Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) εξέλεξε σήμερα ως νέο πρόεδρο του Δικαστηρίου, τον Έλληνα δικαστή στο Δικαστήριο, Λίνο-Αλέξανδρο Σισιλιάνο.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου, στα 60 χρόνια του ευρωπαϊκού θεσμού (1959-2019), είναι η πρώτη φορά που εκλέγεται Έλληνας στη θέση αυτή.
Ο Λίνος- Αλέξανδρος Σισιλιάνος γεννήθηκε στην Αθήνα στις 9 Μαΐου 1960 και ανέλαβε καθήκοντα δικαστή στο ΕΔΔΑ το 2011. Εξελέγη πρόεδρος τμήματος τον Φεβρουάριο 2017 και αντιπρόεδρος του ΕΔΔΑ τον Μάιο 2017. Η θητεία του ως προέδρου του Δικαστηρίου θα ξεκινήσει στις 5 Μαΐου 2019.
Είναι αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Είναι επίσης μέλος της Συγκλήτου της Ακαδημίας Διεθνούς Δικαίου της Χάγης, συνδεδεμένο μέλος του Ινστιτούτου Διεθνούς Δικαίου το οποίο συγκεντρώνει κορυφαίους διεθνολόγους από όλο τον κόσμο, καθώς και μέλος του Διαρκούς Διαιτητικού Δικαστηρίου που εδρεύει στη Χάγη. Έχει διατελέσει μεταξύ άλλων μέλος και αντιπρόεδρος της Επιτροπής του ΟΗΕ για την εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων, αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, αντιπρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ και εμπειρογνώμων του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Το επιστημονικό του έργο
Είναι μέλος επιστημονικών επιτροπών πολλών διεθνών επιστημονικών περιοδικών. Το επιστημονικό του έργο περιλαμβάνει έξι μονογραφίες, διεύθυνση έκδοσης πολλών συλλογικών τόμων (μεταξύ των οποίων εκτενή κατ’ άρθρο σχολιασμό της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου) και περίπου 100 άρθρα και μελέτες στα ελληνικά, τα αγγλικά και τα γαλλικά σε θέματα γενικού διεθνούς δικαίου, δικαιωμάτων του ανθρώπου και διεθνών οργανισμών. Είναι καθηγητής διεθνούς δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει διδάξει μεταξύ άλλων στις νομικές σχολές των Πανεπιστημίων της Σορβόννης, των Παρισίων ΙΙ, της Οξφόρδης, του Στρασβούργου, της Γενεύης και στην Ακαδημία διεθνούς δικαίου της Χάγης.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έχει εκδώσει πάνω από 47.000 αποφάσεις που αφορούν συνολικά 47 χώρες. Ενώπιον του Δικαστηρίου εκκρεμούν σήμερα περίπου 60 χιλιάδες προσφυγές που αφορούν ευρύτατο φάσμα θεματικών και άπτονται όλων των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων, καθώς και καίριων ζητημάτων όπως η οικονομική κρίση, η τρομοκρατία, η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, η προσφυγική κρίση και οι ένοπλες συρράξεις στην Ευρώπη. Μεταξύ αυτών εκκρεμούν επτά διακρατικές προσφυγές ως προς μείζονα ευρωπαϊκά ζητήματα, όπως επικαλούμενες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κριμαία, στην Ανατολική Ουκρανία και στη Γεωργία.
Ειδικότερα για την Ελλάδα, το Δικαστήριο έχει εκδώσει πάνω από 1.000 αποφάσεις που αφορούν σειρά ζητημάτων, όπως η εύρυθμη λειτουργία της δικαιοσύνης, η κατάσταση στις φυλακές, η ελευθερία του τύπου, το σύμφωνο συμβίωσης, η εφαρμογή του ισλαμικού νόμου (Σαρία) στη Θράκη, η θρησκευτική ελευθερία, τα περιουσιακά δικαιώματα, η προσφυγική κρίση και τα ζητήματα κράτησης αλλοδαπών και προσφύγων στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης.
Συγχαρητήρια από τον Π. Παυλόπουλο
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον καθηγητή της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ κ. Λίνο-Αλέξανδρο Σισιλιάνο και τον συνεχάρη για την εκλογή του στη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
ΠΗΓΗ ΑΠΕ-ΜΠΕ