Στην διαγραφή του βουλευτή της ΝΔ Δημήτρη Κυριαζίδη προχωρά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, παραπέμποντας το θέμα στην Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος, μετά την προσβλητική φράση, που εκστόμισε κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Ο πρωθυπουργός ενοχλήθηκε έντονα από το απαράδεκτο σχόλιο του βουλευτή Δράμας της ΝΔ κατά της επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωής Κωνσταντοπούλου που προκάλεσε διακομματικό σάλο.

Ο κ.Μητσοτάκης επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη ο οποίος ανακοίνωσε ότι ο βουλευτής παραπέμπεται στην Επιτροπή Δεοντολογίας της ΝΔ με το ερώτημα περί διαγραφής του.

Ο πρόεδρος της Βουλής ανακοίνωσε ότι «ύστερα από επικοινωνία που είχα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, υπό την ιδιότητα του ως προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, ο βουλευτής κύριος Κυριαζίδης παραπέμφθηκε, σύμφωνα με το καταστατικό του κόμματος, στην επιτροπή Δεοντολογίας με το ερώτημα της διαγραφής» και προσέθεσε: «Προσωπικά δε, στο πρόσωπο της προέδρου κυρίας Ζωής Κωνσταντοπούλου, ως πρόεδρος του Σώματος, θέλω να ζητήσω συγνώμη από όλες τις κυρίες συναδέλφους και από όλες τις Ελληνίδες γυναίκες»

Η συγγνώμη από τον Μητσοτάκη στη Ζωή

Ζητώντας συγγνώμη από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, για τη χυδαία επίθεση του βουλευτή Δημήτρη Κυριαζίδη, ξεκίνησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την ομιλία του στη Βουλή, στη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας.

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «απρεπέστατη» την φράση του Δ. Κυριαζίδη,  σημειώνοντας ότι ο ίδιος διαχωρίζει τη γυναίκα Ζωή Κωνταντοπούλου από την πολιτικό.

«Να ζητήσω συγγνώμη για απρεπέστατη αναφορά που ο κ. Κυριαζίδης έκανε στο πρόσωπό σας. Δεν είναι πάντα εύκολο αυτό. Διότι η παράταξή μας έχει τη δυνατότητα να διατηρεί την ευπρέπειά της και αυτό οφείλουμε να κάνουμε απέναντι σε μία πολιτικό που μας έχει αποκαλέσει συλλήβδην δολοφόνους και εγκληματική οργάνωση. Εγώ διαχωρίζω τη γυναίκα Ζωή από την πολιτικό», είπε ο πρωθυπουργός.

«Έχουμε μια υποχρέωση ως προοδευτική φιλελεύθερη παράταξη να συντρίψουμε στερεότυπα που έρχονται από το παρελθόν και δεν ταιριάζουν σε μια σύγχρονη, ευνομούμενη κοινωνία. Όταν άκουσα την απρεπέστατη αναφορά, η σκέψη μου πήγε στις πολλές γυναίκες που παλεύουν να κάνουν ένα παιδί. Πολλές γυναίκες που δαπανούν από το προσωπικό τους υστέρημα, αγωνιζόμενες με εξωσωματικές, πολλαπλές απόπειρες, συχνά αποτυχημένες.

Σε γυναίκες που έκαναν αποβολές και δεν βρήκαν τη δύναμη να συνεχίσουν την προσπάθεια. Που θέλουν να υιοθετήσουν, αλλά για διάφορους λόγους δεν μπορούν. Και σε γυναίκες που κόντρα στα στερεότυπα επιλέγουν να μην κάνουν παιδιά, γιατί η απόφαση είναι δική τους και πρέπει να είναι απολύτως σεβαστή από όλους», κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πως έγινε το επεισόδιο

Το επεισόδιο προκλήθηκε όταν βρισκόταν στο βήμα η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο προεδρεύων ανήγγειλε την παρουσία ενός σχολείου που παρακολουθούσε τη συνεδρίαση από τα θεωρεία.

Την ώρα που η Ζωή Κωνσταντοπούλου ανέφερε πώς τα παιδιά είναι το μέλλον, ο βουλευτής της ΝΔ σχολίασε προς την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας: «Άντε κάνε ή υιοθέτησε κάνα παιδί!» της φώναξε εκτός μικροφώνου.

Η απαράδεκτη αυτή φράση του βουλευτή συνάντησε την αντίδραση του προεδρείου, μελών της κυβέρνησης και των υπολοίπων βουλευτών.

Τον κ. Κυριαζίδη κάλεσε να ζητήσει συγνώμη ο προεδρεύων του Σώματος Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, με τον βουλευτή να λέει αρχικά ότι δεν έγινε κατανοητό αυτό που είπε και τελικά να λέει ότι «επειδή ηγέρθη μία τέτοια κατάσταση, το αντιλαμβάνομαι, ζητάω συγγνώμη».

Προηγήθηκε έντονη δυσφορία του Σώματος, με βουλευτές και της ΝΔ να τον προτρέπουν και στη συνέχεια να τον καλούν να ζητήσει συγνώμη. Ύστερα από μερικά λεπτά, και ο ίδιος ο πρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης, κατευθύνθηκε στο έδρανο του κ. Κυριαζίδη καλώντας τον εκτός μικροφώνου να πράξει το αυτονόητο.

Ο διάλογος Ζωής – Κυριαζίδη

ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Κάνε κανένα παιδί μου είπατε κ. Κυριαζίδη; Και να υιοθετήσω;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Σας παρακαλώ, κυρία πρόεδρε συνεχίστε.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Αυτές τις συμπεριφορές δυστυχώς κυρία Ζαχαράκη, επειδή τις έχετε υποστεί κι εσείς και σας υπερασπίστηκα. Δεν ζητάω να με υπερασπιστείτε ξέρω ότι είστε σε δύσκολη θέση. Εγώ θα συνεχίσω να υπερασπίζομαι όσους υφίστανται. Αυτού του είδους το μπούλινγκ και αυτή την τραχύτητα, να ξέρετε, δεν την ανέχεται ο κόσμος.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ- ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ: Θέλω να ζητήσω από τον βουλευτή κ. Κυριαζίδη, για το απαράδεκτο σχόλιο που έκανε να ζητήσει συγγνώμη. Σας σας ζητώ να ζητήσετε συγγνώμη από την πρόεδρο. Θέλω να ζητήσετε συγγνώμη, πέρα από τις προσωπικές διαφορές, κάνατε ένα σχόλιο απέναντι σε μία πρόεδρο, σε μια γυναίκα και σας ζητώ να πείτε συγγνώμη.
ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ – ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΔ: Το 4ο παιδί μου εμένα εκείνη την ημερα ταξίδευε…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ- ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ: Όλοι κάνουμε λάθη, αυτό πρέπει να το πάρετε πίσω.
ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ – ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΔ: Τρεις ημέρες εδώ, από το πρωί μέχρι το βράδυ μας λέει δολοφόνους. Είμαστε εμείς; Μας προστατεύσατε μια στιγμή; Αν εκλήφθηκε διαφορετικά, είναι θέμα του καθενός να το κατανοήσω.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ- ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ: Ζητώ να ζητήσετε δημόσια συγγνώμη για αυτό που είπατε. Ηταν μια κακιά στιγμή.
ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ – ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΔ: Δεν προσέβαλα κανέναν. αν εκλήφθη με αυτόν τον τρόπο….

Αναγκάστηκε να πει συγγνώμη

Ο κ. Κυριαζίδης πήρε τρεις φορές τον λόγο χωρίς να ζητήσει συγγνώμη και στο τέλος αναγκάστηκε να πει: Επειδή μια προσπάθεια εκμετάλλευσης και αυτού που μετατράπηκε και εκλήθηκε με τον τρόπο που εκλήφθηκε να πω ότι είναι λάθος.

Λίγο μετά ο κ. Κυριαζίδης πήρε και πάλι το λόγο για να πει:

ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ: «Επειδή ηγέρθη μία κατάσταση, ζητάω συγγνώμη για να συνεχίσουμε επιτέλους».

Αμέσως καταδίκασε η υπουργός Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής Σοφία Ζαχαράκη, ο Παύλος Γερουλάνος από το ΠΑΣΟΚ, ο Θανάσης Παφίλης από το ΚΚΕ, η Έφη Αχτσιόγλου από τη Νέα Αριστερά, οι Σπαρτιάτες και η Ελληνική Λύση καθώς και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Θάνος Πλεύρης.