Η τεχνολογική πρόοδος, που οδήγησε στην τεράστια παραγωγή ιπτάμενων μέσων  (DRONES) για ειρηνικούς σκοπούς, μπορεί να εξελιχθεί σε μια καταστροφική “μηχανή” για τις σύγχρονες μεγαλουπόλεις, αλλά και για καίριες εγκαταστάσεις καυσίμων, τηλεπικοινωνιών κ.τ.λ. αν τα διάφορα αυτά αεροχήματα χρησιμοποιηθούν ως όπλα από ομάδες τρομοκρατών, όπως συνέβη πρόσφατα στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις  της Σαουδικής Αραβίας.

Η εκδοχή αυτή απασχολεί έντονα τις πολιτικές ηγεσίες, αλλά και κορυφαία στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας σε πολλές χώρες, αφού η ημερήσια παραγωγή drones και οι πωλήσεις φτάνουν σε αστρονομικές ποσότητες και είναι δύσκολο να εξακριβωθεί το που καταλήγουν τα επικίνδυνα αυτά όπλα.

Ήδη πολλές χώρες εξοπλίζονται με τα απαραίτητα μέσα εξουδετέρωσης των επιθετικών drones, κάτι, που εξετάζεται και στην Ελλάδα με επείγοντα χαρακτήρα.

Είναι ενδεικτικό ότι η Ελληνική Αστυνομία μελετά την αγορά συστήματος «anti drone»  για να αποφεύγονται επιθέσεις από αέρος με εκρηκτικά στη Βουλή, στο Μαξίμου, στα κυβερνητικά κτίρια, στις πρεσβείες και στις κρίσιμες υποδομές, όπως συνέβη προ ημερών με τον βομβαρδισμό κυρίως από drones των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της Aramco στη Σαουδική Αραβία, αλλά και την επίθεση προ μηνών, με τον ίδιο τρόπο, στον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο.

Αυτό το διάστημα εξετάζεται μια απόρρητη προμήθεια που φέρεται να παρακολουθεί κι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχ. Χρυσοχοΐδης, ενώ φαίνεται να υπάρχει ενδιαφέρον και από ξένες διπλωματικές αντιπροσωπείες στη χώρα μας.

Με πιθανή χρήση αυτού του συστήματος και στις ελληνικές φυλακές όπου έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχει ρίψη ναρκωτικών, όπλων ή άλλων παράνομων αντικειμένων στα προαύλια των φυλακών με drones (σ.σ.: σχετικό συμβάν στο σωφρονιστικό κατάστημα της Λάρισας τον Σεπτέμβριο του 2016 αλλά και σε φυλακές της Βρετανίας). Με κίνδυνο να επιχειρηθεί κι απόδραση με τον ίδιο τρόπο…

Οι Κινέζοι τουρίστες και η Βουλή

Τουλάχιστον 7-8 επιδείξεις τέτοιου είδους συστήματος κατάρριψης drones έχουν παρακολουθήσει τους τελευταίους μήνες επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. (μία από τις τελευταίες σε κτίριο πολυκαταστήματος στην οδό Πειραιώς) με το κόστος κάθε «μηχανισμού» να κυμαίνεται από 30.000 έως 10.000.000 ευρώ.

Κι όλα αυτά όταν αναστάτωση υπήρξε προ μερικών ημερών στη Βουλή – σε γεγονός που δεν δημοσιοποιήθηκε – όταν από παρατηρητές της ασφάλειας του κτιρίου διαπιστώθηκε η πτήση drone πάνω από το Κοινοβούλιο παρά τη σχετική απαγόρευση. ;Oμως τελικώς επικράτησε ανακούφιση όταν διαπιστώθηκε ότι το ιπτάμενο αντικείμενο κατευθυνόταν από Kινέζους τουρίστες που έψαχναν απλώς πανοραμικά πλάνα από την περιδιάβασή τους στην Πλατεία Συντάγματος.

Σύμφωνα με αναφορές ξένων υπηρεσιών, τα drones αλλά και τα μικρά μη επανδρωμένα αεροσκάφη μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τρομοκρατικές επιθέσεις με τοποθέτηση εκρηκτικών, τοξικών ουσιών κ.λπ., για υποκλοπή δεδομένων από υπολογιστικά συστήματα, για μεταφορά ναρκωτικών και όπλων ή και παράνομες παρακολουθήσεις από ποινικούς και άλλους.

Κάθε μέρα αγοράζονται 1.000 drones

Χαρακτηριστικό της διάδοσης των drones είναι ότι η αγορά τέτοιου είδους συσκευών θα ανέλθει το 2020 παγκοσμίως στο ποσό των €20.000.000.000 και υπάρχει η εκτίμηση ότι σήμερα αγοράζονται κάθε ημέρα περίπου 1.000 drones. Σύμφωνα με στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. «τα drones είναι πλέον πολύ εύκολο για οποιονδήποτε με ένα κόστος των 100 έως 800 ευρώ, να επιτύχει – με οδηγίες μέσω Ιnternet – το πιο καίριο αιματηρό ή καταστροφικό πλήγμα με μια εκρηκτική ύλη από 2 έως 5 κιλά. Μια ποσότητα που αυξάνεται σε μεγαλύτερα μη επανδρωμένα αεροπλάνα.

Ήδη ο ISIS έχει αναφερθεί σε επιθέσεις στον Πύργο του Αϊφελ, στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσιγκτον με drone έμφορτο με εκρηκτικά ή δηλητηριώδεις ουσίες. Επιπλέον υπηρεσίες ασφαλείας από τις ΗΠΑ, τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γαλλία επισημαίνουν σε πρόσφατα απόρρητα έγγραφά τους τον κίνδυνο χρήσης drone σε επιθέσεις κατά κτιρίων αλλά κυρίως κατά ανθρώπινων στόχων. Είναι ενδεικτική η κινητοποίηση της ισπανικής Αστυνομίας στον τελικό του Champions League στη Μαδρίτη, όπου είχαν ενεργοποιήσει υπερσύγχρονο σύστημα anti drone για τον κίνδυνο επίθεσης στις εξέδρες με αυτό τον τρόπο. Ωστόσο έχουν καταγραφεί και περιπτώσεις πτήσεων drone πάνω από τράπεζες, μεγάλες εταιρείες κ.λπ. για την υφαρπαγή ηλεκτρονικών δεδομένων…».

(πηγή: in.gr)