Από τα ξημερώματα της Κυριακής 31 Μαρτίου, ακριβώς στις 03:00, τα ρολόγια θα πρέπει να δείξουν μια ώρα μπροστά, καθώς θα ισχύει μέχρι το 2011 το σύστημα της αλλαγής χειμερινής και θερινής ώρας, όπως αποφάσισε  το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Συγκεκριμένα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε, όπως αναμενόταν, το σχέδιο κατάργησης της αλλαγής της ώρας από χειμερινή σε εαρινή στην Ευρώπη, αλλά από το 2021.

Σύμφωνα με την απόφαση που εγκρίθηκε στο Στρασβούργο οι κυβερνήσεις που θέλουν να διατηρήσουν μόνιμα την θερινή ώρα θα αλλάξουν τα ρολόγια τους οριστικά την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου του 2021, ενώ εκείνες που επιθυμούν να κρατήσουν μόνιμα τη χειμερινή ώρα θα αλλάξουν τα ρολόγια τους για στερνή φορά την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου του 2021.

Τα κράτη μέλη έχουν περιθώριο να αποφασίσουν μέχρι τον Απρίλιο του 2020.

Τα μέλη του ΕΚ επιθυμούν επίσης οι χώρες της ΕΕ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συντονίσουν τις αποφάσεις τους έτσι ώστε να εξασφαλίσουν ότι η μόνιμη υιοθέτηση της θερινής ώρας από κάποιες χώρες και της χειμερινής από άλλες δεν θα διαταράξει την εσωτερική αγορά.

Εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπιστώσει ότι οι προβλεπόμενες αλλαγές στο ζήτημα της ώρας θα μπορούσαν να παρεμποδίσουν σημαντικά και μόνιμα την εύρυθμη λειτουργία της ενιαίας αγοράς, μπορεί να υποβάλει πρόταση αναβολής της ημερομηνίας εφαρμογής της οδηγίας κατά 12 μήνες κατ’ ανώτατο όριο, αναφέρει το εγκριθέν κείμενο.

Το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, που βασίζεται σε πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έπειτα από ένα διαδικτυακό «δημοψήφισμα» στο οποίο μετείχαν πολίτες από όλη την Ε.Ε., εγκρίθηκε με 410 ψήφους υπέρ έναντι 210 κατά.

Η αρχική πρόταση, η οποία βασίστηκε στο συμπέρασμα ότι η πλειονότητα των 4,6 εκατ. πολιτών που συμμετείχαν στο δημοψήφισμα (84%), δήλωσαν ότι η αλλαγή της ώρας σε θερινή δεν τους αρέσει ή ότι τους δημιουργεί προβλήματα που σχετίζονται με τον βιολογικό τους κύκλο και προβλήματα υγείας, αναφερόταν σε κατάργηση του μέτρου φέτος, ωστόσο καθώς υπήρξαν αντιδράσεις από πολλά κράτη-μέλη της Ε.Ε. επελέγη το 2021.