Παραμένει η έντονη ανησυχία στη Σαντορίνη και στα γύρω νησιά των Κυκλάδων μετά την έντονη σεισμική δραστηριότητα που εντοπίζεται στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά προς την Αμοργό.

Οι αλλεπάλληλοι σεισμοί που σημειώνονται τα τελευταία 24ωρα έχουν ως συνέπεια να γίνονται κατολισθήσεις σε διάφορες περιοχές στο νησί. Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες από την περιοχή που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το λιμάνι της Σαντορίνης.

Οι κατολισθήσεις στο συγκεκριμένο σημείο είναι συνεχείς και σημειώνονται ακόμη και με μικρότερης τάξης σεισμικές δονήσεις. Από τους βράχους σηκώνεται συνέχεια ένα σύννεφο σκόνης και χώματος.

Μαζική φυγή κατοίκων και επισκεπτών

Νέα φυγή κατοίκων και επισκεπτών σημειώθηκε το απόγευμα, καθώς έδεσε το  πλοίο στο λιμάνι, στο οποίο επιβιβάστηκαν πολλά άτομα με προορισμό την Αθήνα.

Ντόπιοι, ακόμη και οικογένειες με μικρά παιδιά επέλεξαν για λίγες ημέρες να φύγουν από το νησί, μέχρι να ηρεμήσουν τα φαινόμενα, αλλά και εργαζόμενοι στη Σαντορίνη που θεώρησαν ότι λόγω της κατάστασης είναι προτιμότερο να επιστρέψουν στα σπίτια τους και τις οικογένειές τους.

Στο πλοίο Blue Star 1, που έδεσε στο λιμάνι της Σαντορίνης νωρίς το απόγευμα, επιβιβάστηκαν εκατοντάδες άτομα και δεκάδες οχήματα. Το πλοίο θα πιάσει στη συνέχεια λιμάνι στη Νάξο και μετά στον Πάρο, με τελικό προορισμό τον Πειραιά.

Εκατοντάδες ήταν και όσοι είχαν επιβιβαστεί στο πρωινό πλοίο, ενώ αντίστοιχα μεγάλη είναι η αεροπορική κίνηση, όπου μάλιστα μπήκαν έξτρα δρομολόγια προκειμένου να εξυπηρετηθούν όλοι όσοι νιώθουν καλύτερα με το να φύγουν από το νησί.

Πολλοί ήταν αυτοί, που έφυγαν και με τα αεροπλάνα, καθώς αποφασίστηκαν αυξημένες πτήσεις.

Σαντορίνη: Ήχησε το 112 για τις κατολισθήσεις

Νωρίτερα, το πρωί της Δευτέρας, ήχησε το 112 στους κατοίκους της Σαντορίνης εξαιτίας των συνεχών κατολισθήσεων στο νησί, με την επισήμανση να απομακρυνθούν από τις περιοχές Αμμούδι, Αρμένη και Παλιό Λιμάνι Φηρών, και παράλληλα να ακολουθήσουν τις οδηγίες των Αρχών.

Και σήμερα εκδηλώθηκαν δεκάδες σεισμικές δονήσεις στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της Σαντορίνης, με μερικές από αυτές να ξεπερνούν τα 4 Ρίχτερ και να φτάνουν ακόμα και τα 4,9.

Ενδεικτικά, οι δύο πιο ισχυρές σεισμικές δονήσεις, εντάσεως 4,9 Ρίχτερ, σημειώθηκαν στις 11:29 και στις 14:27 της Δευτέρας, ενώ αρκετές από αυτές κυμαίνονταν από 4,1 μέχρι 4,7 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, με τους κατοίκους του νησιού να είναι τρομαγμένοι και ανήσυχοι.

Κλειστά τα σχολεία έως και την Παρασκευή

Στη συνεδρίαση της Μόνιμης Eπιστημονικής Eπιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ), αποφασίστηκε να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία έως και την Παρασκευή 07/02/2025 σε Θήρα, Ανάφη, Ίο και Αμοργό, ενώ διαπιστώθηκε ότι η σεισμική ακολουθία στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού, είναι ιδιαίτερα αυξημένη με 200 σεισμούς από την 1η Φεβρουαρίου με μέγεθος άνω του 3,0 (και με μέγιστο καταγεγραμμένο μέγεθος 4,9).

Ειδικότερα, μετά την ενδελεχή εξέταση όλων των μέχρι τώρα δεδομένων, διατυπώθηκε ομόφωνα από όλα τα μέλη των Επιτροπών ότι:

Η σεισμική δραστηριότητα εντός της καλδέρας παραμένει στα ίδια χαμηλά επίπεδα με τις προηγούμενες μέρες.
Η σεισμική ακολουθία στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού, είναι ιδιαίτερα αυξημένη με 200 σεισμούς από την 1η Φεβρουαρίου με μέγεθος άνω του 3.0 (και με μέγιστο καταγεγραμμένο μέγεθος 4.9).
Η τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της νήσου Ανύδρου οφείλεται σε υποθαλάσσια ρήγματα με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ και δεν σχετίζεται με ηφαιστειακή δραστηριότητα.

Οι Επιτροπές προτείνουν τα ακόλουθα προληπτικά μέτρα:

α. Τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά έως και την Παρασκευή 07/02/2025 σε Θήρα, Ανάφη, Ίο και Αμοργό.

β. Οι πολίτες θα πρέπει:

να αποφεύγουν τις μεγάλες συναθροίσεις εντός κτιρίων.
να αποφεύγουν την προσέγγιση σε εγκαταλελειμμένα κτίρια.
να αποφεύγουν την πρόσβαση και παραμονή στα λιμάνια Αμμουδίου, Αρμένης, Κόρφου και Παλαιού Λιμένα Φηρών.
να προχωρήσουν σε άρση επικίνδυνων στοιχείων μη δομικής τρωτότητας στα κτίριά τους (βαριά επικρεμάμενα αντικείμενα, ψευδοροφές κλπ) και στο άδειασμα των υδάτων στις κολυμβητικές δεξαμενές (πισίνες).
να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα στα σημεία που υπάρχουν έντονες μορφολογικές κλίσεις και είναι πιθανόν να εκδηλωθούν κατολισθητικά φαινόμενα.
να υπάρχει άμεση απομάκρυνση από τις παράκτιες περιοχές, σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης.

Οι Επιτροπές θα συνεδριάσουν εκ νέου την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου στις 08:00.

Σε ό,τι αφορά στην ενημέρωση των πολιτών σε θέματα αντισεισμικής προστασίας, περισσότερα στοιχεία μπορούν να αναζητηθούν στους δικτυακούς τόπους του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (www.oasp.gr) και του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr).