Ο ελληνισμός τιμά σήμερα με συρροή στους ναούς και με πλήθος εκδηλώσεων, τόσο στην ηπειρωτική όσο και στη νησιωτική χώρα,  την γιορτή της Παναγίας σε κλίμα κατάνυξης και ευλάβειας. Επίκεντρο του εορτασμού για την Βόρεια Ελλάδα είναι η Παναγία Σουμελά στις πλαγιές του Βερμίου, ενώ για την Νότια Ελλάδα η Τήνος, όπου συρρέουν χιλιάδες πιστοί για προσκύνημα στη θαυματουργή εικόνα.

Στην Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά θα μεταβεί αύριο (Πέμπτη) ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, προκειμένου να παραστεί στις εκδηλώσεις επ’ ευκαιρία της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Το πρόγραμμα του Προέδρου της Δημοκρατίας έχει ως εξής:

10.00: Άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο χώρο του Ιερού Προσκυνήματος(Καστανιές Ημαθίας).

Απόδοση Τιμών. Υποδοχή από τον πρόεδρο του Δ.Σ. του Πανελληνίου Ιδρύματος «ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ» και τις Τοπικές Αρχές. Θεία Λειτουργία. Ομιλία Μητροπολίτη. Τέλεση μνημόσυνου στη μνήμη των 353.000 θυμάτων, με τη συμπλήρωση 100 ετών από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Χαιρετισμός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Επίδοση τιμητικών διακρίσεων από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε αριστούχο μαθητή και μαθήτρια του Λυκείου Μακροχωρίου στη μνήμη των μαθητών του Μακροχωρίου που έχασαν τη ζωή τους στο δυστύχημα των Τεμπών.

11:00 Λιτάνευση Αγίας Εικόνας Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Κατάθεση στεφάνου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην προτομή του Αλέξανδρου Υψηλάντη. Απόδοση Τιμών.

11:55 Άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Αρχονταρίκι του Ιερού Προσκυνήματος στο Μελισσανίδειο Μέλαθρον.

12:30: Χορευτικές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις Ποντιακών Σωματείων.

13:30: Μετάβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας στο χώρο Κειμηλιοφυλακίου του Ιερού Προσκυνήματος – γεύμα παρατιθέμενο από την Διοικούσα Επιτροπή του Πανελληνίου Ιδρύματος ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ, προς τιμήν του Προέδρου της Δημοκρατίας.

15:00: Αναχώρηση του Προέδρου της Δημοκρατίας για την Αθήνα.

 

Στην Τήνο, στην Πάρο και στα άλλα νησιά

Στην Τήνο, το νησί της Μεγαλόχαρης, κορυφώνονται σήμερα οι εορτασμοί με συρροή πλήθους πιστών από όλη την Ελλάδα.
Από τις αρχές Αυγούστου οι προσκυνητές επισκέπτονται τον ναό της Παναγίας για να παρακολουθήσουν τις παρακλήσεις που γίνονται κάθε μέρα μέχρι και τις 13 Αυγούστου, οπότε πραγματοποιείται η τελευταία μεγάλη παράκληση. Την παραμονή της γιορτής το νησί στολίζεται, το βράδυ τελούνται Μεγάλος Αρχιερατικός Εσπερινός και στη συνέχεια Παράκληση και Θεία Λειτουργία, και μεταδίδεται τηλεοπτικά η Θεία Μετάληψη.
Το πρωί ττου Δεκαπενταύγουστου γίνεται Αρχιερατική Λειτουργία, μετά την οποία οι επίσημοι επιβαίνουν σε τορπιλάκατο του Πολεμικού Ναυτικού και ρίχνουν στεφάνια στον υγρό τάφο της «Ελλης», που τορπιλίστηκε έξω από το λιμάνι της Τήνου στις 15 Αυγούστου 1940. Μετά το πέρας της λειτουργίας ακολουθεί λιτάνευση.
dsc_0053.jpg

Στην Πάρο γιορτάζει η Παναγία Εκατονταπυλιανή. Τη Θεία Λειτουργία ακολουθούν η μεγάλη παρέλαση και η περιφορά εικόνας στους δρόμους. Το βράδυ φωταγωγούνται τα σκάφη και γίνεται ρίψη βεγγαλικών, ενώ ακολουθούν εκδηλώσεις με παραδοσιακή μουσική και χορούς. Στις 16 Αυγούστου, επίσης, στην παραλία Παροικιάς, θα δώσει συναυλία το συγκρότημα Walkman the Βand.

Στην Κέα, ευρύτερα γνωστή και ως Τζια, έκτο σε μέγεθος νησί των Κυκλάδων και ταυτόχρονα το κοντινότερο στην Αττική, στην Παναγία την Καστριανή -προστάτιδα του νησιού-, που είναι χτισμένη σε έναν απόκρημνο βράχο, η μνήμη της Παναγίας τιμάται με μεγάλο πανηγύρι την παραμονή. Ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο ο κόσμος συγκεντρώνεται στην πλατεία της Ιουλίδας (Χώρα) για το πανηγύρι. Επίσης, την Παρασκευή 16 Αυγούστου, στην Κάτω Μεριά (14 χλμ. από Ιουλίδα), στο προαύλιο του δημοτικού σχολείου θα έχει παραδοσιακό γλέντι με μουσική, τοπικούς χορούς, σουβλάκια, δωρεάν κρασί και τζιώτικα κεράσματα.

Στην Ανδρο, το βορειότερο νησί των Κυκλάδων, με τη μεγάλη ναυτική παράδοση, για τον Δεκαπενταύγουστο, μεταξύ άλλων, εορτάζει η Μονή Παναχράντου, που βρίσκεται στην πλαγιά του όρους Γερακώνες. Εκεί φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, έργο του Ευαγγελιστή Λουκά. Στο μοναστήρι, επίσης, φυλάσσεται η κάρα του Αγίου Παντελεήμονος, η οποία μεταφέρθηκε από την Κωνσταντινούπολη το 1705. Η μονή βρίσκεται κοντά στη Χώ- ΚΟΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ρα, πάνω από το χωριό Φάλλικα. Στη Χώρα γιορτάζει και η Παναγία Θαλασσινή, γραφικό εκκλησάκι πάνω σε βράχο, δίπλα στη θάλασσα κ.λπ.

Στη Σύρο, την αρχόντισσα των Κυκλάδων, και στην πρωτεύουσά της -και διοικητική πρωτεύουσα όλων των Κυκλάδων-, την Ερμούπολη, γιορτάζεται η μεγαλύτερη θεομητορική γιορτή της ορθόδοξης εκκλησίας, στον ιστορικό Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου «των Ψαριανών».

Στον ναό φυλάσσεται η ιερά εικόνα του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου (Ελ Γκρέκο). Την παραμονή της γιορτής τελείται ο Εόρτιος Εσπερινός και ακολουθεί η λιτανεία της ιεράς εικόνας, την οποία πλαισιώνουν η Φιλαρμονική του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης και μέλη του Σώματος των Ελλήνων Προσκόπων και του ιστορικού Λυκείου Ελληνίδων Σύρου.

Αστυπάλαια και Νίσυρος στα Δωδεκάνησα

Στην Αστυπάλαια, την Αστυπαλιά ή Αστροπαλιά, όπως τη λένε οι κάτοικοί της, η «γέφυρα» που ενώνει τα ∆ωδεκάνησα µε τις Κυκλάδες, τον ∆εκαπενταύγουστο, συγκεντρώνει πλήθος κόσµου, µεταξύ άλλων, και για το πανηγύρι της στην Παναγία την Πορταΐτισσα. Η Παναγία η Πορταΐτισσα, από τις οµορφότερες εκκλησίες στα ∆ωδεκάνησα, βρίσκεται στη Χώρα, κάτω από το Κάστρο. Εκεί την παραµονή, µετά τον Εσπερινό, στήνεται γλέντι. Ανήµερα διοργανώνεται το «Τραπέζι της Αγάπης», όπου µοιράζεται στους επισκέπτες το τοπικό έδεσµα «Λαµπριανό» (κατσίκι µε πατάτες, ντοµάτα, κόκκινη πιπεριά και τυρί).

dsc_0165.jpg

Αστυπάλαια χωρίς τσιγάρο, χωρίς τσιγάρο. Το νησί σε σχήµα πεταλούδας ενθαρρύνει τους επισκέπτες να διακόψουν το κάπνισµα και να γίνουν µέρος της Smoke-Free κουλτούρας του. Πρόκειται για µια πρωτοβουλία του ∆ήµου Αστυπάλαιας και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου να µετατραπεί η Αστυπάλαια στο πρώτο ελληνικό νησί απαλλαγµένο από τον καπνό του τσιγάρου. «Στην Αστυπάλαια αλλάζουµε και προχωράµε σε έναν κόσµο χωρίς τσιγάρο µε την υποστήριξη της Παπαστράτος» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Στη Νίσυρο, το νησί του ηφαιστείου και της παράδοσης, που λέγεται ότι ο κρατήρας Στέφανος του ηφαιστείου δηµιουργήθηκε από την οργή του Ποσειδώνα που εκσφενδόνισε ένα κοµµάτι γης από την Κω για να καταπλακώσει τον γίγαντα Πολυβώτη, τιµά την παράδοση και γιορτάζει µε κατάνυξη. Το µεγαλύτερο σε προσέλευση κόσµου είναι το πανηγύρι της Παναγίας Σπηλιανής στο Μανδράκι, 14-15 Αυγούστου, συνοδεία παραδοσιακών οργάνων της Νισύρου (βιολί, σαντούρι και λαούτο). Το πανηγύρι της Παναγίας Σπηλιανής, η ίδρυση της οποίας χρονολογείται γύρω στο 1400 και περικλείεται από το Ιπποτικό Κάστρο, αποτελεί τη σηµαντικότερη εκδήλωση που πραγµατοποιείται στη Νίσυρο.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΘΝΟΣ