Τέσσερις μέρες απομένουν για την αλλαγή της ώρας, καθώς από την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου (30/3/24) θα ισχύσει το θερινό ωράριο.

Έτσι θα πρέπει να ρυθμίσουμε τα ρολόγια μας μία ώρα μπροστά τα ξημερώματα της ερχόμενης Κυριακής, και οι δείκτες θα μετακινηθούν και  από 03:00 π.μ. θα δείξουν  04:00 π.μ.

Η αλλαγή της ώρας γίνεται σύμφωνα με οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 19ης Ιανουαρίου 2001.

Γιατί αλλάζει η ώρα;

Ήδη από το 1784 ο Βενιαμίν Φραγκλίνος είχε εκφράσει την άποψη πως η αλλαγή της ώρας θα επιφέρει εξοικονόμηση ενέργειας. Οι πόλεμοι και συγκεκριμένα κατά την διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι μεγάλες ανάγκες σε ενέργεια, έφεραν την πρώτη εφαρμογή της αλλαγής της θέσης των δεικτών με την Γερμανία να είναι η πρώτη χώρα που μετακίνησε την ώρα 60 λεπτά μπροστά το 1916. Την ίδια τακτική ακολούθησε και η Αγγλία, αλλά και οι Η.Π.Α.

Μετά την λήξη του Α’ Παγκοσμίου πολέμου, η τακτική αυτή δεν κρίθηκε απαραίτητη και σταμάτησε. Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος έφερε ξανά την θερινή ώρα.