Τη σημασία των υγροτόπων για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, τον μετριασμό των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, τη σταθεροποίηση των ακτών από τη διάβρωση, τη βελτίωση της ποιότητας του πόσιμου νερού, την ανάπτυξη βιώσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων και γενικότερα τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων μέσω δράσεων αναψυχής και εκπαίδευσης, τόνισε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΠΕΝ), Γιώργος Δημαράς, ανοίγοντας τις εργασίες της συνάντησης των εταίρων του προγράμματος καταγραφής υγροτόπων της Βαλκανικής Μεσογείου (WetMainAreas – INTERREG BalkanMed).

Στο διασυνοριακό πρόγραμμα συμμετέχουν τέσσερις χώρες της Βαλκανικής: η Ελλάδα, που έχει αναλάβει το τεχνικό μέρος της κατασκευής ηλεκτρονικής πλατφόρμας, η Βουλγαρία που είναι συντονιστής του έργου, η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία. Το ενδιαφέρον εστιάζεται στην καταγραφή υγροτόπων που διαπερνούν τα εθνικά σύνορα και που βρίσκονται εκτός προστατευόμενων περιοχών (Natura), οι οποίες μαζί με τις προστατευόμενες θα σχηματίσουν έναν ενιαίο χάρτη. Σκοπός του προγράμματος είναι να δοθεί η απαιτούμενη τεχνογνωσία στην πολιτική ηγεσία των χωρών, ώστε να ληφθούν τα απαραίτητα νομοθετικά μέτρα και οι πολιτικές εκείνες για την προστασία ή και αποκατάσταση των υγροτόπων.
Εκ μέρους της Ελλάδας, το Εθνικό Κέντρο Βιοτόπων και Υγροτόπων (ΕΚΒΥ), σε συνεργασία με το Αστεροσκοπείο Αθηνών και το Τμήμα Προστατευόμενων Περιοχών του ΥΠΕΝ, καταρτίζει λεπτομερή απογραφικό κατάλογο με φυσικούς και τεχνητούς υγροτόπους.
Αναφερόμενος στη βιωματική σχέση του με υγροτοπικά τοπία από τον τόπο καταγωγής του ο κ. Δημαράς σημείωσε: «Σαν οικολόγος πολιτικός, μέλος των Οικολόγων Πράσινων συνεργαζόμενος με τον ΣΥΡΙΖΑ, έκανα έναν μεγάλο αγώνα, ως βουλευτής, πριν ακόμα γίνω υφυπουργός Περιβάλλοντος, ώστε να προστατευτούν κατ’ αρχήν οι 15 μεγάλοι υγρότοποι της Αττικής που έχουν χαρακτηριστεί ως πρώτης προτεραιότητας. Καταφέραμε να παρακάμψουμε γραφειοκρατικά εμπόδια, οικονομικά συμφέροντα και παγιωμένες καταστάσεις σε διοίκηση και αυτοδιοίκηση. Με τη βοήθεια, την τεχνογνωσία, αλλά και το πάθος για τη δουλειά διακεκριμένων επιστημόνων, όπως της Ελένης Φυτώκα από το ΕΚΒΥ, συνεργατών της Περιφέρειας Αττικής (Δ/νση Περιβάλλοντος), καθώς και ευαίσθητων πολιτών, καταφέραμε να προστατεύσουμε αυτούς τους υγροτόπους με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση (άρθρο 54 «Προστασία των υγροτόπων Αττικής» στον ν. 4559/18)».
Καταλήγοντας ο κ. Δημαράς παρότρυνε τους ερευνητές, να κοινοποιήσουν τα συμπεράσματα αυτού και ανάλογων προγραμμάτων, διότι -όπως σημείωσε- χωρίς τη συμβολή των πολιτών δεν είναι δυνατή η προστασία του περιβάλλοντος.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ-ΜΠΕ