουν οριστεί από τα κόμματα.

Στη διαδικασία είναι πολύ πιθανό να λάβουν το λόγο και πολιτικοί αρχηγοί. Από πλευράς κυβέρνησης παρόντες θα είναι οι Μάκης Βορίδης και Γιώργος Φλωρίδης προκειμένου να παρέμβουν σε περίπτωση που χρειαστεί επικαλούμενοι σύμφωνα με πληροφορίες επιχειρήματα που βασίζονται στο πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ. Η συζήτηση αναμένεται να ολοκληρωθεί με την τοποθέτηση του Χρήστου Τριαντοπούλου.

Μυστική ψηφοφορία με κάλπη

Θα ακολουθήσει μυστική ψηφοφορία με κάλπη και σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, για τη συγκρότηση της Προανακριτικής απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή 151 «ναι», με τον κ. Τριαντόπουλο να μην δικαιούται να ψηφίσει στη διαδικασία.

Η παραίτηση του Γενικού Γραμματέα

Την παραίτησή του υπέβαλε ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου, για λόγους πολιτικής ευθιξίας, για την υπόθεση των Τεμπών.

Η επιστολή παραίτησης του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου προς τον Πρωθυπουργό:

«Δια της παρούσης υποβάλλω την παραίτηση μου από τη θέση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, με πρωταρχικό σκοπό τη διευκόλυνση του έργου της ελληνικής Δικαιοσύνης στην υπόθεση των Τεμπών.

Θα καταβάλλω κάθε προσπάθεια προκειμένου να αποδείξω ότι καμία ευθύνη δεν είχα ως προς τις τυχόν επιχειρησιακές πράξεις ή παραλείψεις που αφορούν το πεδίο του δυστυχήματος».

Κυβερνητικές πηγές επεξηγούν ότι ο κ. Παπαγεωργίου, όπως και ο κ. Τριαντόπουλος σε προγενέστερο χρόνο, υπέβαλε την παραίτηση του για λόγους ευθιξίας, καθώς είναι υπό διερεύνηση.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν χαρακτηριστικά ότι δεν πρόκειται για καρατόμηση.