Την κατάθεση αγωγής αύριο το πρωϊ σε βάρος της Κατερίνας Παπακώστα προανήγγειλε ο δικηγόρος του Αλέξανδρου Λυκουρέζου, Θρασύβουλος Κονταξής με αφορμή τις δηλώσεις της κ. Παπακώστα, για την υπόθεση της αποκαλουμένης «μαφίας των φυλακών», ενώ 15 πρώην πρόεδροι Δικηγορικών Συλλόγων με ανακοίνωσή τους εντοπίζουν σκοπιμότητες στο θέμα της σύλληψης του διακεκριμένου δικηγόρου. 

 

Κατά τον κ. Κονταξή, η κ. Παπακώστα διαρκούσης της ανάκρισης και λίγο πριν απολογηθεί ο κατηγορούμενος ποινικολόγος έσπευσε να δώσει συγχαρητήρια για την επιτυχία της, στην Αντιτρομοκρατική, με δηλώσεις της στη δημόσια τηλεόραση αναφέροντας πως «ξεκαθάρισε η κόπρος του Αυγεία».

Η υφυπουργός, ανέφερε ότι λυπάται «διότι το κύκλωμα αυτό, το οποίο ήταν ένα κύκλωμα το οποίο διαβιούσε λάθρα επί χρόνια ολόκληρα, είχε στους κόλπους του συναδέλφους δικηγόρους. Ελπίζω αυτό να μην συνεχιστεί, οι υπηρέτες της δικαιοσύνης όπως είμαστε εμείς οι δικηγόροι πρέπει να είμαστε στην υπηρεσία του πολίτη, της Θέμιδας και του δικαίου».

Ο κ. Κονταξής χαρακτηρίζει απαράδεκτες τις δηλώσεις της κ. Παπακώστα, καθώς όπως αναφέρει μπήκε στην ουσία της υπόθεσης και «αποφαίνονται για την ενοχή ή την αθωότητα των συλληφθέντων δυο δικηγόρων»  παραβιάζοντας, με αυτό τον τρόπο, το νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα ακόμη και από την ίδια και απαγορεύει «την έκφραση απόψεων όσον αφορά εκκρεμείς ποινικές υποθέσεις από κυβερνητικούς αξιωματούχους».

Ενδεχόμενες σκοπιμότητες και «ύποπτα συμφέροντα» βλέπουν πίσω από τα δύο εντάλματα σύλληψης σε βάρος των δύο γνωστών δικηγόρων αλλά και τον τρόπο που αυτά εκτελέστηκαν,  15 πρώην πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας που «ενώνουν» τη φωνή τους με τους  συναδέλφους τους  οι οποίοι εκφράζουν τον προβληματισμό τους για τις τελευταίες δικαστικές εξελίξεις στην αποκαλούμενη υπόθεση της «μαφίας των φυλακών».

 

Και 15 πρόεδροι δικηγορικών συλλόγων

Με ανακοίνωσή τους  115 πρώην πρόεδροι δικηγορικών συλλόγων αντιδρούν στην έκδοση εντάλματος σύλληψης σε βάρος του Αλέξανδρου Λυκουρέζου και του συγκατηγορούμενου συναδέλφου του «θρυμματίζοντας», όπως τονίζουν, το τεκμήριο αθωότητάς τους με μία «ακραία πράξη δικονομικού καταναγκασμού» η οποία θα στιγματίσει για πάντα την επαγγελματική πορεία τους.

«Την τύχη των δύο συναδέλφων θα την κρίνει η Δικαιοσύνη τη Δευτέρα. Ελπίζουμε με ψυχραιμία και νηφαλιότητα. Τα όσα, όμως, έως τώρα έγιναν, έχουν ήδη κριθεί. Τουλάχιστον από όσους έχουν την ψυχραιμία να κοιτάξουν το Νόμο πίσω από τις κραυγές και τις ενδεχόμενες σκοπιμότητες. Και, άλλωστε, σήμερα είναι αυτοί. Αύριο, όμως, μπορεί να μην είναι αυτοί. Μπορεί να είναι, στη θέση τους, κάποιος από εμάς» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι πρώην πρόεδροι.

Τη  δήλωση υπογράφουν οι 15 πρώην πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων:

Δημήτρης Παξινός και Γιάννης Αδαμόπουλος Αθηνών, Δημήτρης Γαρούφας  και Γιάννης Παπαδόπουλος  Θεσσαλονίκης, Γιώργος Κυμπαρίδης Ροδόπης, Δημήτρης Κωστόγιαννης Τρίπολης, Κώστας Σαρρής Ρόδου, Θόδωρος Καζάς Ναυπλίου, Κοντόγιαννης Δημήτρης Τρικάλων, Καπετανίδης Χρήστος  Ορεστιάδος, Δημητράκουλας Κώστας Σπάρτης, Ζώης Ανδρέας και Υφαντής Λεωνίδας Αγρινίου, Μπίνιος Λουκάς Λειβαδιάς και Παύλος Τζόβαρας, Ηγουμενίτσας.