Διαμάχη σε οξείς τόνους έχει ξεσπάσει μεταξύ του ΑΠΕ-ΜΠΕ και της ΕΣΗΕΑ, μετά την διακοπή των συμβάσεων (απόλυση) τεσσάρων δημοσιογράφων – ανταποκριτών εξωτερικού, οι οποίοι είχαν μακρά συνεργασία (από 12 μέχρι 37 χρόνια) με το πρακτορείο ειδήσεων.

 

Σύμφωνα με την ΕΣΗΕΑ, η προσπάθεια αυτή του πρακτορείου γίνεται με πιέσεις, προκειμένου οι συνάδελφοι να υπογράψουν αναδρομικά λεόντειες, αντεργατικές, αντισυμβατικές και έξω από τους δημοσιογραφικούς κανόνες και την δεοντολογία συμβάσεις, δηλαδή συμβάσεις παροχής ανεξάρτητων  υπηρεσιών. Και όλα αυτά τη στιγμή, που πρόσφατα, με νομοθετική ρύθμιση, το ΑΠΕ-ΜΠΕ εξαιρείται από τους νομοθετικούς μνημονιακούς περιορισμούς των προσλήψεων δημοσιογράφων, μισθωτών, κ.λπ.

Η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ 

Η  ΕΣΗΕΑ  σε ανακοίνωσή της την Παρασκευή  με τίτλο «Καταγγέλλουμε τις παράνομες και καταχρηστικές απολύσεις των ανταποκριτών του ΑΠΕ  – ΜΠΕ στο εξωτερικό» αναφέρει τα ακόλουθα:

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ καταγγέλλει την αντεργατική και αντισυναδελφική  συμπεριφορά του Προέδρου και Γενικού Διευθυντή του ΑΠΕ ΜΠΕ Μιχάλη Ψύλου, ο οποίος απέστειλε σήμερα επιστολή στους  ανταποκριτές του ΑΠΕ – ΜΠΕ στο εξωτερικό, με την οποία τους γνωστοποιεί την διακοπή της συνεργασίας τους με το Πρακτορείο, καθώς παρήλθε το χρονικό διάστημα που είχε θέσει για να τους στείλουν  υπογεγραμμένη τη σύμβαση παροχής ανεξάρτητων δημοσιογραφικών υπηρεσιών.

Επισημαίνουμε ότι  η συνεργασία των συναδέλφων  με το ΑΠΕ-ΜΠΕ  έχει διάρκεια ζωής από 12 έως 37 χρόνια.

Ο Πρόεδρος και Γενικός Διευθυντής του ΑΠΕ – ΜΠΕ επικαλούμενος αόριστη νομοθεσία και νομολογία,  προσπαθεί με ασφυκτικές, παράνομες, αντεργατικές και αντισυναδελφικές πιέσεις  να καθυποτάξει τους ανταποκριτές εξωτερικού, προκειμένου να μην υπαχθούν στο μισθολόγιο του Πρακτορείου, αλλά να δημιουργηθεί μια νέα γενιά εργαζομένων, αμειβομένων με μπλοκάκι.

Η προσπάθεια αυτή επιχειρείται με πιέσεις, προκειμένου οι συνάδελφοι να υπογράψουν αναδρομικά λεόντειες, αντεργατικές, αντισυμβατικές και έξω από τους δημοσιογραφικούς κανόνες και την δεοντολογία συμβάσεις, δηλαδή συμβάσεις παροχής ανεξάρτητων  υπηρεσιών. Και όλα αυτά τη στιγμή, που πρόσφατα, με νομοθετική ρύθμιση, το ΑΠΕ-ΜΠΕ εξαιρείται από τους νομοθετικούς μνημονιακούς περιορισμούς των προσλήψεων δημοσιογράφων, μισθωτών, κ.λπ., κάτι που είχε ως αποτέλεσμα οι δημοσιογράφοι που εργάζονται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ με μπλοκάκι έως και δέκα χρόνια, να πρέπει  να ενταχθούν στο μισθολόγιο του Πρακτορείου με συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ είχε καλέσει τον κύριο Ψύλο σε συνάντηση στις 18/2/2019, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για το θέμα των ανταποκριτών εξωτερικού, αλλά επικαλέσθηκε απουσία του στο εξωτερικό και ανέβαλε τη συνάντηση για την 4η Μαρτίου 2019. Ενώ δε είχε διαβεβαιώσει την Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ ότι δεν θα προβεί σε καμία ενέργεια σε βάρος των ξένων ανταποκριτών μέχρι την 4η Μαρτίου, που είχε ήδη συμφωνηθεί να πραγματοποιηθεί  η συνάντησή του με το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, στις 19 Φεβρουαρίου 2019, απέστειλε εκφοβιστική επιστολή στους ανταποκριτές, απαιτώντας να υπογράψουν  έως τις 26 Φεβρουαρίου 2016 τις συμβάσεις «ανεξαρτήτων δημοσιογραφικών υπηρεσιών» που τους απέστειλε, οι οποίες μάλιστα θα ίσχυαν αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2019, διαφορετικά τους απείλησε ότι θα λυθεί η συνεργασία τους με το Πρακτορείο.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ ύστερα από τις παραπάνω ενέργειες του Προέδρου και Γενικού Διευθυντού του ΑΠΕ – ΜΠΕ απαιτεί την άμεση ανάκληση των απολύσεων των  συναδέλφων.

Καλούμε τους συναδέλφους του ΑΠΕ – ΜΠΕ να βρίσκονται σε εγρήγορση και μετά τη συνάντηση της Δευτέρας, 4 Μαρτίου στις 12.00 πμ, θα ενημερωθούν για την πραγματοποίηση συνέλευσης, προκειμένου να αποφασίσουμε απεργιακές κινητοποιήσεις και κάθε πρόσφορο μέσο για την ανάκληση των απολύσεων.

Η τρομοκρατία του κου Ψύλου στο ΑΠΕ – ΜΠΕ δεν θα περάσει.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

 

Η απάντηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με αφορμή την ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ την Παρασκευή 1 Μαρτίου 2019 με τίτλο «Καταγγέλλουμε τις παράνομες και καταχρηστικές απολύσεις των ανταποκριτών του ΑΠΕ  – ΜΠΕ στο εξωτερικό» η οποία αφορά στη λήξη της συνεργασίας μεταξύ της ΑΠΕ-ΜΠΕ Α.Ε. και 4 ανταποκριτών του εξωτερικού, το Διοικητικό Συμβούλιο της  ΑΠΕ-ΜΠΕ Α.Ε. δηλώνει ότι:

1)   Οι συγκεκριμένοι ανταποκριτές δεν επιθυμούσαν να είναι σε συνεργασία με την ΑΠΕ-ΜΠΕ Α.Ε. με τον μοναδικό νόμιμο τρόπο που υπέδειξε με απόφαση του το Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΠΕ-ΜΠΕ Α.Ε.. Η λήξη της συνεργασίας αποτέλεσε την τελευταία επιλογή που έδωσε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΠΕ-ΜΠΕ Α.Ε. στους ανταποκριτές εξωτερικού. Συνεπώς, η λήξη της συνεργασίας ήταν απόφαση των ιδίων των ανταποκριτών και όχι μεμονωμένη ενέργεια του κου Ψύλου, Προέδρου και Διευθυντή του ΑΠΕ-ΜΠΕ, όπως αστόχως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ.

2)   Η σχετική απόφαση ελήφθη με άξονα την τήρηση της σχετικής νομοθεσίας όπως παρουσιάστηκε από τον νομικό σύμβουλο της ΑΠΕ-ΜΠΕ Α.Ε. στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της 11 Φεβρουαρίου 2019.

3)   Στηρίζει τον κο Ψύλο και τις σχετικές του ενέργειες οι οποίες πραγματοποιήθηκαν κατ’ εντολή και απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΠΕ-ΜΠΕ Α.Ε.

ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΑΠΕ-ΜΠΕ Α.Ε.