
Μια λαοθάλασσα απλώθηκε σε όλη την Ελλάδα με πρωτοφανείς συγκεντρώσεις σε όλες τις πόλεις και βροντοφώναξε “δικαιοσύνη για το έγκλημα στα Τέμπη”, την ώρα που η κυβέρνηση σιωπά και η δικαιοσύνη κινείται με τις γνωστές χαλαρές διαδικασίες.
H συμμετοχή του κόσμου στη συγκέντρωση και την πορεία διαμαρτυρίας στη Θεσσαλονίκη, ξεκίνησε από την Καμάρα και διοργανώθηκε μετά από το κάλεσμα του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων και με τη συμμετοχή μαζικών φορέων και συλλόγων. Ήταν μια τεράστια συγκέντρωση που έφτανε από το Συντριβάνι μέχρι και το άγαλμα Βενιζέλου. Υπολογίζεται ότι συμμετείχαν 50.000 – 60. 000 άνθρωποι.
To «παρών» έδωσαν γονείς παιδιών που έχασαν τη ζωή τους στο δυστύχημα, οι οποίοι σε δηλώσεις τους ευχαρίστησαν τον κόσμο για τη συμπαράσταση και ζήτησαν δικαίωση.
Στη συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης ήταν και η μητέρα της Φραντζέσκας, ενός από τα 57 θύματα της τραγωδίας.
«Απαιτούμε σύμφωνα και με τη φωνή της κόρης μου που έχει ακουστεί, τη δικαίωση όλων των παιδιών. Και να ζήσουν τα παιδιά που υπάρχουν τώρα εν ζωή, μια δίκαιη ζωή», είπε στη σύντομη δήλωσή της.
Ακολούθησε πορεία προς τον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό, στην κεφαλή της οποίας ήταν το πανό του Συλλόγου Εργαζόμενων στον Σιδηρόδρομο. Τμήμα των διαδηλωτών κατευθύνθηκε προς το Διοικητήριο.
Επεισόδια σημειώθήκαν κοντά στον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό Θεσσαλονίκης. Άτομα με κουκούλες πέταξαν πέτρες και μολότοφ προς τις αστυνομικές δυνάμεις στην οδό Μαργαροπούλου. Οι αστυνομικοί απάντησαν με χημικά.
Ανάλογες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν και σε πολλές πόλεις της Μακεδονίας, σε Χαλκιδική, Σέρρες, Ημαθία, Κιλκίς και Πέλλα.
Σείστηκε η Αθήνα από τεράστια συγκέντρωση
Μεγαλειώδης ήταν η συγκέντρωση στο Σύνταγμα για την τραγωδία των Τεμπών, η οποία τον Φεβρουάριο του 2023 στοίχισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους.
Εκτός από την συγκέντρωση στην Αθήνα, διαδηλώσεις έγιναν σε όλη τη χώρα, σε πάνω από 100 πόλεις, αλλά και σε χώρες του εξωτερικού. Η πρώτη συγκέντρωση έγινε χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες.
Με κεντρικό σύνθημα «δεν έχω οξυγόνο», οι οικογένειες των θυμάτων, πολλές εκ των οποίων παρέστησαν στη συγκέντρωση του Συντάγματος, σωματεία, σύλλογοι και απλοί πολίτες διαδήλωσαν σήμερα μετά και το κάλεσμα του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων των Τεμπών, που ζητούν δικαίωση, άμεση έρευνα για τα αίτια της τραγωδίας και απόδοση δικαιοσύνης.
Ο συγκεντρωμένος κόσμος έμεινε στο Σύνταγμα για σχεδόν τρεις ώρες, μέχρι που ομάδα κουκουλοφόρων προκάλεσε επεισόδια με την επίθεση με μολότοφ που έκανε στα ΜΑΤ.
Το παρών στην συγκέντρωση του Συντάγματος έδωσαν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης μαζί με βουλευτές του κόμματός του, ο προέδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος με βουλευτές του κόμματός του, o πρόεδρος της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατίας Στέφανος Κασσελάκης.
Ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας έδωσε το «παρών» στη συγκέντρωση που έγινε στις Σέρρες.
Επίσης στο Σύνταγμα βρέθηκαν ο πρώην ΠτΒ Νίκος Βούτσης, ο Γιώργος Νταλάρας με την σύζυγό του Αννα Νταλάρα, η Μάγδα Φύσσα, ο Μιχάλης Μυτακίδης, η Δώρα Χρυσικού.
Στο πλαίσιο της συγκέντρωσης έγραψαν τα ονόματα των 57 νεκρών με κόκκινη μπογιά στην πλατεία Συντάγματος: