
Σημαντικά ποσά εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν από τις τελωνειακές υπηρεσίες της (ΑΑΔΕ), που συνεχίζουν τους εντατικούς ελέγχους στα αεροδρόμια, τα λιμάνια και τα χερσαία σύνορα της χώρας.
Στα χερσαία σύνορα της χώρας, κυρίως στον Έβρο αλλά και στη Βουλγαρία και στα μεγάλα αεροδρόμια, οι ελεγκτές των τελωνείων εντόπισαν από τον Ιανουάριο μέχρι και τα τέλη Μαρτίου περίπου 780.000 ευρώ, πάνω από 142 χιλιάδες δολάρια Ηνωμένων Πολιτειών, 25.000 δολάρια Αυστραλίας, περίπου 850.000 λίρες Τουρκίας, 9000 λίρες Αγγλίας, 39 χρυσές λίρες και μία ράβδο χρυσού.
Τα εν λόγω αδήλωτα χρηματικά ποσά ήταν από πολίτες που επισκέπτονταν τη χώρα μας εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατασχέθηκαν.
Πως γίνεται η εισαγωγή χρημάτων από το εξωτερικό
Η εισαγωγή συναλλάγματος στην Ελλάδα από την αλλοδαπή καταρχήν δεν δημιουργεί προβλήματα σε σχέση με τις φορολογικές αρχές, αρκεί να τηρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις ως προς τα εισαγόμενα ποσά:
1. Προέρχονται από νόμιμη δραστηριότητα στο εξωτερικό, όπως εργασία, επενδύσεις στο εξωτερικό, πώληση περιουσιακού στοιχείου.
2. Δηλώνονται σωστά κατά την εισαγωγή μέσω του Τραπεζικού συστήματος ή τελωνείου (αν πρόκειται για μετρητά άνω των 10.000€). Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται κατά την εισαγωγή μετρητών, διότι απαιτείται ιδιαίτερη τεκμηρίωση όταν τα χρήματα αυτά θα κατατεθούν σε πιστωτικό ίδρυμα της Ελλάδας, καθώς γίνεται από τις Τράπεζες ενδελεχής έρευνα στο πλαίσιο της νομοθεσίας για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
3. Δεν παραβιάζεται ο Ν. 4557/2018 (που αφορά το ξέπλυμα μαύρου χρήματος). Για το λόγο αυτό πρέπει να αιτιολογείται η προέλευση με έγγραφα, όπως με βεβαιώσεις εισοδήματος από μισθούς, συντάξεις, ενοίκια, τόκους και επενδύσεις.
Λαθραία τσιγάρα, ποτά και ναρκωτικά
Παράλληλα, εκτός από τα αδήλωτα ποσά, για μία ακόμα φορά τα λαθραία τσιγάρα και τα λαθραία ποτά ήταν μεταξύ των σημαντικότερων ευρημάτων, στα οποία κατασχέθηκαν μεγάλες ποσότητες.
Αναφορικά με τα καπνικά προϊόντα κατασχέθηκαν 2,6 εκατομμύρια τεμάχια τσιγάρα σε διάφορα τελωνεία της χώρας το πρώτο τρίμηνο.
Επίσης, 465 κιλά καπνού, 4.600 ράβδοι καπνού, 94 κιλά κάνναβης και 15 κιλά κοκαΐνης, 260 λίτρα παράνομων αλκοολούχων προϊόντων και πάνω από 2.700 τεμάχια απομιμητικών ή παραποιημένων προϊόντων, τα οποία ήταν κυρίως σήματα αυτοκινήτων, ρολόγια, ενδύματα, υποδήματα, ζώνες και άλλα προϊόντα.