
Συνεδρίασε σήμερα, Πέμπτη, εκτάκτως το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, μετά την απόφασή του να παραπέμψει τη δημοσιογράφο του iefimerida Σοφία Γιαννακά για άρθρο γνώμης που έγραψε στις 13/2 για την Μαρία Καρυστιανού.
Η απόφαση του Πειθαρχικού της ΕΣΗΕΑ να παραπέμψει δημοσιογράφο για άρθρο γνώμης προκάλεσε κύμα αντιδράσεων για την ελευθερία της έκφρασης.
Το πρωί της Πέμπτης 3 Απριλίου το ΠΠΣ εξέδωσε την απόφασή του και αφήνει να εννοηθεί ότι το θέμα θα παραπεμφθεί κανονικά στο δευτεροβάθμιο πειθαρχικό όργανο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΠΠΣ, η πειθαρχική παρέμβαση οφείλεται «σε συγκεκριμένες καταγγελίες και διαμαρτυρίες πολιτών» που αφορούσαν το συγκεκριμένο άρθρο.
Για τις συνέπειες που μπορεί να έχει η κίνηση πειθαρχικής διαδικασίας εναντίον της δημοσιογράφου Σοφίας Γιαννακά, το ΠΠΣ αναφέρει ότι «όπως πάντα συμβαίνει, δεν προδικάζει καταδικαστική απόφαση».
Ωστόσο και μόνη η κίνηση πειθαρχικής διαδικασίας θεωρείται απόπειρα λεογοκρισίας. Δημοσιογράφοι, που είναι σε θέση να γνωρίζουν την διαδικασία, τονίζουν ότι το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό θα μπορούσε να θέσει την υπόθεση των καταγγελιών στο αρχείο, αν έκρινε ότι το άρθρο γνώμης της Σοφίας Γιαννακά δεν συνιστά παράβαση των κανόνων δεοντολογίας.
Η απόφαση του Πειθαρχικού της ΕΣΗΕΑ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΟ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ANAKOΙΝΩΣΗ
“Σχετικά με το θέμα που έχει δημιουργηθεί, με την παρέμβαση του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ, για άρθρο γνώμης της συναδέλφου Σοφίας Γιαννακά, επισημαίνονται τα ακόλουθα:
Η πειθαρχική παρέμβαση δεν οφείλεται σε πρωτοβουλία του ΠΠΣ, αλλά σε συγκεκριμένες καταγγελίες και διαμαρτυρίες πολιτών, που αφορούσε το επίμαχο άρθρο.
Το ΠΠΣ, ακολουθώντας το Καταστατικό και τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας των Πειθαρχικών Συμβουλίων, αποφάσισε κατά πλειοψηφία τη διερεύνηση των καταγγελιών αυτών, μέσω της αποδεικτικής διαδικασίας.
Η κίνηση της πειθαρχικής διαδικασίας, όπως πάντα συμβαίνει, δεν προδικάζει καταδικαστική απόφαση.
Το Πειθαρχικό Συμβούλιο, ως ανεξάρτητο Όργανο της ΕΣΗΕΑ, αντιμετωπίζει το όλο θέμα με αντικειμενικότητα και ψυχραιμία και προφανώς στηρίζει την ελεύθερη έκφραση γνώμης και άποψης, που αποτελεί προϋπόθεση για την ουσιαστική άσκηση της δημοσιογραφίας.
Η ελευθεροτυπία, που συνδέεται με την ίδια την έννοια της Δημοκρατίας, στηρίζεται απόλυτα από τον κλάδο και το επαγγελματικό μας Σωματείο, την Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών”.
Πλήθος αντιδράσεων
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, υπουργοί, πολιτικοί, αρθρογράφοι, δημοσιογράφοι, πολίτες και πλήθος χρηστών του διαδικτύου, με αναρτήσεις τους, καταδίκασαν την παρέμβαση. Διαβάστε εδώ.
Μάλιστα, η Ένωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΙΗΕΑ), με αφορμή την κλήση σε απολογία της δημοσιογράφου Σοφίας Γιαννακά για ένα άρθρο γνώμης, σε ανακοίνωσή της διατυπώνει έντονο προβληματισμό για τη συγκεκριμένη ενέργεια, την οποία χαρακτηρίζει λανθασμένη.
Επίσης και η α’ αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Άρια Αγάτσα, με αναρτήσεις και δηλώσεις της στήριξε τη δημοσιογράφο και την ελευθερία της έκφρασης.