
Κύμα αντιδράσεων από τον πολιτικό και δημοσιογραφικό κόσμο έχει ξεσηκωθεί με αφορμή την κλήση σε απολογία της δημοσιογράφου Σοφίας Γιαννακά από το πρωτοβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ για ένα άρθρο γνώμης.
Η Ένωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΙΗΕΑ) εγκαλεί το Πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ για επιχειρούμενη έμμεση λογοκρισία με αφορμή την κλήση σε απολογία της δημοσιογράφου Σοφίας Γιαννακά για ένα άρθρο γνώμης.
Σε ανακοίνωσή της η ΕΙΗΕΑ διατυπώνει έντονο προβληματισμό για τη συγκεκριμένη ενέργεια την οποία χαρακτηρίζει λανθασμένη. «Οι εκδότες και οι συντάκτες οφείλουμε, πρωτίστως οι ίδιοι, να προστατεύουμε το ιερό δικαίωμα μας στην ελευθερογνωμία. Και επομένως να ενημερώνουμε το κοινό δίνοντας βήμα σε όλες τις απόψεις, χωρίς λογοκρισία» καταλήγει η ανακοίνωση.
Η ανακοίνωση της ΕΙΗΕΑ:
«Η παραπομπή της δημοσιογράφου Σοφίας Γιαννακά στο Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, για άρθρο με το οποίο εξέφρασε – με ευγένεια και ευπρέπεια – τις απόψεις της, προκαλεί έντονο προβληματισμό.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΙΗΕΑ θεωρεί λανθασμένη τη συγκεκριμένη ενέργεια, καθώς δίνει την αίσθηση ότι επιχειρείται έμμεση λογοκρισία.
Οι εκδότες και οι συντάκτες οφείλουμε, πρωτίστως οι ίδιοι, να προστατεύουμε το ιερό δικαίωμα μας στην ελευθερογνωμία. Και επομένως να ενημερώνουμε το κοινό δίνοντας βήμα σε όλες τις απόψεις, χωρίς λογοκρισία».
Χθες, ο πρόεδρος της ΕΙΗΕΑ και εκδότης της Real News, Νίκος Χατζηνικολάου, είχε προαναγγείλει ότι θα εισηγηθεί να εκδοθεί η σχετική ανακοίνωση.
Η απόφαση του Πειθαρχικού της ΕΣΗΕΑ να καλέσει για εξηγήσεις την δημοσιογράφο Σοφία Γιαννακά, επειδή έγραψε ένα άρθρο γνώμης έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από τον πολιτικό και δημοσιογραφικό κόσμο. Το άρθρο είχε δημοσιευτεί στις 13 Φεβρουαρίου και αναφερόταν στη δραστηριότητα της Μαρίας Καρυστιανού, που συμπορευόταν με αριστερά πολιτικά κριτήρια κατά της δικαιοσύνης και του πολιτικού κόσμου.
«Έχουμε καθήκον να προστατεύουμε τους δημοσιογράφους να εκφράζουν ελεύθερα τη γνώμη τους», τονίζει ο Παύλος Μαρινάκης με αφορμή την κλήση σε απολογία της Σοφίας Γιαννακά στο Πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ για ένα άρθρο γνώμης.
Σε ανάρτησή του στα social media ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος στηλίτευσε την επιλογή να κληθεί στο Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ η δημοσιογράφος επειδή έγραψε τη γνώμη της.
Η ανάρτηση του Παύλου Μαρινάκη:
«Σε μια περίοδο που η διάδοση ψεμάτων με σκοπό την παραπλάνηση της κοινής γνώμης και οι προσωπικές επιθέσεις και συκοφαντίες πολλαπλασιάστηκαν, κάποιοι αποφάσισαν να ζητήσουν από το πειθαρχικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ να καλέσει για εξηγήσεις τη δημοσιογράφο Σοφία Γιαννακά για ένα άρθρο γνώμης στο iefimerida.gr. Στη χώρα μας είναι κατοχυρωμένη η ελευθερία του Τύπου. Κράτος, Πολιτεία, Δικαιοσύνη έχουμε καθήκον να συνεχίσουμε να προστατεύουμε τους δημοσιογράφους να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους, εφόσον δεν περιέχουν ύβρεις, ακρότητες και συκοφαντικές διατυπώσεις, ασχέτως αν συμφωνούμε ή όχι με τις απόψεις τους αυτές».
Σκέρτσος και Άδωνις υπέρ της Γιαννακά
Σε ανάρτησή του, ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος τάσσεται «Με την ελευθερία του τύπου, το κράτος δικαίου και τη δημοκρατία απέναντι σε κάθε ολοκληρωτισμό και φανατισμό που καταπνίγει την κριτική σκέψη και την ελεύθερη έκφραση».
Η ανάρτηση του Άκη Σκέρτσου: «Το περίφημο «παράδοξο της ανοχής» διατυπώθηκε από τον Karl Popper το 1945 και εξακολουθεί να παραμένει πιο επίκαιρο από ποτέ: «Αν επεκτείνουμε την απεριόριστη ανοχή ακόμα και σ’ εκείνους που είναι αδιάλλακτοι, αν δεν είμαστε προετοιμασμένοι να υπερασπιστούμε μια ανεκτική κοινωνία από την απειλή των αδιάλλακτων, τότε οι ανεκτικοί θα αφανιστούν και μαζί μ’ αυτούς και η ίδια η ανοχή». Με την ελευθερία του τύπου, το κράτος δικαίου και τη δημοκρατία απέναντι σε κάθε ολοκληρωτισμό και φανατισμό που καταπνίγει την κριτική σκέψη και την ελεύθερη έκφραση. Συλλογάται καλά όποιος συλλογάται ελεύθερα».
«Η Ελευθερία του Λόγου αποτελεί Συνταγματικό Δικαίωμα κάθε ανθρώπου και είναι λυπηρό που δεν το γνωρίζει η ΕΣΗΕΑ…με την Σοφία!» ανέφερε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης σε ανάρτησή του.
Γ. Καμίνης: Μου προξενεί κατάπληξη
Ο Γιώργος Καμίνης, πρώην δήμαρχος Αθηναίων σε ανάρτησή του στα social media γράφει: «Μου προξενεί κατάπληξη το γεγονός ότι η ΕΣΗΕΑ διώκει μια δημοσιογράφο με το πιο πάνω σκεπτικό. Αποστολή των δημοσιογράφων δεν είναι να ικανοποιούν “τη γενική κοινωνική απαίτηση για δικαιοσύνη”. Αυτό είναι δουλειά των δικαστηρίων. Ούτε να αντιμετωπίζουν ως ιερό και απαραβίαστο ένα πρόσωπο, έστω και αν το έχει πλήξει μια ανείπωτη τραγωδία, εαν το πρόσωπο αυτό έχει αναλάβει εδώ και καιρό συστηματική δημόσια δράση, ακόμη και για ένα ευγενή σκοπό όπως είναι η ανακάλυψη της αλήθειας για το δυστύχημα των Τεμπών. Υπόκειται και αυτό σε δημόσια κριτική όπως όλα τα πρόσωπα του δημόσιου βίου. Εννοείται με τον δέοντα σεβασμό που επιβάλλουν οι ειδικές περιστάσεις. Πουθενά στο επίμαχο δημοσίευμα δεν είδα να υπάρχει υπέρβαση αυτών των ορίων».
Το σκεπτικό του πειθαρχικού της ΕΣΗΕΑ
Σημειώνεται ότι η Σοφία Γιαννακά εκλήθη μέσω e-mail το πρωτοβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών να προσέλθει σε απολογία με το αιτιολογικό ότι στις 13 Φεβρουαρίου 2025 έγραψε άρθρο υπό τον τίτλο «Μαρία Καρυστιανού, μήπως το έχει παρακάνει».
Στο σκεπτικό της η ΕΣΗΕΑ, όπως εξηγεί η ίδια η Σοφία Γιαννακά σε νέο άρθρο της υπό τον τίτλο «Στο Πειθαρχικό γιατί «άγγιξα» την Καρυστιανού», την εγκαλεί ουσιαστικά για ένα «παράπτωμα»: «Όπως αναφέρει, στο άρθρο μου για την κ. Καρυστιανού δεν λαμβάνω υπ’ όψιν μου «την γενική κοινωνική απαίτηση για δικαιοσύνη, καθώς και τον αγώνα μιας μάνας για δικαίωση και τιμωρία των ενόχων».
Η Σοφία Γιαννακά είναι επαγγελματίας δημοσιογράφος και πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, η οποία από το 2018 είναι σύμβουλος έκδοσης και αρθρογράφος στον ειδησεογραφικό ιστότοπο iefimerida.gr.