«H ελληνική κυβέρνηση και το Υπουργείο Εξωτερικών κάνουν κάθε δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα στην ηλεκτρική διασύνδεση», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης σε συζήτηση για τις παγκόσμιες εξελίξεις, στο πλαίσιο του «Delphi Economic Forum X».

«Υπάρχουν τα σενάρια για όλες τις δυνατές εκδοχές, οπότε είμαστε απολύτως προετοιμασμένοι», ανέφερε χαρακτηριστικά και υπενθύμισε πως «η έρευνα και πόντιση καλωδίου είναι προστατευόμενη από το Διεθνές δίκαιο και κατά τούτο δεν χωρεί οποιαδήποτε άδεια».

«Εμείς προγραμματίζουμε όλες τις αναγκαίες ενέργειες. Είναι μια αρκετά σύνθετη τεχνικά άσκηση», σημείωσε και πρόσθεσε. «Η έρευνα και η πόντιση θα επανεκκινήσει στον κατάλληλο χρόνο. Δεν είχε υπάρξει εξάλλου οποιαδήποτε δεσμευτική ημερομηνία για αυτό. Θα προχωρήσουμε όπως πρέπει και κατά τον χρόνο που προσήκει».

«Το κατά πόσον το έργο αυτό συνάδει με το διεθνές δίκαιο είναι κάτι που είναι απολύτως σαφές. Ευτυχώς, υπάρχει για όλους μας κάτι το οποίο είναι υπερκείμενο και σε ένα καθεστώς διεθνούς αρχιτεκτονικής ασφαλείας οφείλουμε όλοι να το σεβόμαστε και αυτό είναι το διεθνές δίκαιο», επεσήμανε.

Με γνώμονα το διεθνές δίκαιο

«Το διεθνές δίκαιο δεν επιδέχεται πολλαπλών ερμηνειών. Η Ελλάδα έχει πορευθεί όλες αυτές τις δεκαετίες με γνώμονα ακριβώς αυτό, δηλαδή με γνώμονα το διεθνές δίκαιο και ιδίως, το Δίκαιο της Θάλασσας. Δεν αυτενεργούμε, ούτε πρόκειται να κάνουμε κάτι, το οποίο είναι αντίθετο στο διεθνές δίκαιο, αλλά από την άλλη πλευρά απαιτούμε από κάθε πλευρά να επιδεικνύει τον ανάλογο σεβασμό».

Ο υπουργός Εξωτερικών ερωτηθείς για τις σχέσεις της Ελλάδας με το Ισράηλ σημείωσε πως η ελληνική εξωτερική πολιτική δεν ετεροκαθορίζεται και η σχέση, την οποία έχουμε αναπτύξει με το Ισραήλ είναι εξαιρετικά σημαντική, στρατηγικής σημασίας.

Έχουμε, πρόσθεσε, «εξίσου σημαντικές σχέσεις, συνεργασίας, σύμπνοιας με όλα τα αραβικά κράτη, με τα οποία έχουμε μια εξαιρετική σχέση».

«Η Ελλάδα αναπτύσσει διπλωματία της πολυμέρειας και αυτό θα συνεχίσουμε να πράττουμε. Σε ό,τι αφορά στην ιδιαίτερη συνεργασία με το Ισραήλ, αυτήν θα την καλλιεργήσουμε και θα την εμβαθύνουμε αυτοτελώς. Οι διμερείς σχέσεις είναι εξαιρετικά καλές και έχουν ιδιαίτερο στρατηγικό βάθος. Η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Θα συνεχίσουμε να το πράττουμε με έμφαση στο διεθνές δίκαιο και πάντοτε προς όφελος της περιφερειακής ειρήνης και ασφάλειας».

Δεν υπάρχει «πάγος» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε πως δεν υπάρχει κανένας πάγος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, υπάρχουν πάντοτε τα σημεία διαφωνίας μας.

«Δεν είμαστε αιθεροβάμονες, ούτε πιστεύουμε ότι μπορούμε να τα λύσουμε όλα μονομιάς. Θαυματοποιοί δεν είμαστε, πολιτικοί είμαστε. Και για τον λόγο αυτό εκείνο, το οποίο θέλω να τονίσω είναι ότι η ελληνοτουρκική σχέση, όπως έχει διαμορφωθεί δομημένα, οργανωμένα, με παραδοτέα, με ιδιοκτήτες, με χρονοδιαγράμματα, θα συνεχιστεί», ανέφερε.

Τόνισε πως το Ανώτατο Συμβούλιο θα γίνει σε επόμενο χρόνο. «Δεν έχει ακόμη καθορισθεί σαφώς. Η τελευταία μας αναφορά ήταν ότι θα γίνει σε χρόνο μετά το Πάσχα. Σε καμία περίπτωση όμως δεν βρισκόμαστε σε ένα καθεστώς παγώματος».

Η ύφεση, επεσήμανε, υπάρχει σε πολλά πεδία και σημείωσε πόσο σημαντικό είναι να μην υπάρχουν παραβιάσεις εναέριου χώρου, διότι πάντοτε υπάρχει ο κίνδυνος ενός θερμού επεισοδίου ή μιας μείζονος αεροπορικής κρίσης που μπορεί να οδηγήσει σε γεγονότα εξαιρετικά αιματηρά.

Η συνεργασία, ανέφερε, έχει επιφέρει σημαντικά αποτελέσματα σε πολλούς τομείς, το εμπόριο, η μετανάστευση, ο τουρισμός. Οι τοπικές οικονομίες 12 ελληνικών νησιών έχουν τονωθεί σημαντικά χάρη στη γρήγορη θεώρηση που χορηγείται σε Τούρκους και τις οικογένειές τους. Κυρίως όμως, πρόσθεσε, υπάρχει μια βελτίωση στην κατανόηση μεταξύ των δύο κυβερνήσεων και νομίζω και των δύο λαών.

Όχι διαρκώς με το δάκτυλο στη σκανδάλη

«Έχει μία σημασία πώς αντιμετωπίζουμε την Τουρκία, αλλά κυρίως τη δική μας θέση στην περιοχή, όχι μόνο για το σήμερα και το αύριο, αλλά και μακροσκοπικά. Θέλουμε μία Ελλάδα, η οποία θα βρίσκεται διαρκώς με το δάκτυλο στη σκανδάλη;», αναρωτήθηκε.

«Η Ελλάδα φροντίζει έτσι ώστε να ενισχύει την άμυνά της και το πράττει με άριστο τρόπο. Φροντίζει να έχει δημοσιονομική ισορροπία και σταθερότητα, έτσι ώστε να μην κλυδωνίζεται από οποιαδήποτε οικονομική εμπορική κρίση και η Ελλάδα διευρύνει το διπλωματικό της αποτύπωμα».

«Όλα αυτά έχουν σκοπό ένα, την ειρήνη και την ευημερία. Δεν γίνονται με σκοπό να έχουμε μονίμως μια κατάσταση εμπόλεμη. Είμαστε προετοιμασμένοι, είμαστε σε εγρήγορση, αλλά είμαστε οι πρώτοι, οι οποίοι επιθυμούμε μια ειρηνική γειτονιά».

Οι Τούρκοι μιλούν για υποχώρηση της Ελλάδας

Για υποχώρηση της Ελλάδας κάνουν λόγο τα τουρκικά ΜΜΕ αναφερόμενα στο “πάγωμα” του σχεδίου για την ηλεκτρική διασύνδεση με την Κρήτη.

Tο τηλεοπτικό δίκτυο CNN Türk αναφέρει χαρακτηριστικά: “Υποχώρηση της Ελλάδας από το σχέδιο που είχε προκαλέσει την αντίδραση της Άγκυρας. Η Ελλάδα σχεδίαζε την πόντιση ηλεκτρικού καλωδίου μεταξύ Κρήτης και Κύπρου και αυτό θα το έκανε με το ιταλικό πλοίο το οποίο είχε μισθώσει. Όμως η Ελλάδα πάγωσε τις εργασίες αυτές για τις περιοχές που θα πραγματοποιούνταν στο νοτιοανατολικό Αιγαίο σε περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Τουρκίας”.

Συνεχίζοντας, το τουρκικό CNN αναφέρει: “Toν περασμένο Ιούλιο η Ελλάδα πάλι είχε επιχειρήσει να κάνει εργασίες με το ιταλικό πλοίο, δίχως να ζητήσει την άδεια της Τουρκίας. Τότε η Τουρκία είχε στείλει στην περιοχή 5 πολεμικά πλοία για να παρακολουθήσουν από κοντά το ιταλικό πλοίο αλλά και τα δυο ελληνικά πλοία. Η ένταση είχε μειωθεί αφού το ιταλικό πλοίο ζήτησε άδεια από την Τουρκία”.

Η αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας απειλή για την Ελλάδα

Την ίδια ώρα η Yeni Akit με αφορμή μια ανάλυση για την κατάσταση της Ευρώπης αναφέρει: “Η επιτυχία της Τουρκίας στην αμυντική βιομηχανία γίνεται όλο και περισσότερο απειλή για την Ελλάδα. Η φιλοδοξία της Άγκυρας να γίνει περιφερειακή δύναμη αντιμετωπίζεται με ανησυχία από την Ελλάδα. Η Ελλάδα λέει ότι εάν η Τουρκία πάρει το μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει έναν σοβαρό κίνδυνο, ο οποίος θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες για το μέλλον της χώρας. Η άνοδος της Τουρκίας στην αμυντική βιομηχανία και ο στρατηγικός της ρόλος θα μπορούσαν να αναδιαμορφώσουν την αμυντική ισχύ της Ευρώπης. Οι εξελίξεις αυτές αναγκάζουν την Ελλάδα να επανεκτιμήσει τις μελλοντικές της απειλές”, γράφει η Yeni Akit.

Από την πλευρά της η εφημερίδα Türkiye αναφέρει: “καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) προσπαθεί να αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες, ο ελληνικός Τύπος έχει επιστήσει την προσοχή στην επιρροή της Τουρκίας στην περιοχή και στην επιτυχία της στην αμυντική βιομηχανία. Ενώ τονίστηκε ότι το αμυντικό χάσμα της Ευρώπης αυξανόταν, ειδικά μετά την κρίση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αναφέρθηκε ότι οι δυνατότητες της Τουρκίας να καλύψει αυτό το κενό παρακολουθούνταν στενά από τις ευρωπαϊκές χώρες”.